• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 28.6°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 27.5°C
  2 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.0°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.4°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.7°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  2 BF
  32%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.8°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 27.7°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.9°C / 28.8°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.3°C / 22.1°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 25.7°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  62%
NATO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψυχρός Πόλεμος, έκδοση 2.0

 • A-
 • A+
Ευθέως αντιρωσικό πρόσημο παίρνει κι επίσημα η Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ ως απειλή σκιαγραφείται πλέον και η Κίνα ● Στήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί» ανήγγειλε και πάλι ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Βγαλμένο από άλλη εποχή, αλλά προσαρμοσμένο στις νέες... σφαίρες επιρροής, είναι το κείμενο στο οποίο συμφώνησαν οι 30 Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ χθες στη Μαδρίτη. Θυμίζοντας κάτι από το ψυχροπολεμικό κλίμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ανακοινωθέν της «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ για πρώτη φορά καταδεικνύει τη Ρωσία ως τη «σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο».

Επίσης η Κίνα αναφέρεται ως μία από τις χώρες «που αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας και επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Με την ενότητα της Συμμαχίας να δοκιμάζεται και γι’ αυτό το θέμα, ο προσανατολισμός του ΝΑΤΟ αλλάζει άρδην, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής αλλά και στους μακροπρόθεσμους στόχους.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο ανακοινωθέν χαιρετίζεται και η προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία, η οποία «θα τις καταστήσει ασφαλέστερες, το ΝΑΤΟ ισχυρότερο και τον ευρωατλαντικό χώρο ασφαλέστερο». Η βορειοατλαντική Συμμαχία κρατάει τις πόρτες της ανοιχτές και... επεκτείνεται προς Ανατολάς, όπου τα σύνορα με τη Ρωσία αυξάνονται.

Επίσης, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν το ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, «μέχρι και σε επίπεδο ταξιαρχίας», όπως είπε ο γενικός γραμματέας του. «Θα μετασχηματίσουμε τη δύναμη αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τον αριθμό των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας σε πολύ πάνω από 300.000», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε και τη στήριξη του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία, τονίζοντας ότι το Κίεβο θα έχει στη διάθεσή του τη στρατιωτική στήριξη του οργανισμού για όσο διάστημα χρειάζεται.

«Η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται σε εμάς για όσο χρειαστεί. Οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν να παρέχουν μεγάλη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια και σήμερα οι ηγέτες αποφάσισαν να ενισχύσουν τη στήριξή τους συμφωνώντας σε ένα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Το πακέτο περιλαμβάνει ασφαλείς επικοινωνίες, καύσιμα, ιατρικές προμήθειες, εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ναρκών και εκατοντάδες συστήματα κατά των drones. Επίσης, το οπλικό σύστημα της Ουκρανίας θα αντικατασταθεί από το ΝΑΤΟϊκό.

«Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προστατεύει τους πληθυσμούς μας και να υπερασπίζεται κάθε σπιθαμή του συμμαχικού εδάφους ανά πάσα στιγμή. Θα βασιστούμε στη νέα ενισχυμένη στάση μας και θα ενισχύσουμε σημαντικά την αποτροπή και την άμυνά μας μακροπρόθεσμα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άμυνα όλων των Συμμάχων. Θα το πράξουμε αυτό σύμφωνα με την προσέγγιση 360 μοιρών μας, σε όλους τους τομείς της ξηράς, του αέρα, της θάλασσας, του κυβερνοχώρου και του διαστήματος και ενάντια σε όλες τις απειλές και προκλήσεις», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Οι Σύμμαχοι δεσμεύτηκαν, επίσης, να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες της Συμμαχίας. «Σήμερα, οι Σύμμαχοι επανέλαβαν τη δέσμευση που δώσαμε το 2014 να δαπανήσουμε τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για την άμυνα. Από τότε, οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι και ο Καναδάς έχουν δαπανήσει επιπλέον 350 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Εννέα Σύμμαχοι φτάνουν τώρα τον στόχο του 2% ή τον υπερβαίνουν, 19 Σύμμαχοι έχουν σαφή σχέδια για την επίτευξή του έως το 2024. Και επιπλέον 5 έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επίτευξη του στόχου στη συνέχεια. Το 2% θεωρείται όλο και περισσότερο ως κατώτατο όριο και όχι ως ανώτατο όριο», είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται και σήμερα η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, με Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο του νέου οδικού χάρτη ● Κάρβουνο... οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα.
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Σκοπός της Ε.Ε. η εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
Στην τελευταία εκδοχή του κειμένου των συμπερασμάτων, οι ηγέτες θα αναγνωρίζουν ότι οι συνεχιζόμενες υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν ολοένα και πιο αρνητικό αντίκτυπο στους πολίτες και τις επιχειρήσεις
Σκοπός της Ε.Ε. η εξάλειψη της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία
LIVE
ΕΥΡΩΠΗ
Διπλωματικός μαραθώνιος στη Δύση για τον πόλεμο, έκκληση Ζελένσκι για στρατιωτική βοήθεια
Διαδοχικές Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και της G7. Στην Ευρώπη ο Μπάιντεν. Ένας μήνας ανθρωπιστικής τραγωδίας με επίκεντρο τη Μαριούπολη.
Διπλωματικός μαραθώνιος στη Δύση για τον πόλεμο, έκκληση Ζελένσκι για στρατιωτική βοήθεια
ΕΥΡΩΠΗ
Πληθωρισμός συνόδων!
Tην έγκριση της ευρωπαϊκής ομάδας ταχείας επέμβασης έως και 5.000 στρατιωτών αναμένεται να δώσουν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας στις Βρυξέλλες.
Πληθωρισμός συνόδων!
ΕΥΡΩΠΗ
«Αστακός» το ΝΑΤΟ, αλλά μακριά από Ουκρανία
Το ΝΑΤΟ δεν θα αναπτύξει στρατιώτες ή αεροπορικά μέσα στην Ουκρανία, αλλά προετοιμάζει την ουσιαστική ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του στις συμμαχικές χώρες, στην ανατολική πτέρυγά του. Αυτό ανακοίνωσε...
«Αστακός» το ΝΑΤΟ, αλλά μακριά από Ουκρανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας