ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται λόγω του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. Με τις τιμές ενέργειας να χτυπούν... κόκκινο, η Κομισιόν αναμένεται να επισπεύσει τις προτάσεις της για την ενεργειακή απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις 20 Ιουλίου, παρότι η πρόεδρος της Κομισιόν είχε αναφέρει το τέλος του καλοκαιριού. Στις προτάσεις η Επιτροπή θα έχει εξετάσει -μεταξύ άλλων- την αποσύνδεση της τιμής χονδρικής του φυσικού αερίου και των λογαριασμών ρεύματος καθώς και το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η Τσεχία -που μόλις έχει αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.- συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 26 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε ζητήσει από τους 27 ηγέτες έκτακτη σύνοδο μέσα στον Ιούλιο για αυτό ακριβώς το θέμα, αλλά τελικά η πρότασή του δεν είχε περάσει. Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ξανά την ενεργειακή κρίση στο τακτικό συμβούλιο που θα γίνει τον Οκτώβριο.
Στην επίσπευση των εξελίξεων φαίνεται ότι έχει παίξει καταλυτικό ρόλο ο... πανικός της Γερμανίας. Το Βερολίνο ανησυχεί ακόμη και για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να εξοικονομήσουν ενέργεια ώστε να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο ελλείψεων, ενώ προειδοποίησε πως οι τιμές θα μπορούσαν να τριπλασιαστουν σε περίπτωση που ο Ρώσος πρόεδρος κλείσει τις στρόφιγγες.
Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε έναν νόμο έκτακτης ανάγκης που θα της επιτρέψει να διασώσει τις προβληματικές ενεργειακές εταιρείες. Η Uniper, της οποίας οι δραστηριότητες εξαρτώνται από το φτηνό ρωσικό φυσικό αέριο, πρόκειται να είναι η πρώτη που θα λάβει κυβερνητική στήριξη. Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Bloomberg ότι η εταιρεία χρειάζεται έως και 9 δισεκατομμύρια ευρώ!
Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ευρωβουλευτές ενέκριναν χθες ως βιώσιμες μορφές ενέργειας τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο. Οι δύο αυτές μορφές ενέργειας που εκπέμπουν μειωμένους ρύπους θα μπορούν πλέον να ενταχθούν στις βιώσιμες επενδύσεις που έχουν αναγνωριστεί ως απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η αμφιλεγόμενο πρόταση που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήριζε «βιώσιμες» κάποιες επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια -τα οποία δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα- ή εργοστάσια φυσικού αερίου, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες. Η έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο θεωρείται νίκη για την Κομισιόν, αλλά και για τις χώρες με πυρηνική ενέργεια όπως η Γαλλία. Διόλου τυχαία στο Παρίσι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επιβεβαίωσε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη κρατικοποίηση της Electricite de France, στην οποία ανήκουν τα πυρηνικά εργοστάσια και ήδη το Δημόσιο έχει το 84%.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για τη λεγόμενη ταξινόμηση χαρακτηρίζοντάς την ως επιχείρηση «greenwahing». Η Greenpeace ανακοίνωσε χθες ότι θα προσφύγει στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας