• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.7°C / 23.4°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 22.7°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.0°C
  0 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.9°C / 22.7°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.4°C
  3 BF
  35%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 22.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.6°C / 18.4°C
  1 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  5 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  4 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 18.7°C
  1 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  4 BF
  46%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.0°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  2 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 22.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  0 BF
  45%
AP Photο/Susan Walsh
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το νέο, δυστοπικό δόγμα του ΝΑΤΟ

 • A-
 • A+
Οι ΗΠΑ, με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επαναφέρουν την Ε.Ε. σε ρόλο στρατιωτικοποιημένου «δορυφόρου» τους, με τον Μπάιντεν να κάνει λόγο για «μια μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και του αυταρχισμού». ● Καταδικάζουν Ρωσία και Κίνα, «κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου» αποκάλεσε τη Συμμαχία το Πεκίνο. ● Νέες απειλές Πούτιν με αντίμετρα προς Φινλανδία και Σουηδία σε περίπτωση που επιτρέψουν την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων και όπλων στα εδάφη τους.

«Αυτή η σύνοδος αφορούσε την ενίσχυση της συμμαχίας μας, την αντιμετώπιση προκλήσεων στον κόσμο μας ως έχει σήμερα και των απειλών που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον». Ετσι συνόψισε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν την άρτι ολοκληρωθείσα διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, το οποίο καταπώς φαίνεται μένει εφεξής μόνο κατ’ όνομα Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Η στόχευση μετεξέλιξής του σε έναν διεθνή οργανισμό -έστω και με κατά τόπους «δορυφόρους»- αποτυπώνεται στο μανιχαϊστικής θεώρησης νέο αναθεωρημένο δόγμα του, υπό τον τίτλο «Στρατηγική Αντίληψη 2022».

Σε αντίθεση λοιπόν με μία δεκαετία πριν και με νέο φόντο τον μαινόμενο εδώ και τέσσερις μήνες πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία γίνεται μεν ως αναμενόταν από πάλαι ποτέ «στρατηγικός εταίρος», «η σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή».

Ομως το στρατηγικό δόγμα της επόμενης δεκαετίας απλώνεται πολύ πέραν της Γηραιάς Ηπείρου. Για πρώτη φορά στα χρονικά μνημονεύεται η ανερχόμενη υπερδύναμη της Κίνας, οι «δεδηλωμένες φιλοδοξίες και πολιτικές καταναγκασμού» της οποίας «συνιστούν πρόκληση για τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας», όπως αναφέρεται στο κείμενο.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται μάλιστα και η «εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Κίνας και Ρωσίας και «οι αμοιβαία ενισχυόμενες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη».

Τα Δυτικά Βαλκάνια και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας προσδιορίζονται ως περιοχές «στρατηγικής σημασίας».

«Θα εργαστούμε με εταίρους για την αντιμετώπιση κοινών απειλών ασφαλείας και προκλήσεων σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και των περιοχών στο Σαχέλ», προστίθεται.

Ο Ινδο-Ειρηνικός επίσης χαρακτηρίζεται «σημαντική» περιοχή για το ΝΑΤΟ, «δεδομένου ότι οι εκεί εξελίξεις μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την ευρωατλαντική ασφάλεια», σύμφωνα με το νέο δόγμα.

«Θα ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία με νέους και υφιστάμενους εταίρους στον Ινδο-Ειρηνικό», υπογραμμίζεται, «για την αντιμετώπιση διαπεριφερειακών προκλήσεων και κοινών συμφερόντων ασφάλειας».

Κοντολογίς η «Στρατηγική Αντίληψη» του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία καλύπτει σχεδόν όλο τον παγκόσμιο χάρτη, αφήνοντας εκτός όσους δεν συντάσσονται με την πολλαπλώς μνημονευόμενη στο κείμενο «διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες» σε ένα νεο-ψυχροπολεμικό τοπίο.

Αυτός ο προβαλλόμενος ως αξιακός διαχωρισμός του κόσμου οριοθετείται γενικόλογα έναντι «αυταρχικών παραγόντων» που «αμφισβητούν τα συμφέροντα, τις αξίες και τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας». Ή, όπως έχει πει πολλές φορές ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν -που με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επαναφέρει την Ε.Ε. σε ρόλο στρατιωτικοποιημένου «δορυφόρου»- πρόκειται για «μια μάχη μεταξύ της δημοκρατίας και του αυταρχισμού».

Αυτά αφενός σε πείσμα ενός πολυπολικού κόσμου που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται έναντι της ηγεμονικής θεώρησης της Δύσης, με έντονες «ζυμώσεις» πέριξ των αναδυόμενων οικονομιών των BRICS (Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική) και πολιτικών αμφισβήτησης της κυριαρχίας του δολαρίου.

Αφετέρου δε την ώρα που οι ΗΠΑ αποδαιμονοποιούν το -πολύτιμο εν μέσω ενεργειακής κρίσης- βενεζουελάνικο πετρέλαιο του Νικολάς Μαδούρο, γλυκοκοιτούν τον ιρανικό «μαύρο χρυσό» και κάνουν τα στραβά μάτια ή ακόμη και χατίρια στον αυταρχικό σύμμαχο-ταραξία Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Πριν μάλιστα αλέκτορα φωνήσαι από την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, που η χώρα του υπέγραψε με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, προκειμένου το διαταραγμένης ενότητας ΝΑΤΟ να διευρυνθεί περαιτέρω προς Ανατολάς, ο Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε χθες νέτα-σκέτα ότι εάν δεν τηρηθούν τα προβλεπόμενα θα ξαναμπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης.

Υποστήριξε μάλιστα ότι η Σουηδία υπερθεμάτισε στο θέμα της έκδοσης «τρομοκρατών» -ήτοι Κούρδων και φερόμενων γκιουλενιστών- ανεβάζοντας τον αριθμό τους στους 73.

Για να περιοριστεί ο μεγαλοϊδεατισμός του Πούτιν, οι ευρωπαϊκές και βορειοαμερικανικές Δημοκρατίες παραδίδουν τώρα τους Κούρδους στην Τουρκία, σχολιάζει δηκτικά η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung. Λες και οι αξίες, επισημαίνει, είναι τελικά προαιρετικές...

Βλέποντας τις εξελίξεις από το δικό του αξιακό και γεωπολιτικό «καλειδοσκόπιο», ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν καταδίκασε τις «αυτοκρατορικές φιλοδοξίες» του ΝΑΤΟ και προειδοποίησε εκ νέου με αντίμετρα τη Φινλανδία και τη Σουηδία, σε περίπτωση που επιτρέψουν την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων και όπλων στα εδάφη τους.

Το δε Πεκίνο χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου» και απέρριψε ως «κακόβουλη επίθεση και σπίλωση» της Κίνας την επιλογή να συμπεριληφθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις. «Αυτό το δήθεν έγγραφο “στρατηγικής” λίγη σχέση έχει με την πραγματικότητα και παρουσιάζει τα γεγονότα αντεστραμμένα», αντέδρασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιτζιάν. Είναι το ΝΑΤΟ, σχολίασε, που «προσποιείται ότι είναι ένας περιφερειακός οργανισμός και αμυντικής φύσης. Στην πράξη δεν παύει να επεκτείνεται πέραν του περιφερειακού πεδίου του και των αρμοδιοτήτων του, να κηρύσσει πολέμους και να σκοτώνει αθώους αμάχους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Με χαμόγελο... νικητή ο Ερντογάν στη συνάντηση με τον Μπάιντεν
Τα πρώτα κέρδη του Ταγίπ Ερντογάν από το μνημόνιο Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας έγιναν αμέσως αισθητά καθώς από τον Λευκό Οίκο έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου...
Με χαμόγελο... νικητή ο Ερντογάν στη συνάντηση με τον Μπάιντεν
ΕΥΡΩΠΗ
Τι πήρε ο Ερντογάν για να πει το «ναι»;
Με ένα εντυπωσιακό «τουσέ» του... διεθνώς απομονωμένου, κατά τα άλλα, Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε χθες η ιστορική Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης.
Τι πήρε ο Ερντογάν για να πει το «ναι»;
ΕΥΡΩΠΗ
Κλιμακώνει η Τουρκία
Επιλέγοντας ξεκάθαρα την τακτική μιας πολυεπίπεδης κλιμάκωσης -με εξαγωγή της έντασης και στις σχέσεις με την Ελλάδα- ο Ταγίπ Ερντογάν εντείνει τους ριψοκίνδυνους ελιγμούς εντός και εκτός τουρκικών συνόρων.
Κλιμακώνει η Τουρκία
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτός ελέγχου απέναντι στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν
O Τούρκος πρόεδρος και διττός σύμμαχος της Δύσης και της Ρωσίας προβάλλει μαξιμαλιστικά, άμεσα και έμμεσα, όλο και περισσότερα ανταλλάγματα στα ανατολίτικα παζάρια του στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Εκτός ελέγχου απέναντι στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν
ΕΥΡΩΠΗ
Απειλεί με βέτο ο Ερντογάν
Κλιμακώνει την ένταση απέναντι σε Φινλανδία και Σουηδία ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια προσπάθειά του να «κλείσει το μάτι» στον Πούτιν αλλά και να λάβει εχέγγυα από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Απειλεί με βέτο ο Ερντογάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας