«Κάποτε είχαμε καλή σχέση, αλλά τώρα υπάρχει ένταση». Αυτό διεμήνυσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου από το Αζερμπαϊτζάν σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ΝΑΤΟ και την επισημοποίηση της υποψηφιότητας Σουηδίας και Φινλανδίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν έχει πρόβλημα με τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι, ενώ σημείωσε ότι είναι διαφορετικές περιπτώσεις από την υποψηφιότητας της Ουκρανίας για το ΝΑΤΟ.
«Δεν έχουμε προβλήματα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όπως, δυστυχώς, έχουμε με την Ουκρανία. Δεν έχουμε εδαφικές διαφορές, δεν έχουμε κάτι που θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό. Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ελεύθερος να ενταχθούν όπου θέλουν, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπήρξε καμία απειλή εναντίον τους και ότι θα απαντήσουμε σε περίπτωση ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων και υποδομής» δήλωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «είναι προφανές, δεν το καταλαβαίνουν; Είχαμε καλές σχέσεις με τη Σουηδία και τη Φινλανδία και τώρα υπάρχουν εντάσεις».
Στρέφοντας τα βέλη του προς το ΝΑΤΟ ανέφερε «η Συμμαχία ξέρει ότι η υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν είναι το ίδιο πράγμα με την υποψηφιότητα της Ουκρανίας. Απλά προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους στην κοινή γνώμη. Προσπαθούν να παραποιήσουν τα γεγονότα για να δείξουν ότι η Ρωσία δεν πετυχαίνει τους στόχους της».
Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εξέφρασε καμία ανησυχία σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι όλα πηγαίνουν βάσει σχεδίου και δεν υπάρχει καμία διορία για το τέλος των επιχειρήσεων.
«Το σχέδιο προχωράει ήρεμα και με το σωστό βηματισμό. Τα στρατεύματα σημειώνουν πρόοδο και πετυχαίνουν τους στόχους. Όλα πηγαίνουν βάσει σχεδίου. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να μιλάμε για διορίες. Δεν μιλάω ποτέ για διορίες γιατί πρόκειται για την ζωή και αυτά είναι πραγματικά γεγονότα» είπε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε, φυσικά, να ασκήσει δριμεία κριτική στη Δύση, επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να εφαρμόσει τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς της.
«Το κάλεσμα στην Ουκρανία να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και το κάλεσμα να αρνηθεί το Κίεβο τις διαπραγματεύσεις απλά αποδεικνύει ότι τα συμφέροντα του ουκρανικού λαού δεν περιλαμβάνονται στους στόχους του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Είναι ένα όργανο γα να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αυτό σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ και τα ηγετικά κράτη του ΝΑΤΟ απλά θέλουν να επιβεβαιώσουν την ηγεμονία τους και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες τους».
Τέλος, άφησε και αιχμές προς το Κίεβο δηλώνοντας ότι «Η Ουκρανία έχει συμπεριφερθεί πολύ άσχημα στη Ρωσία πρόσφατα. Πρώτα φτάσαμε σε μια συμφωνία και στη συνέχεια εκείνοι παραβίασαν τις δεσμεύσεις τους».
Ο Ρώσος πρόεδρος, πάντως, έδωσε συνέχεια στις ματσό γελοιότητες των Μπόρις Τζόνσον και Τζάστιν Τριντό απαντώντας ότι το θέαμα των γυμνόστηθων ηγετών της G7 θα ήταν «αηδιαστικό». Ο Β. Πούτιν επικαλέστηκε την Μάργκαρετ Θάτσερ και την απόφασή της να στείλει στρατό στα Φώκλαντ για να καταρρίψει τη θεωρία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την οποία, αν ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν γυναίκα, δεν θα είχε ξεκινήσει έναν "τρελό, 'μάτσο' πόλεμο εισβολής και βίας με τον τρόπο που το έκανε" στην Ουκρανία.
"Αν θέλετε ένα τέλειο παράδειγμα τοξικής αρρενωπότητας, είναι αυτό που κάνει στην Ουκρανία", πρόσθεσε χθες, αναφερόμενος στον Πούτιν, ο Βρετανός πρωθυπουργός για να στηρίξει το επιχείρημα ότι "χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας".
"Θέλω μόνο να υπενθυμίσω τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ αποφάσισε να εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Αργεντινής για τα Νησιά Φώκλαντ. Άρα μια γυναίκα πήρε την απόφαση να εξαπολύσει στρατιωτική δράση", αντεπιτέθηκε ο Πούτιν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν.
"Ως εκ τούτου η αναφορά του Βρετανού πρωθυπουργού σ' αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι εντελώς ακριβής", πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος προχώρησε για να ασκήσει κριτική στην κίνηση αυτή της Βρετανίας, πριν από 40 χρόνια, να απαντήσει στρατιωτικά στην απόπειρα της Αργεντινής να καταλάβει τα υπό βρετανική κυριαρχία νησιά στο Νότιο Ατλαντικό.
"Πού βρίσκονται τα Νησιά Φώκλαντ και πού η Βρετανία;", διερωτήθηκε ο Πούτιν. "Οι ενέργειες της Θάτσερ υπαγορεύονταν από ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες και (την επιθυμία των Βρετανών) να επιβεβαιώσουν το ιμπεριαλιστικό τους στάτους".
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας