Το θέμα της διεύρυνσης θα επικρατήσει στη σύνοδο κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ηγέτες θα δώσουν το «πράσινο φως» στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Για όλες όμως τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, θα υπάρξει αναμονή. Και μάλιστα με… σχέδιο Μακρόν: το δείπνο εργασίας θα αφιερωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στη συζήτηση για την «ευρύτερη Ευρώπη», την πρόταση δηλαδή του Γάλλου προέδρου για μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα».
Το διήμερο των συνόδων θα ξεκινήσει με τη σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων. Παρά τις απειλές περί του αντιθέτου, οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα της διεύρυνσης, το οποίο ωστόσο θα αναλυθεί στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα ξεκινήσει στις 4 ώρα Ελλάδας. Το βασικό «αγκάθι» ωστόσο παραμένει το θέμα του βέτο της Βουλγαρίας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Οι Βρυξέλλες ήλπιζαν να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική της Σόφιας μέχρι τη σύνοδο κορυφής, ωστόσο η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, που από χθες (βλέπε δίπλα) είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση.
«Ως εκ τούτου, αν τελικά δεν καταστεί εφικτό έως την Παρασκευή, αν τελικά πράγματι η Βουλγαρία άρει το μπλόκο της κατά της Βόρειας Μακεδονίας, τότε η γαλλική προεδρία θα αναλάβει να το ανακοινώσει έως το τέλος του μήνα» είπε διπλωματική πηγή.
Πάντως οι ηγέτες θα συζητήσουν σοβαρά την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν για την «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», μια… αίθουσα αναμονής για τις χώρες που αναμένουν να λάβουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη, αλλά και για άλλες με τις οποίες η Ε.Ε. «μοιράζεται κοινές αξίες» (βλ. Ηνωμένο Βασίλειο). Ειδική αναφορά γι’ αυτό θα υπάρξει στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Για την Τουρκία
Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στο δείπνο. Θα το θέσει ο Ελληνας πρωθυπουργός και θα επικουρηθεί από τον Κύπριο πρόεδρο. Για την τουρκική προκλητικότητα θα υπάρξει σχετική παράγραφος στο κείμενο των συμπερασμάτων υπό τον τίτλο «Ανατολική Μεσόγειος». Η σύνοδος θα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο αλλά και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών της Ε.Ε. Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων θα αναφέρεται ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόζουν τις κυρώσεις, ειδικά οι υποψήφιες χώρες.
Σημαντικό θεωρείται και το σημείο του κειμένου που θα καλούνται «ειδικά οι υποψήφιες χώρες» να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακόμα σημείο που εμμέσως αναφέρεται η Τουρκία. «Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη αναφοράς στην Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων επί της αρχής και αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό. Η εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας δικαιολογεί την υιοθέτησή της από τους ηγέτες» ανέφερε διπλωματική πηγή.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας