Κάθε χρόνο και χειρότερα φαίνεται να βιώνει η Ευρώπη, όπως και άλλα μέρη του πλανήτη εξάλλου, τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής κρίσης, με ακραίο κύμα καύσωνα να «ψήνει» πρωτόγνωρα ακόμα και τη Βρετανία, να προκαλεί εκατόμβες θυμάτων στις χώρες της Ιβηρικής και νέες μεγάλες πυρκαγιές στη Γαλλία.
Οι θερμοκρασίες-ρεκόρ άνω των 40 βαθμών Κελσίου, που καταγράφηκαν κατά τόπους την περασμένη βδομάδα κυρίως στη νότια Ευρώπη, άρχισαν να υποχωρούν κάπως, «ανηφορίζοντας» όμως στη Βρετανία όπου οι αρχές έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό. Οι μετεωρολόγοι αναμένουν τις πιο καυτές μέρες στα χρονικά της χώρας, με τον υδράργυρο να προβλέπεται να αγγίξει σήμερα ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Τουλάχιστον τέσσερα άτομα αναφέρθηκε πάντως ότι πνίγηκαν σε λίμνες και ποτάμια, στην προσπάθειά τους να βρουν λίγη δροσιά. Ειδικοί συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν να κυκλοφορούν και, ει δυνατό, να εργαστούν από το σπίτι. Πολλά νοικοκυριά ωστόσο δεν διαθέτουν κλιματισμό και με το κόστος της ενέργειας στα ύψη, η κατάσταση μοιάζει εφιαλτική.
Σχολεία έκλεισαν προληπτικά, εν
ώ κάποια νοσοκομεία στην Αγγλία αναγκάστηκαν να αναστείλουν χειρουργικές επεμβάσεις λόγω ζέστης ακόμα και μέσα στα χειρουργεία! Το δε αεροδρόμιο Λούτον παρέλυσε χθες προσωρινά, αφού τα αεροσκάφη δεν μπορούσαν να προσγειωθούν με ασφάλεια επειδή έλιωσε η άσφαλτος σε τμήματα του διαδρόμου αποπροσγείωσης! Δυσλειτουργίες και ματαιώσεις δρομολογίων σημειώθηκαν και στους σιδηροδρόμους, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να ζητούν από το επιβατικό κοινό να μην ταξιδέψει τις επόμενες μέρες αν δεν είναι απαραίτητο.
Παρά την κρισιμότητα των συνθηκών, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδειξε πάλι την ανεμελιά και την αδιαφορία του, επιλέγοντας να μη συμμετάσχει στη χθεσινή έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Κόμπρα στον απόηχο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την ίδια την κυβέρνησή του (κι ενώ συνεχίζεται στους κόλπους των Τόρις το εσωκομματικό «ξεκαθάρισμα» των υποψήφιων διαδόχων του, με τους δύο τελικούς μονομάχους να αναδεικνύονται στην αυριανή ψηφοφορία).
Μετά από οχτώ συναπτές μέρες με θερμοκρασίες που έφταναν τους 45 βαθμούς Κελσίου, ο καύσωνας αρχίζει να υποχωρεί στην Ισπανία, αφήνοντας όμως πίσω του περισσότερους από 510 νεκρούς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υγειονομικού Ινστιτούτου Carlos III. Στα θύματα συγκαταλέγεται 60χρονος οδοκαθαριστής στη Μαδρίτη, που κατέρρευσε την Παρασκευή. Οταν τον βρήκαν, η θερμοκρασία του σώματός του ήταν 41,6 βαθμοί Κελσίου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το Politico. Παράλληλα, δεκάδες φωτιές κατακαίνε για ακόμα ένα καλοκαίρι χιλιάδες εκτάρια δάσους και χαμηλής βλάστησης σε Γαλικία, Καταλονία, Ανδαλουσία και Εξτρεμαδούρα μεταξύ άλλων, με τις φλόγες να φτάνουν ακόμα και σε περιοχές κοντά στη θάλασσα, καταστρέφοντας σπίτια και αναγκάζοντας κατοίκους και παραθεριστές να φύγουν άρον άρον. Τουλάχιστον δύο πυροσβέστες έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.
Εκατόμβες νεκρών
Περισσότεροι από 650 θάνατοι αποδίδονται στον καύσωνα και στην Πορτογαλία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας που επικαλείτο το Reuters. Η ακραία ζέστη -που «χτύπησε» τους 47 βαθμούς Κελσίου- υποχώρησε το Σαββατοκύριακο, αλλά ο κίνδυνος πυρκαγιών παραμένει πολύ υψηλός σε όλη τη χώρα. Πάνω από χίλιοι πυροσβέστες συνέχιζαν έως χθες να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε εννέα μέτωπα, κυρίως στον πορτογαλικό Νότο.
Για συνθήκες «αποκάλυψης» ειδικά στη δυτική Γαλλία εξαιτίας της παρατεταμένης κάψας προειδοποιούν μετεωρολόγοι, καθώς στη χώρα εξακολουθούν να μαίνονται μεγάλες πυρκαγιές. Σχεδόν 25.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί ώς τώρα να εγκαταλείψουν κατοικίες και τουριστικά καταλύματα στην περιοχή Ζιρόντ, δυτικά του Μπορντό, με το υπουργείο Εσωτερικών να στέλνει ενισχύσεις 200 πυροσβεστών και τριών επιπλέον πυροσβεστικών αεροσκαφών και να θέτει σε κατάσταση συναγερμού 15 περιοχές, ανάμεσά τους και τη Βρετάνη. «Είμαστε πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε χαρακτηριστικά στη Monde ο 26χρονος Τεό Νταγιάν, που δεν είχε άλλη επιλογή από το να εκκενώσει το σπίτι του στη Ζιρόντ.
«Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται σε ζώνη κινδύνου από πλημμύρες, ξηρασίες, ακραίες καταιγίδες και πυρκαγιές. Κανένα έθνος δεν έχει ανοσία. Ωστόσο, συνεχίζουμε να τροφοδοτούμε την εξάρτησή μας στα ορυκτά καύσιμα. Εχουμε μία επιλογή. Συλλογική δράση ή συλλογική αυτοκτονία. Είναι στα χέρια μας», προειδοποιούσε από την πλευρά του ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τους εκπροσώπους 40 κυβερνήσεων, που συναντώνται στο Βερολίνο για να συζητήσουν τον όλο και πιο απειλητικό αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης.
Η διήμερη σύνοδος θα εξαντληθεί πιθανότατα σε νέο γύρο υποκριτικών ευχολογίων και μεγαλοστομιών για επίτευξη φιλόδοξων στόχων περιορισμού των ρυπογόνων καυσαερίων ώστε να φρενάρει κάπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, όταν ελέω πολέμου στην Ουκρανία και κυρώσεων στη Ρωσία η -πρόσκαιρη υποτίθεται, πλην άκρως καταστροφική για το περιβάλλον- επιστροφή στα ορυκτά καύσιμα πλασάρεται τώρα ως τρόπος αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας