• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 31.3°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 30.5°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 30.4°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.4°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 23.5°C / 31.0°C
  0 BF
  36%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  1 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  1 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.6°C
  1 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.2°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  1 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.5°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 31.5°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.2°C / 27.8°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  60%
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

ΚΚΕ: Η στάση της Κομισιόν σιγοντάρει την τουρκική επιθετικότητα

 • A-
 • A+

«Σε απάντηση που έδωσε σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σχετικά με τις πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις, η Κομισιόν δηλώνει με νόημα ότι «έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων....πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές» αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και επισημαίνει: «Πρόκειται για πολύ επικίνδυνη δήλωση με δεδομένο ότι περιορίζει τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις της Τουρκίας μόλις «σε κατοικημένες περιοχές», ανοίγοντας την όρεξή της και κλείνοντάς της το μάτι για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της σε ελληνικά ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

«Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος», επικαλούμενη μάλιστα και την πρόσφατη έκθεση προόδου για την Τουρκία που ψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Η εν λόγω έκθεση σημειώνει ότι η «Τουρκία αποτελεί στρατηγικό εταίρο της ΕΕ», ενώ στο ίδιο κείμενο τονίζεται «η ΕΕ αναγνωρίζει τα συμφέροντα και τους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής».

Τα παραπάνω αποδεικνύουν τον επικίνδυνο για τους λαούς ρόλο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, όπως της ΕΕ όπου μαζί με ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διεξάγουν παζάρι με την τουρκική αστική, ώστε να την πάρουν με το μέρους τους στον ανταγωνισμό τους με Κίνα και Ρωσία. Σε μια περίοδο που οξύνεται ο ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας-Τουρκίας η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη σύμπλευση των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, λειτουργεί ως «σημαιοφόρος» των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ενώ κοινή επιδίωξή τους είναι η - με ή και χωρίς τη διαδικασία της Χάγης- συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με οδυνηρές συνέπειες για την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» προσθέτει η ΕΟ του ΚΚΕ και καταλήγει:

«Οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν καθημερινά πως κάθε άλλο παρά πηγή ασφάλειας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αποτελεί η εναπόθεση των ελπίδων τους στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Οι επώδυνες διευθετήσεις και συμβιβασμοί που προωθούνται στη ΝΑ Μεσόγειο δεν θα σταματήσουν τους ανταγωνισμούς αστικών τάξεων, αντίθετα δημιουργούν τους όρους για νέα όξυνση και πιθανές συγκρούσεις. Η αυτοτελής πάλη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων αναδεικνύει την ανάγκη:

-- για καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα προβλέπουν,

--για απεμπλοκή από τις συμμαχίες των καπιταλιστών και τα σχέδια τους, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία,

-- για να κλείσουν οι βασικές ορμητήρια.

Ο λαός μπορεί να γίνει πραγματικός αφέντης του πλούτου που παράγει με τη δική του εξουσία και να χαράξει τη μόνη διέξοδο που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς που δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για τα δικά τους συμφέροντα».

Ερώτηση Ε.Ο. ΚΚΕ και απάντηση Κομισιόν:

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001663/2022

προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Κώστας Παπαδάκης

Θέμα: Κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Σε μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου έχει επιδοθεί η Τουρκία από τις αρχές του χρόνου, οι οποίες κλιμακώνονται αυτές τις μέρες. Ενδεικτικά, μόνο στις 27/4 έγιναν πάνω από 30 υπερπτήσεις και συνολικά πάνω από 200 παραβιάσεις, ενώ μεγάλα σε πληθυσμό νησιά, όπως π.χ. η Σάμος, η Κάλυμνος, η Ρόδος, βρέθηκαν στο επίκεντρο των παραβιάσεων.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου αποτελεί διακηρυγμένη στρατηγική της τουρκικής αστικής τάξης, που σταθερά θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και παράλληλα ενισχύει με υλικό και προσωπικό τη «Στρατιά του Αιγαίου» που εδρεύει στη Σμύρνη.

Για έναν ακόμη χρόνο πραγματοποιήθηκε άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας 2022», με σχέδιο την κατάληψη μικρονησίδας από βατραχανθρώπους και από αεροκίνητα και αερομεταφερόμενα τμήματα. Το εν λόγω σενάριο αποτελεί προσομοίωση σε βάρος ελληνικών νησιών και στην τελική φάση της άσκησης συμμετείχε ως παρατηρητής ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ. Εκκωφαντική παράλληλα είναι και η σιωπή ΕΕ, ΗΠΑ και ελληνικής κυβέρνησης για την τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, πριν λίγες μέρες.

Η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο αμφισβητείται με την ανοχή ΕΕ και ΝΑΤΟ και με ορατό κίνδυνο για «επώδυνες διευθετήσεις» για τους λαούς στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Ερωτάται ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης/ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής:

Πώς τοποθετείται σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου, την προσομοίωση κατάληψης μικρονησίδας σε άσκηση του τουρκικού στρατού και τις συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου;

 

E-001663/2022

Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ΕΕ έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη και άλλων εξελίξεων στο Αιγαίο Πέλαγος.

Οι εν λόγω πτήσεις πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Επιτροπής του 2021 για την Τουρκία, στη δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2021 για την Τουρκία, ενώ παραμένουν πηγή ανησυχίας. Όπως έχει τονίσει επανειλημμένα το Συμβούλιο και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διαπραγματευτικό πλαίσιο, η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκφράσει την προθυμία της να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις καλές σχέσεις γειτονίας, καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους».

28/06/2022                                      Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Η Άγκυρα να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και να σέβεται την κυριαρχία των μελών της Ε.Ε.
Ο Π. Στάνο σημείωσε ότι «οποιοδήποτε ανοιχτό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειρηνικό τρόπο, μέσω διαλόγου, καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής...
Εκπρόσωπος Κομισιόν: Η Άγκυρα να δεσμευτεί σε αποκλιμάκωση και να σέβεται την κυριαρχία των μελών της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Μήνυμα Κομισιόν σε Άγκυρα: Σεβαστείτε την κυριαρχία των κρατών της Ε.Ε.
Ευρωπαϊκές... νουθεσίες προς την Τουρκία να «συμπεριφέρεται με εποικοδομητικό τρόπο», στη σκιά της αυξημένη έντασης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
Μήνυμα Κομισιόν σε Άγκυρα: Σεβαστείτε την κυριαρχία των κρατών της Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Αιχμηρή ερώτηση ΕΟ ΚΚΕ στην Κομισιόν για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων
Οι Ευρωομάδα του ΚΚΕ απηύθυνε ερώτηση προς την Κομισιόν με την οποία καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, ρωτώντας παράλληλα την πώς τοποθετείται απέναντι στα αιτήματα των...
Αιχμηρή ερώτηση ΕΟ ΚΚΕ στην Κομισιόν για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων
ΕΥΡΩΠΗ
ΕΟ ΚΚΕ: Η καταστροφή πολιτιστικών μνημείων στην Ουκρανία έργο του αντικομμουνισμού
Ερώτηση για την καταστροφή μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ουκρανία από την «αντικομμουνιστική εκστρατεία και των δύο στρατοπέδων της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης» κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η...
ΕΟ ΚΚΕ: Η καταστροφή πολιτιστικών μνημείων στην Ουκρανία έργο του αντικομμουνισμού
ΕΥΡΩΠΗ
Ερώτηση ΚΚΕ στην Κομισιόν για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη
Την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη «με σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την υγεία» καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ερώτηση ΚΚΕ στην Κομισιόν για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Οίτη
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν απαντά σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τους 19 νεκρούς πρόσφυγες και τις τουρκικές καταγγελίες
Αποστάσεις από τις δηλώσεις της Τουρκίας για το push back ως αιτία θανάτου των 19 μεταναστών στον Έβρο.    Απαντώντας σε ερώτηση της...
Η Κομισιόν απαντά σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για τους 19 νεκρούς πρόσφυγες και τις τουρκικές καταγγελίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας