• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.0°C / 14.7°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 12.8°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.3°C
  3 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Ομίχλη
  7°C 6.9°C / 7.2°C
  1 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  0 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  1 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.8°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.6°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.1°C
  3 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.7°C / 11.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.5°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 14.9°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.3°C / 11.0°C
  2 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  91%

Καταστροφικές πυρκαγιές στη Γαλλία

SDIS 33 Service Audiovisuel via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Και πυρκαγιές και καύσωνες και ξηρασία στην Ευρώπη!

 • A-
 • A+
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια δυστοπική απειλή από το μέλλον, αλλά η ζοφερή πραγματικότητα του εδώ και τώρα, όπως φαίνεται και φέτος από τα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη Γηραιά Ηπειρο. ● Καταστροφικές φωτιές σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, πρωτοφανής ανομβρία σε Γερμανία, Ολλανδία και Βέλγιο.

«“Η νέα κανονικότητα”: πώς η Ευρώπη πλήττεται από κρίση ανομβρίας που προκαλεί η κλιματική αλλαγή» - «Guardian». «Ξηρασία χτυπάει τα ποτάμια και τις καλλιέργειες στην Ευρώπη» - BBC. «Τουριστικά σκάφη εγκαταλείπονται, αγροτική γη ξεραίνεται καθώς η αναβροχιά χαμηλώνει τη στάθμη των ποταμών της Ευρώπης» - Reuters. «Ποτάμια σε όλη την Ευρώπη υπερβολικά στεγνά, υπερβολικά χαμηλά και υπερβολικά ζεστά» - Deutsche Welle. «Πάνω από 60% του εδάφους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει τώρα συνθήκες ξηρασίας» - CNN. «Η ανομβρία στην Ευρώπη οδεύει να εξελιχθεί στη χειρότερη εδώ και 500 χρόνια, προειδοποιεί ερευνητής της Ε.Ε.» - Sky News.

Οι τίτλοι στα διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες είναι ενδεικτικοί. Δεν είναι μόνο οι ολοένα συχνότεροι και εντονότεροι καύσωνες και οι εφιαλτικές φωτιές που ταλανίζουν πια τους κατοίκους και της βορειοδυτικής Ευρώπης. Φέτος, όπως και το 2018, οι συνθήκες θερινής κάψας και καταστροφικών πυρκαγιών συνδυάζονται με παρατεταμένη αναβροχιά, η οποία φέρνει ξηρασία και λειψυδρία «πλήττοντας σπίτια, εργοστάσια, αγρότες και μεταφορές εμπορευμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς ειδικοί προειδοποιούν ότι ξηρότεροι χειμώνες και καυτά καλοκαίρια, που πυροδοτούνται από την παγκόσμια υπερθέρμανση, σημαίνουν ότι οι ελλείψεις νερού θα γίνουν “η νέα κανονικότητα”» έγραφε δυσοίωνα ρεπορτάζ της «Guardian».

Στη Γαλλία –που βιώνει τέταρτο κύμα καύσωνα από τα μέσα Ιουνίου– χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές στα νοτιοδυτικά της χώρας χρειάστηκε πάλι να απομακρυνθούν από σπίτια και τουριστικά καταλύματα λόγω νέων μεγάλων πυρκαγιών, που κατακαίνε δάση αλλά και κατοικίες. Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, είναι σε εξέλιξη η χειρότερη ξηρασία στα χρονικά, η οποία καταστρέφει αγροτικές καλλιέργειες και προκαλεί τέτοια λειψυδρία ώστε πάνω από εκατό δήμοι να έχουν ξεμείνει από τρεχούμενο πόσιμο νερό και να εφοδιάζονται με υδροφόρες.

Κατεστραμμένα ηλιοτρόπια από την ξηρασία στη Γαλλία

AP Photo/Aurelien Morissard

Οι βροχές του φετινού Ιουλίου ήταν μειωμένες κατά 85% συγκριτικά με τα συνήθη επίπεδα, αναγκάζοντας τις αρχές να επιβάλουν περιορισμούς όχι μόνο στην άρδευση, αλλά ακόμα και στη χρήση λάστιχου ποτίσματος. Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις δεν σταματούν εδώ. Το υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι θα χτυπηθεί ιδιαίτερα η αγροτική παραγωγή καλαμποκιού, ηλιοτροπίων και σόγιας, ενώ κτηνοτροφικές ενώσεις προβλέπουν ότι το έλλειμα ζωοτροφής λόγω ανομβρίας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ελλείψεις γάλακτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Η δε εταιρεία ηλεκτρισμού EDF χρειάστηκε την περασμένη βδομάδα να μειώσει την παραγωγή από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα στη νοτιοδυτική Γαλλία λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του νερού στον ποταμό Γαρούνα, έχοντας εκδώσει ανάλογες προειδοποιήσεις για πυρηνικούς αντιδραστήρες και στον ποταμό Ροδανό.

Στην Ισπανία ο φετινός Ιούλιος δεν ήταν απλώς ο πιο ζεστός στα χρονικά αλλά κι αυτός με τις περισσότερες όσο και καταστροφικότερες φωτιές από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία το 1961. Και στη χώρα της Ιβηρικής λένε πλέον το νερό νεράκι, αφού η ανομβρία έχει ρίξει σε ιστορικό χαμηλό τα αποθέματα στους ταμιευτήρες ύδατός της: μόλις στο 40% της πληρότητάς τους. Τον ρόλο τους παίζουν επίσης η αυξημένη κατανάλωση -λόγω και τουρισμού- αλλά και η εξάτμιση του νερού από τις ακραίες θερμοκρασίες. Ηδη έχουν επιβληθεί κατά τόπους περιορισμοί στην κατανάλωση νερού ακόμα και σε οικιακούς χρήστες.

Εμφανής η λειψυδρία στον Ρήνο, στη Γερμανία

AP Photo/Martin Meissner

Επικίνδυνα έχει (ξανα)πέσει η στάθμη του νερού και στον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία, δυσκολεύοντας μεταξύ άλλων τις μεταφορές πετρελαίου και λιγνίτη· ζωτικών πια για τη βιομηχανία και την ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών σε μια περίοδο που η χώρα πασχίζει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το ύψος των υδάτων στον Ρήνο είναι ήδη χαμηλότερο από το επίπεδο του 2018, όταν σφοδρή ξηρασία είχε διακόψει τις μεταφορές προϊόντων για 132 μέρες προκαλώντας έμφραγμα στη βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας κήρυξε επίσημα έλλειψη νερού την περασμένη βδομάδα, χωρίς να έχει επιβάλει ακόμα περιορισμούς στην οικιακή κατανάλωση, αρκούμενη να ζητήσει από τους πολίτες να μη σπαταλούν νερό. Το γειτονικό Βέλγιο βίωσε τον πιο ξηρό Ιούλιο από το 1885, με τα υπόγεια ύδατα ιδίως στη Φλάνδρα να έχουν μειωθεί σημαντικά θέτοντας σε κίνδυνο το τοπικό οικοσύστημα.

Μετά τους καύσωνες και τις πυρκαγιές, οι αρχές στην Ιταλία κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας πέντε περιοχές στον Βορρά απ’ όπου διαρρέει ο ποταμός Πάδος, ο οποίος έχει πρακτικά στεγνώσει κατά τόπους. Σε κάποιες τοποθεσίες το νερό διανέμεται ήδη με δελτίο, ενώ με υδροφόρες εφοδιάζονται χωριά γύρω από τη λίμνη Ματζόρε. Ακόμα και στη Βρετανία οι βροχές -εθνικό σήμα κατατεθέν- έχουν μειωθεί δραματικά φέτος, καθώς Αγγλία και Ουαλία έχουν κηρυχθεί κατά τόπους σε πορτοκαλί συναγερμό λόγω δεύτερου κύματος καύσωνα, με την αναβροχιά (χωρίς… χαλάζι) να προβλέπεται να κρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Ο εφιάλτης που έγινε συνήθεια
Ενα διαρκές, ανυπόφορο και εν τέλει φονικό κύμα καύσωνα πλήττει (και) φέτος την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας πως η κλιματική αλλαγή δεν είναι μια αόριστη δυστοπική απειλή αλλά η ζοφερή σύγχρονη πραγματικότητα.
Ο εφιάλτης που έγινε συνήθεια
ΕΥΡΩΠΗ
Στο έλεος της κλιματικής κρίσης η Νότια Ευρώπη
Έκτακτα μέτρα σε ισχύ στη Γαλλία για το πρωτοφανές σε πρωιμότητα κύμα καύσωνα στα νοτιοδυτικά ● Στις φλόγες απ' άκρη σ' άκρη η Ισπανία ● Με δελτίο το νερό στην κοιλάδα του Πάδου στην Ιταλία που «στεγνώνει».
Στο έλεος της κλιματικής κρίσης η Νότια Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Τον πιο «καυτό» Οκτώβρη στην ιστορία της «είδε» φέτος η Ευρώπη
Ο πιο ζεστός στην ευρωπαϊκή ιστορία ήταν ο Οκτώβρης του 2022, με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία παρατήρησης της ατμόσφαιρας και της κλιματικής αλλαγής Copernicus.
Τον πιο «καυτό» Οκτώβρη στην ιστορία της «είδε» φέτος η Ευρώπη
ΕΥΡΩΠΗ
Στον «κλοιό» της ξηρασίας η Ελβετία - 4 λίμνες με ιστορικά χαμηλή στάθμη
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ για τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μια ξηρή χρονιά με περιορισμένες βροχοπτώσεις.
Στον «κλοιό» της ξηρασίας η Ελβετία - 4 λίμνες με ιστορικά χαμηλή στάθμη
ΕΥΡΩΠΗ
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για μια από τις πιο ζεστές εβδομάδες που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σε όλη την Ευρώπη.
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρώπη «φλέγεται»: χιλιάδες έφυγαν από τα σπίτια τους, εκατοντάδες οι νεκροί
Αποπνικτική ατμόσφαιρα έχει δημιουργηθεί σε περιοχές της Ευρώπης που πλήττονται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές. 
Η Ευρώπη «φλέγεται»: χιλιάδες έφυγαν από τα σπίτια τους, εκατοντάδες οι νεκροί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας