• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.8°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.8°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.0°C / 19.4°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.3°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 18.7°C
  0 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  1 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 14.5°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 21.1°C
  1 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 19.4°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  85%

Το Συμβούλιο των Γερμανών σοφών πρότεινε να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη ως «ύστατη λύση»

AP Photo/Markus Schreiber

«Οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να χρεοκοπούν»

 • A-
 • A+

Υπέρ της δημιουργίας μηχανισμού τακτικής χρεοκοπίας και δυνατότητας εξόδου από την ευρωζώνη «ως ύστατη λύση» τάσσονται οι ανεξάρτητοι οικονομικοί σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης, η λεγόμενη και «επιτροπή των Σοφών». Αλλά δηλώνουν αντίθετοι στις σκέψεις για δημιουργία υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε μια ειδική έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε σήμερα, οι πέντε ειδικοί τονίζουν ότι η ελληνική κρίση έχει αναδείξει την επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να γίνει πιο σταθερή η ευρωζώνη. Εκτός από την ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, το συμβούλιο των «σοφών» προτείνει η εργαλειοθήκη της ζώνης του κοινού νομίσματος να συμπληρωθεί με ένα μηχανισμό τακτικής κρατικής χρεοκοπίας, που θα κάνει και τη ρήτρα «μη διάσωσης κράτους» πιο αξιόπιστη. 

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της νομισματικής ένωσης, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι ψηφοφόροι στις χώρες-πιστωτές δεν είναι έτοιμοι να χρηματοδοτούν σε μόνιμη βάση τις χώρες-οφειλέτες», τόνισε ο πρόεδρος του γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Ειδικών, Κριστόφ Σμιτ.

Και η ελληνική κρίση έχει θέσει ερωτήματα για το μέλλον της ζώνης του ευρώ, με δεδομένη τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης στη Γερμανία για τη χορήγηση τρίτου δανειακού πακέτου σε μια χώρα ήδη υπερχρεωμένη. Ένας τέτοιος μηχανισμός, κρίνουν οι «σοφοί», θα υποχρέωνε τους πιστωτές να υφίστανται ζημιές εάν οι χώρες χρεοκοπούσαν, αλλά και τους επενδυτές να διακρίνουν τους κινδύνους με περισσότερη λεπτομέρεια.  

Το Συμβούλιο πρότεινε, δε, να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη ως «ύστατη λύση», «εφόσον είναι συνεχώς μη συνεργάσιμη και αποτελεί απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ευρώ». 

Τέλος, προειδοποιεί κατά των σχεδίων σύστασης υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης, για τη δημιουργία κοινού ταμείου ασφάλισης των ανέργων ή την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης. 

«Το να είναι η ευρωζώνη συλλογικά υπεύθυνη για πιθανά κόστη χωρίς όμως τα κράτη-μέλη να παραχωρήσουν μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους για τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, με το πέρασμα του χρόνου θα καθιστούσε την νομισματική ένωση πιο ασταθή», γράφουν οι Γερμανοί «Σοφοί», απαντώντας έτσι και σε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel που ήθελε τη γερμανική κυβέρνηση έτοιμη να συζητήσει για έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, με δικό του προϋπολογισμό και με την εξουσία να επιβάλλει αύξηση των φόρων.

Η προειδοποίηση αυτή έγινε μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο είναι πρόθυμο να συζητήσει ένα υπουργείο Οικονομικών για την ευρωζώνη, που θα έχει τον δικό του προϋπολογισμό και την εξουσία να επιβάλει επιπλέον φόρους. 

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, οι τέσσερις από τους πέντε οικονομολόγους του Συμβουλίου υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μονομερή και μόνιμη μεταφορά βαρών, χωρίς παράλληλα να ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τονίζουν πάντως ότι «το θέμα αφορά πολλά περισσότερα από την Ελλάδα», καθώς απεδείχθη ότι η μόνιμη έλλειψη διάθεσης συνεργασίας ενός κράτους-μέλους μπορεί να κλονίσει τις βάσεις της νομισματικής ένωσης και να την απειλήσει υπαρξιακά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες...»
Τις μέρες που βρέθηκε στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας και τους χειρισμούς του στο ελληνικό ζήτημα θυμήθηκε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου παραδέχθηκε πως...
«Ζήτησα πολλά από τους Έλληνες...»
ΕΥΡΩΠΗ
Ιταλική κρίση, ελληνικό μοντέλο
Το παράδειγμα της χώρας μας χρησιμοποίησε η καγκελάριος Μέρκελ όταν ρωτήθηκε πώς θα πρέπει να διαχειριστεί η ευρωζώνη την ιταλική κρίση, την ώρα που συνεχίζεται ο σάλος για τις παρατυπίες στις διαδικασίες...
Ιταλική κρίση, ελληνικό μοντέλο
ΕΥΡΩΠΗ
Κολλημένος με το Grexit
Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη έλεγαν χθες πηγές του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο, αναφερόμενες σε προχθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ...
Κολλημένος με το Grexit
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρω-επίτροπος και οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης
«Θέλουμε να είμαστε οι επανιδρυτές της Ευρώπης ή οι νεκροθάφτες της;» αναρωτιέται ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, περιγράφοντας, παράλληλα τις προτάσεις του για μιας σειρά αλλαγών στην...
Ευρω-επίτροπος και οικονομική κυβέρνηση της Ευρωζώνης
ΕΥΡΩΠΗ
Οι βάρβαροι πιστωτές της Ελλάδας κατεδάφισαν την ευρωζώνη
Ξεγυμνωμένη από φιλοδοξίες για πολιτική και οικονομική ένωση, η ζώνη του κοινού νομίσματος αλλάζει και γίνεται απλώς ένα ωφελιμιστικό πρότζεκτ, σχολιάζει ο Γερμανός αρθρογράφος και αναλυτής Βόλφγκανγκ Μινχάου...
Οι βάρβαροι πιστωτές της Ελλάδας κατεδάφισαν την ευρωζώνη
ΕΥΡΩΠΗ
Υπάρχει ζωή μετά την ευρωζώνη;
«Εάν η Ελλάδα φύγει από την Ε.Ε. οι επιπτώσεις στο ευρώ θα είναι μηδαμινές. Αυτό που μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο είναι το να βγει από την ευρωζώνη και να επιβιώσει. 'Η, ακόμα καλύτερα, να...
Υπάρχει ζωή μετά την ευρωζώνη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας