Τον... χαβά της συνεχίζει η Τουρκία για την επιχείρηση «Ειρήνη». Την Κυριακή ήταν η όγδοη φορά που πλοίο υπό τουρκική σημαία δεν επέτρεψε έλεγχο εν πλω από επιθεωρητές της επιχείρησης που έχει συσταθεί από Ε.Ε. και ΟΗΕ για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, η Αγκυρα συστηματικά «σνομπάρει» την επιχείρηση, διότι θεωρεί ότι δεν είναι αντικειμενική. Πάντως η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που προκαλεί προβλήματα στην επιχείρηση.
«Εκφράζουμε τη λύπη μας για την άρνηση της Τουρκίας στο αίτημα της Επιχείρησης «Ειρήνη» για επιθεώρηση σε ένα ακόμη πλοίο, το φορτηγό πλοίο Parpali, σε συμμόρφωση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Ολα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να συνεργάζονται στις επιθεωρήσεις» ανέφερε σε ανάρτησή της στο twitter η υπηρεσία ενημέρωσης της Επιχείρησης.
Μόνο τον Ιούνιο του 2022 η επιχείρηση EUNAVFOR MED IRINI πραγματοποίησε μια επιθεώρηση σε πλοίο για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι παραβίαζε το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, διερεύνησε 138 εμπορικά πλοία μέσω ραδιοκλήσεων (από 6.894), πραγματοποίησε 33 επισκέψεις σε πλοία με τη συγκατάθεση των πλοιάρχων (από 324). Η Επιχείρηση παρακολούθησε επίσης 31 ύποπτες πτήσεις (από τις 922) και συνέχισε να παρακολουθεί 25 αεροδρόμια (και διαδρόμους προσγείωσης) και 16 λιμάνια (και τερματικούς σταθμούς πετρελαίου). Μέσω του πυρήνα πληροφοριών για το έγκλημα η Επιχείρηση εξέδωσε 1 (από 66) σύσταση για επιθεώρηση ύποπτων πλοίων σε λιμένες κρατών-μελών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, από την έναρξή της έως τον περασμένο Νοέμβριο η επιχείρηση «Ειρήνη» είχε επιβιβαστεί και επιθεωρήσει 20 ύποπτα πλοία. Ενα από τα 20 σκάφη εξετράπη σε λιμάνι κράτους-μέλους της Ε.Ε. όπου κατασχέθηκε το φορτίο του. Σε έξι περιπτώσεις ένα κράτος (Τουρκία) αρνήθηκε τη συγκατάθεση για επιβίβαση και επιθεώρηση ύποπτων σκαφών. Συνολικά 4.498 εμπορικά πλοία έχουν διερευνηθεί, ενώ σε 201 πλοία έχουν γίνει επισκέψεις με τη συγκατάθεση του πλοιάρχου τους (οι λεγόμενες φιλικές προσεγγίσεις).
Ακόμα μία άρνηση αντιμετώπισαν οι επιθεωρητές από πλοίο με τουρκική σημαία τον περασμένο Μάιο. Αφορούσε το φορτηγό πλοίο «MVKosovak». Το τελευταίο, όγδοο, περιστατικό σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή.
Βασικός σκοπός της Επιχείρησης είναι η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Στα δευτερεύοντα καθήκοντα συμπεριλαμβάνεται η εντολή να συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων του ΟΗΕ για την πρόληψη της παράνομης εξαγωγής πετρελαίου από τη Λιβύη, στη διακοπή ενός επιχειρηματικού μοντέλου των δικτύων εμπορίας ανθρώπων, στην ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπαίδευση της λιβυκής Ακτοφυλακής και του Ναυτικού.
Η επιχείρηση «Ειρήνη» είναι ο μόνος διεθνής παράγοντας που εφαρμόζει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και το κάνει με αποτελεσματικό, αμερόληπτο και ισορροπημένο τρόπο, αναφέρει η ανακοίνωση.
Οπως λένε οι επιτελείς, όλες οι επιθεωρήσεις ή οι φιλικές προσεγγίσεις πραγματοποιούνται πάντα σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας