Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
29.1° 24.6°
2 BF
37%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
25°C
28.5° 20.6°
2 BF
43%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
27°C
30.9° 23.0°
2 BF
47%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
23°C
22.9° 22.9°
1 BF
53%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
68%
Βέροια
Αίθριος καιρός
24°C
27.1° 20.1°
2 BF
51%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
22°C
22.4° 20.6°
0 BF
40%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.1° 29.1°
2 BF
34%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
23°C
24.3° 22.8°
2 BF
53%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
22°C
24.0° 21.9°
2 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 22.8°
3 BF
38%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
23.7° 23.7°
2 BF
53%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
64%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
26.3° 24.5°
0 BF
44%
Λαμία
Αίθριος καιρός
27°C
26.7° 23.5°
2 BF
49%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
24°C
28.2° 23.8°
2 BF
46%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
28°C
29.3° 25.4°
0 BF
25%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
21°C
23.3° 21.0°
2 BF
74%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
21°C
25.0° 20.7°
2 BF
68%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
23°C
23.1° 23.1°
2 BF
47%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενεργειακοί «συνασπισμοί»

Ακόμη Εννέα χώρες της Ε.Ε. συνασπίζονται στο πλαίσιο της Ενεργειακής Πλατφόρμας της για να διασφαλίσουν την αναπλήρωση των ενεργειακών πηγών που απαιτείται από τη μείωση των εξαγωγών ρωσικού αερίου και πετρελαίου, είτε λόγω των κυρώσεων - αυτοκυρώσεων, είτε λόγω της μείωσης της παροχής αερίου από την ίδια τη Ρωσία. Την Παρασκευή 1η Ιουλίου ανακοινώθηκε η συγκρότηση της δεύτερης task force (ομάδας εργασίας) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πλατφόρμας. Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Κροατία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία από κεντρο-ανατολική (ΚΑ) Ευρώπη, καθώς και η Ουκρανία και η Μολδαβία (που έχουν λάβει πρόσφατα και καθεστώς υποψηφιότητας ένταξης) συγκροτούν τη δεύτερη ομάδα εργασίας, μετά την πρώτη που δημιουργήθηκε στα τέλη Απριλίου, με πρωτοβουλία της Βουλγαρίας, που ήταν η πρώτη χώρα προς την οποία διακόπηκε η παροχή αερίου από την Gazprom.

Η task force της ΚΑ Ευρώπης είναι η αντίδραση των χωρών που είδαν σημαντικές μειώσεις στη ροή ρωσικού αερίου στη διάρκεια του Ιουνίου, με αποτέλεσμα την εκτόξευση της τιμής του σχεδόν στα 150 δολάρια ανά μεγαβατώρα (στον ολλανδικό χρηματιστηριακό κόμβο TTF), που σημαίνει μηνιαία αύξηση 80%!

Τι θα κάνει η ΚΑ task force; Θεωρητικά, θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε κοινές διεθνείς αγορές αερίου και θα εφαρμόσει σχέδια ετοιμότητας για την πλήρωση των μονάδων αποθήκευσης αερίου, τη διασύνδεσή τους και την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού στις χώρες της περιοχής με αέριο από τις ήδη υπάρχουσες πηγές (ρωσικό, όσο επιτρέπει η Gazprom, και αζέρικο) και από τις εναλλακτικές, που προς το παρόν είναι το υγροποιημένο LNG.

Η ΝΑ Ομάδα

Αντίστοιχη ανακοίνωση για τη συγκρότηση της πρώτης περιφερειακής task force είχαν κάνει στις 5 Μαΐου η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Ρουμανία σε συνεργασία τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, την Τουρκία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών (είχε συμμετάσχει και ο Κ. Σκρέκας) που είχε γίνει στη Σόφια είχε συμφωνηθεί η συγκρότηση κοινής αγοράς φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου, με διαφοροποίηση εφοδιασμού και παραδόσεων και με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι έχει κάνει η νοτιοανατολική (ΝΑ) ομάδα εργασίας στο δίμηνο που μεσολάβησε.

Η κεντρική Ενεργειακή Πλατφόρμα της Ε.Ε. ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου, σε μια πρώτη συνάντηση με χώρες της Ε.Ε., για να διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ενωσης σε προσιτές τιμές. Είναι ένας εθελοντικός συντονιστικός μηχανισμός που υποστηρίζει την κοινή αγορά φυσικού αερίου και υδρογόνου για την Ε.Ε. και προτάθηκε για πρώτη φορά στην ανακοίνωση REPowerEU («Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια»), ένα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εγκρίθηκε από τους αρχηγούς των κρατών της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου. Η ΚΑ και η ΝΑ task force είναι μέρη αυτής της Ενεργειακής Πλατφόρμας. Υπάρχουν κι άλλες περιφερειακές δομές ενεργειακής διασύνδεσης, όπως η CESEC (διασύνδεση Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης), η BEMIP (διασύνδεση των Βαλτικών χωρών) και φυσικά η διασύνδεση της ΝΔ Ευρώπης, με πυρήνα την Ισπανία και την Πορτογαλία που λογικά θα ενταχθούν.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Ευρ. Επιτροπή ήδη από την 1η Ιουνίου ενέκρινε σχέδιο δράσης για τα επόμενα βήματα και μετά τις δυο πρώτες περιφερειακές ομάδες εργασίας αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες (ΒΔ, ΝΔ και Βαλτική), είναι άγνωστο αν θα προλάβουν τον επόμενο χειμώνα και μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση των ευρωπαϊκών ενεργειακών αποθεμάτων υπό την πίεση της Ρωσίας.

Η χρηματοδότηση

Κεντρικό στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδίου REPowerEU παραμένει ο εθελοντικός μηχανισμός κοινής αγοράς συμβολαίων φυσικού αερίου για τις χώρες που θα συμμετέχουν, με στόχο την ταχύτερη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Χρηματοδοτικά αυτό σημαίνει επενδύσεις 210 δισ. ευρώ μέχρι και το 2027, μέρος των οποίων μπορεί να προέλθει από τα 225 δισ. ευρώ αδιάθετων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν έχει πάντως ξεκαθαριστεί τι ποσό από αυτά τα χρήματα μπορεί να αντληθεί για κοινές αγορές φυσικού αερίου.

ΑΤΖΕΝΤΑ

Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, 4-7 Ιουλίου, Στρασβούργο

Σήμερα

Δήλωση της Ευρ. Επιτροπής για τη βία, τους νεκρούς και την απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπων που αναζητούν διεθνή προστασία στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου.

Τρίτη 5 και Τετάρτη 6/7

● Το Ε.Κ. θα αποφασίσει αν θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της Επιτροπής να χαρακτηριστούν επενδύσεις φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως περιβαλλοντικά βιώσιμες δραστηριότητες.

5/7

● Τελική συζήτηση και ψήφιση επί των νόμων για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και τις Ψηφιακές Αγορές (DMA). Νομοθεσία που περιορίζει την ισχύ των μεγάλων εταιρειών ψηφιακών υπηρεσιών εισάγει περισσότερη διαφάνεια για τις δραστηριότητές τους και προστατεύει τους χρήστες από παράνομο περιεχόμενο.

6/7

● Τσεχική Προεδρία: o πρωθυπουργός Petr Fiala θα παρουσιάσει στην ολομέλεια το πρόγραμμα της εξάμηνης προεδρίας της Τσεχίας στην Ε.Ε.

● ΗΠΑ και αμβλώσεις. Αναμένεται καταδίκη της οπισθοδρόμησης στα σεξουαλικά δικαιώματα και τα δικαιώματα αναπαραγωγής για τις γυναίκες στις ΗΠΑ.

● «Αυτή είναι η Ευρώπη», συζήτηση του Ε.Κ. με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

● Κρίση κόστους ζωής και πληθωρισμός. Συζήτηση με την Επιτροπή και το Συμβούλιο σχετικά με τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους ζωής.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Το πρόγραμμα της Ολομέλειας του Ε.Κ. μπορεί να έχει τροποποιηθεί. Για ενημέρωση πιθανών αλλαγών όπως και για παρακολούθηση των συνεδριάσεων σε ζωντανή μετάδοση και με ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά δείτε τον σύνδεσμο:

https://www.europarl.europa.eu/plenary/el/home.html

Επίσης, ο εκπρόσωπος Tύπου του Ε.Κ. σήμερα 17.30 ώρα Ελλάδας ενημερώνει για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα της ολομέλειας με δυνατότητα παρακολούθησης από απόσταση στον σύνδεσμο:

https://multimedia.europarl.europa.eu/el/webstreaming/last-minute-session-briefing_20220704-1630-SPECIAL-PRESSER

Γ.Κ.  


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ενεργειακοί «συνασπισμοί»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας