Αθήνα, 13°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
13°C
15.1° 10.3°
1 BF
74%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
11.6° 7.6°
1 BF
90%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.2° 11.0°
2 BF
88%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
7°C
6.9° 6.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
8°C
7.9° 6.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
8°C
8.8° 7.0°
1 BF
90%
Κοζάνη
Ομίχλη
3°C
4.5° 3.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.0° 12.0°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
18.0° 14.9°
3 BF
72%
Μυτιλήνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 12.3°
2 BF
82%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 13.3°
0 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.3° 12.3°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
13.1° 11.9°
1 BF
94%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
9.1° 8.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.2° 8.5°
0 BF
87%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
1 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
14.3° 9.8°
0 BF
79%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
10°C
9.9° 6.3°
1 BF
87%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.2° 7.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
6°C
6.4° 6.4°
1 BF
82%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου, 2023
φωτογραφία αρχείου απ' το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια | Press Service of National Nuclear Energy Generation Company Energoatom via AP

ΔΟΑΕ: Εκτός ελέγχου το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά προειδοποίησε σήμερα ότι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης στην Ουκρανία «είναι εντελώς εκτός ελέγχου» και απηύθυνε επείγουσα έκκληση προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιτρέψουν γρήγορα στους ειδικούς να επισκεφθούν το εκτεταμένο συγκρότημα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), δήλωσε σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Associated Press ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη κάθε μέρα στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική πόλη Ενερχοντάρ, την οποία τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν στις αρχές Μαρτίου, μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί» στο εργοστάσιο, είπε. «Αυτό που διακυβεύεται είναι εξαιρετικά σοβαρό και εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο».

Ο Γκρόσι ανέφερε πολλές παραβιάσεις της ασφάλειας του εργοστασίου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «σε ένα μέρος όπου ο ενεργός πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη», κοντά σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Η φυσική ακεραιότητα του εργοστασίου δεν έγινε σεβαστή, είπε, επικαλούμενος βομβαρδισμούς στην αρχή του πολέμου όταν καταλήφθηκε και συνεχείς πληροφορίες από την Ουκρανία και τη Ρωσία που αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις στη Ζαπορίζια.

Υπάρχει «μια παράδοξη κατάσταση» στην οποία το εργοστάσιο ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά το ουκρανικό προσωπικό συνεχίζει να εκτελεί τις πυρηνικές του επιχειρήσεις, οδηγώντας σε αναπόφευκτες στιγμές τριβής και υποτιθέμενης βίας, είπε. Ενώ ο ΔΟΑΕ έχει κάποιες επαφές με το προσωπικό, αυτές είναι προβληματικές, όπως είπε.

Ο επικεφαλής του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι
| AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Ο Γκρόσι είπε ακόμα ότι η αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού και ανταλλακτικών έχει διακοπεί, «άρα δεν είμαστε σίγουροι ότι το εργοστάσιο λαμβάνει όλα όσα χρειάζεται». Ο ΔΟΑΕ πρέπει επίσης να πραγματοποιήσει πολύ σημαντικές επιθεωρήσεις για να διασφαλίσει ότι το πυρηνικό υλικό προστατεύεται, «και υπάρχει πολύ πυρηνικό υλικό εκεί που πρέπει να επιθεωρηθεί», είπε.

«Όταν τα συνδυάζεις αυτά, έχεις έναν κατάλογο με πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνουν σε καμία πυρηνική εγκατάσταση», είπε ο Γκρόσι. «Και αυτός είναι ο λόγος που επιμένω από την πρώτη μέρα ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να πάμε εκεί για να πραγματοποιήσουμε αυτήν την αξιολόγηση ασφάλειας, να κάνουμε τις επισκευές και να βοηθήσουμε όπως κάναμε ήδη στο Τσερνόμπιλ».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρέπει να πάει στη Ζαπορίζια, όπως έκανε και στο Τσερνόμπιλ, για να εξακριβώσει τι συμβαίνει στην πραγματικότητα εκεί, να πραγματοποιήσει επισκευές και επιθεωρήσεις και «να αποτρέψει ένα πυρηνικό ατύχημα», είπε ο Γκρόσι.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ είπε ότι αυτός και η ομάδα του χρειάζονται προστασία για να φτάσουν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια και την επείγουσα συνεργασία Ρωσίας και Ουκρανίας.

Κάθε πλευρά θέλει αυτή η διεθνής αποστολή να μεταβεί από διαφορετικές τοποθεσίες, κάτι που είναι κατανοητό υπό το φως της εδαφικής ακεραιότητας και των πολιτικών εκτιμήσεων, είπε, αλλά υπάρχει κάτι πιο επείγον και αυτό είναι να πάει η ομάδα του ΔΟΑΕ στη Ζαπορίζια.

«Ο ΔΟΑΕ, με την παρουσία του, θα είναι αποτρεπτικός σε οποιαδήποτε πράξη βίας εναντίον αυτού του πυρηνικού σταθμού», είπε ο Γκρόσι. «Επομένως, παρακαλώ ως διεθνής δημόσιος υπάλληλος, ως επικεφαλής ενός διεθνούς οργανισμού, παρακαλώ και τις δύο πλευρές να αφήσουν αυτή την αποστολή να προχωρήσει».

Την παραπάνω έκκληση απηύθυνε ο Γκρόσι από τη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο μιας συνεδρίασης υψηλού επιπέδου για την αναθεώρηση της 50χρονης Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων με στόχο την επίτευξη ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά.

Στη συνέντευξη, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ μίλησε επίσης για προσπάθειες αναβίωσης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων που η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε το 2018 και η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για να επαναφέρει.

Ο Γκρόσι είπε ότι «υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια να πάμε σε μια ακόμη συνάντηση ή γύρο για να διερευνήσουμε τις πιθανότητες να καταλήξουμε σε συμφωνία». Είπε ότι άκουσε ότι η συνάντηση «θα μπορούσε να γίνει σύντομα». Στο μεταξύ οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν μια συνάντηση στη Βιέννη, σε ανώτερο επίπεδο.

Ο Γκρόσι είπε ότι «υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαπραγματευόμενων μερών» και σημαντικά ζητήματα επαλήθευσης που σχετίζονται με προηγούμενες δραστηριότητες που πρέπει να αντιμετωπίσει το Ιράν. «Δεν είναι αδύνατο, είναι πολύπλοκο», είπε.

Αναφερόμενος σε ένα άλλο θέμα, ο Γκρόσι είπε ότι η συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία θα παρέχουν στην Αυστραλία πυρηνικούς αντιδραστήρες για την τροφοδοσία των υποβρυχίων της απαιτεί συμφωνία με τον ΔΟΑΕ για να διασφαλιστεί ότι η ποσότητα πυρηνικού υλικού στο πλοίο όταν φεύγει από το λιμάνι είναι εκεί όταν επιστρέφει.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
ΔΟΑΕ: Εκτός ελέγχου το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας