Η πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. τον Ιούλιο για την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, που πρότεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ήταν το πιο «φρέσκο» νέο από τις Βρυξέλλες χθες το βράδυ, πριν οι 27 ηγέτες μαζευτούν για το δείπνο, όπου συνήθως συζητούνται τα πιο «ζουμερά» θέματα, εντός και εκτός ατζέντας.
Και σήμερα πάντως η σύνοδος συνεχίζεται με τη συζήτηση για το ενεργειακό και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρ’ όλο που δεν αναμένεται κάποια συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα, ηγέτες του Νότου αναμένεται να θέσουν το ζήτημα του πλαφόν στην τιμή χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου.
«Εν όψει της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του στις 30-31 Μαΐου 2022, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις προσπάθειές της με σκοπό τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε προσιτές τιμές», αναμένεται να αναφέρουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις ολοκληρωμένες συστάσεις της Κομισιόν ανά χώρα, όπως συζητήθηκαν από το Συμβούλιο, επιτρέποντας έτσι την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2022. Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα συμβάλουν στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων πολιτικής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χαιρετίσει την έγκριση ένταξης της Κροατίας στην ευρωζώνη από την 1η/1/2023.
Από χθες, η Ουκρανία και η Μολδαβία είναι πλέον υποψήφιες χώρες για ένταξη στην Ε.Ε.. Αντίθετα η Γεωργία κέρδισε κάποιες θετικές διατυπώσεις, αλλά η υποψηφιότητά της θα επανεξεταστεί.
Οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ Ε.Ε. και Δυτικών Βαλκανίων. Με αφορμή την έγκριση από τη σύνοδο του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας για την Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων δεν έκρυψαν την πικρία τους για την επικείμενη χορήγηση του καθεστώτος αυτού σε Ουκρανία και Μολδαβία και όχι στους ίδιους.
«Η Βόρεια Μακεδονία περιμένει μπροστά στην πύλη εδώ και 17 χρόνια, άλλαξε το όνομα της χώρας, έχει κάνει μεταρρυθμίσεις! Η Αλβανία αναμένει εδώ και 8 χρόνια. Τους λυπάμαι (σ.σ. τους Βούλγαρους και τους Ευρωπαίους). Εχουν μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι εμείς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Ο ίδιος προειδοποίησε το Κίεβο να μην τρέφει αυταπάτες, αφού η διαδικασία θα είναι πολύ μακρά.
«Αγκάθι» στην κουβέντα των ηγετών ήταν το θέμα της Βοσνίας, το οποίο αρκετές χώρες -κυρίως οι Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία- ήθελαν να εντάξουν με κάποιο τρόπο στο κείμενο των συμπερασμάτων. Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πρόοδος της χώρας στα απαραίτητα κριτήρια δεν είναι μεγάλη, οπότε η συζήτηση ήταν μακρά.
Με τις συνθήκες για τη διεύρυνση να δυσκολεύουν, οι ηγέτες συζήτησαν στο δείπνο την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την «Ευρύτερη Ευρώπη», όπως αναμένεται να την ονομάσουν, μια… αίθουσα αναμονής για τις χώρες που δεν παίρνουν το στάτους της υποψήφιας χώρας. Στο κείμενο των συμπερασμάτων θα διευκρινίζεται πάντως ότι «ένα τέτοιο πλαίσιο δεν θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες πολιτικές και μέσα στην Ε.Ε., ιδίως τη διεύρυνση, και θα σέβεται πλήρως την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο δείπνο, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έθετε και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας. «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ε.Ε. και να επιστρέψει σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα», δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας