Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην καλλιέργεια του ψυχροπολεμικού κλίματος, αλλά και στη ΝΑΤΟποίηση της Ευρώπης -όπως αυτά αναδείχθηκαν και από το ανακοινωθέν της συνόδου της Μαδρίτης- στη συνέντευξή του μετά το τέλος της. Επικεντρώνοντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο, δήλωσε ότι το «ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ» και ότι η Συμμαχία «θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκού εδάφους».
Επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ανακοινώσουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ κινητοποιούν τον κόσμο να συνταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Άλλωστε, επιπλέον στρατιωτική βοήθεια έχουν ήδη ανακοινώσει η Βρετανία, η Γερμανία και άλλες χώρες.
Ο Τζο Μπάιντεν, κατά την προσφιλή του τακτική, υποστήριξε ότι η Ρωσία «πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα για την εισβολή της στην Ουκρανία».
Να σημειωθεί ότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφερόταν ότι η Ρωσία συνιστά τη «σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο» ενώ για πρώτη φορά αναφερόταν και η Κίνα ως μία από τις χώρες «που αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας και επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Αναφορά που προκάλεσε και τη σφοδρή αντίδραση του Πεκίνου.
Επίσης, την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να μπορεί «να ανταποκριθεί σε απειλές που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: γη, αέρα και θάλασσα».
Σαφής στήριξη στην Άγκυρα
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να πουλήσει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.
Ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16.
«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16», αλλά «χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι' αυτό και νομίζω ότι μπορώ να την εξασφαλίσω», είπε συγκεκριμένα, καθώς το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών έχει προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.
Φον ντερ Λάιεν στο ουκρανικό κοινοβούλιο
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε, ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αύριο Παρασκευή 1η Ιουλίου θα μιλήσει στο ουκρανικό κοινοβούλιο.
Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, μέσω Twitter, Ερίκ Μαμέρ, «σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσκλήθηκε να απευθυνθεί στο ουκρανικό κοινοβούλιο».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας