• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 13.5°C
  2 BF
  81%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.7°C / 12.8°C
  2 BF
  86%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 15.0°C
  3 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  0 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 9.1°C
  3 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.6°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 12.3°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 17.1°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.7°C
  0 BF
  86%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 9.4°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.6°C / 7.6°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην εποχή της νέας αβεβαιότητας

 • A-
 • A+
Καθώς «η ενεργειακή φτώχεια είτε είναι ήδη πραγματικότητα, είτε διαφαίνεται προ των πυλών», ο κίνδυνος για κατάθλιψη στην Ε.Ε. των 27 «παραμένει ανησυχητικά υψηλός για πολλούς ανθρώπους», ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πολλοί έλπιζαν ότι μετά την έξαρση της πανδημίας, η επιστροφή των πολιτών στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε μια καθημερινότητα χωρίς αυστηρούς περιορισμούς θα οδηγούσε και σε βελτίωση των ψυχοσωματικών δεικτών. Κι όμως, τα συμπεράσματα του πέμπτου γύρου της πανευρωπαϊκής έρευνας που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη βελτίωση των συνθηκών στην υγεία και την εργασία (Eurofound), από την άνοιξη του ‘20 έως και την άνοιξη της τρέχουσας χρονιάς, μας γειώνουν σε μια διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας.

Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου στην ηλεκτρονική σελίδα του Ιδρύματος συμπεραίνει ότι ο κίνδυνος για κατάθλιψη στην Ε.Ε. των 27 «παραμένει ανησυχητικά υψηλός για πολλούς ανθρώπους». Ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά διαπιστώνεται ότι «αντιμετωπίζουν εκτεταμένη αβεβαιότητα», καθώς «η ενεργειακή φτώχεια είτε είναι ήδη πραγματικότητα, είτε διαφαίνεται προ των πυλών»...

Η έρευνα, στην οποία απάντησαν ηλεκτρονικά πάνω από 200.000 άνθρωποι, καταλήγει μεταξύ άλλων στα εξής:

■ Την άνοιξη του 2022, τα επίπεδα φροντίδας της ψυχοσωματικής υγείας παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με την έναρξη της πανδημίας. Η επιδείνωση μπορεί, κατά το Eurofound, να συσχετίζεται και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, για τον οποίο η έρευνα καταγράφει τη μεγάλη ανησυχία του 75% των ερωτηθέντων.

■ Σχεδόν ένας στους πέντε (18%) δήλωσε ότι δεν μπορεί να φροντίσει τις ψυχοσωματικές ανάγκες του, ενώ το ποσοστό στις γυναίκες φτάνει ακόμη και το 24%.

■ Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 28%, δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις, απαντούν ότι είναι στα όρια της ενεργειακής φτώχειας, ενώ το 45% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να εξοφλήσει τους λογαριασμούς στις υπηρεσίες και τις εταιρείες το επόμενο τρίμηνο. Μεταξύ των νοικοκυριών που έχουν ήδη καθυστερήσει να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, το 74% εκφράζει την ανησυχία του ότι δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε το επόμενο τρίμηνο. Ενώ η καθυστέρηση στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας τείνει να είναι πιο συχνή μεταξύ των ερωτηθέντων που ζουν σε κοινωνική στέγη.

Το ποσοστό των ερωτηθέντων που ανέφεραν ότι υστερούν στην εξόφληση των λογαριασμών κοινής ωφελείας κυμαίνονται από 7% στη Δανία και τη Σουηδία έως 50% στην Ελλάδα. Οσον αφορά την ανησυχία για τις δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών τους τους επόμενους τρεις μήνες, αυτό κυμαίνεται από 12% στη Μάλτα έως πάνω από 40% στη Λετονία και τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα ανάλογη ανησυχία εκφράστηκε από το 63% του δείγματος που αντιπροσώπευε τον ελληνικό πληθυσμό.

■ Η έρευνα καταγράφει πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, με το χαμηλότερο επίπεδο να καταγράφεται την άνοιξη του 2022 σε χώρες όπως η Φινλανδία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ολλανδία. Τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς συνεχίζουν να δείχνουν πολίτες που δεν έχουν κάνει εμβόλια κατά της Covid-19. Mάλιστα η έρευνα καταγράφει τους «αντιεμβολιαστές» ως την πιο ενεργή πολιτικά ομάδα πολιτών η οποία αντλεί τη βασική πληροφόρησή της από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

■ Μεγάλο τμήμα των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ουσιαστικά αναγκάστηκε να επιστρέψει στον χώρο εργασίας ενώ είχε σαφή προτίμηση στην τηλεργασία. Το ποσοστό που εκφράζει αυτή την προτίμηση είναι υψηλότερο μεταξύ εκείνων ηλικίας 30-44 ετών που έχουν συνήθως μικρά παιδιά.

Επιτόκια

Την Πέμπτη, 21/7, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται –εκτός απροόπτου– να ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες βάσης (0,25%).

Στο Eυρ. Δικαστήριο παραπέμπει η Επιτροπή την Ουγγαρία

Κατά της Ουγγαρίας στο Δικαστήριο της Ε.Ε. προσφεύγουν οι Βρυξέλλες για δυο υποθέσεις -η μία αφορά τη διαδικασία επί παραβάσει για περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και η άλλη έναν ομοφοβικό νόμο.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν ανάγκασε τον Klubrádió, έναν ραδιοφωνικό σταθμό που ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, να παύσει τις εκπομπές του. Η ιστορία της τύχης του σταθμού απεικονίζει την οπισθοδρόμηση της Ουγγαρίας στον αυταρχισμό. Ο Klubrádió βρισκόταν στο στόχαστρο του Ορμπαν εδώ και χρόνια - μετά τις εκλογές του 2010, ο σταθμός παραλίγο να χρεοκοπήσει, καθώς οι εταιρείες σταμάτησαν να διαφημίζονται σε αυτόν, φοβούμενες τις πολιτικές συνέπειες.

Αφού η κυβέρνηση του Ορμπαν ψήφισε έναν νόμο για τα ΜΜΕ που της έδινε τον έλεγχο των ραδιοφωνικών αδειών, προσπάθησε να ανακαλέσει την άδεια του Klubrádió - αλλά έχασε αρκετές δίκες, καθώς τα δικαστήρια υπερασπίστηκαν τον σταθμό έναντι του κυβερνητικού συμβουλίου μέσων ενημέρωσης. Ομως, μια σειρά δικαστικών μεταρρυθμίσεων αυστηροποίησε ακόμη περισσότερο τον έλεγχο των δικαστηρίων από το καθεστώς με συνέπεια το Klubrádió να χάσει την έφεση κατά της αφαίρεσης της άδειάς του το 2021.

Η δεύτερη προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιστρέφεται γύρω από έναν ομοφοβικό ουγγρικό νόμο που περιορίζει την ελευθερία έκφρασης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και την πρόσβασή τους σε ΜΜΕ που απεικονίζουν γκέι ή λεσβιακές σχέσεις και τρανς άτομα, όπως συμβαίνει στην ίδια τη ζωή, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών. Δηλαδή με ένα επιχείρημα παρόμοιο με τους λεγόμενους κανόνες κατά της ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας στη Ρωσία του Πούτιν.

Οι αντι-LGBTIQ+ νόμοι της Ουγγαρίας αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας κατά της «φιλελεύθερης» Ε.Ε. και των αξιών της.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι γνώριζαν ότι με το να εναντιωθούν σε αυτούς τους νόμους, έπαιζαν το παιχνίδι του Ορμπαν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται την ενάρετη χριστιανική ηθική έναντι των «παρακμιακών» ελίτ των Βρυξελλών (και πάλι αναμασώντας τη ρωσική προπαγάνδα).

Μ.Ψ.


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Το κόστος της ομοφωνίας
Καθώς η κατάργηση της υποχρεωτική ομοφωνίας στην Ε.Ε. έχει ήδη εγερθεί ως πρόταση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και έχει υποστηριχτεί από αρχηγούς κρατών-μελών, αποκτά ιδιαίτερη σημασία...
Το κόστος της ομοφωνίας
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην επισκευή
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Δικαίωμα στην επισκευή
ΕΥΡΩΠΗ
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητείται το επίμαχο ζήτημα, στο φως της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου που αναμένεται την ίδια μέρα και των οικονομικών κυρώσεων που αντιμετωπίζουν Πολωνία και...
«Ωρα μηδέν» για τον μηχανισμό του κράτους δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών ζητεί να επιβεβαιωθεί ότι «οι αγώνες κερδίζονται στο γήπεδο». Στοχεύει σε νομοθετική πρωτοβουλία της Κομισιόν για προστασία του ποδοσφαίρου και άλλων αθλημάτων από την...
«Ο αθλητισμός ανήκει σε όλους»
ΕΥΡΩΠΗ
Ολα στο φως
Eκτεθειμένη για την άρνηση της Επιτροπής να δημοσιεύσει τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον επικεφαλής της Pfizer-BioNTech παραμένει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολα στο φως
ΕΥΡΩΠΗ
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA
Ο λόγος για το πρόγραμμα HERA, την πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην Υγεία.
Μπλόκο 6 χωρών στην HERA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας