• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.9°C
  1 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.0°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 26.0°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 22.0°C
  1 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  1 BF
  71%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  4 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 23.4°C
  0 BF
  73%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  0 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 22.8°C
  2 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  85%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο

 • A-
 • A+
Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση των 27 της Ε.Ε. Στο δείπνο η γαλλική πρόταση για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» ● Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια το απόγευμα ● Η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία θολώνει τις προσδοκίες της Βόρειας Μακεδονίας για άρση του βέτο

Το θέμα της διεύρυνσης θα επικρατήσει στη σύνοδο κορυφής που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι ηγέτες θα δώσουν το «πράσινο φως» στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και της Μολδαβίας. Για όλες όμως τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, θα υπάρξει αναμονή. Και μάλιστα με… σχέδιο Μακρόν: το δείπνο εργασίας θα αφιερωθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στη συζήτηση για την «ευρύτερη Ευρώπη», την πρόταση δηλαδή του Γάλλου προέδρου για μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα».

Το διήμερο των συνόδων θα ξεκινήσει με τη σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων. Παρά τις απειλές περί του αντιθέτου, οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων θα βρεθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το θέμα της διεύρυνσης, το οποίο ωστόσο θα αναλυθεί στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αργότερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα ξεκινήσει στις 4 ώρα Ελλάδας. Το βασικό «αγκάθι» ωστόσο παραμένει το θέμα του βέτο της Βουλγαρίας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Οι Βρυξέλλες ήλπιζαν να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική της Σόφιας μέχρι τη σύνοδο κορυφής, ωστόσο η πολιτική κρίση στη Βουλγαρία, που από χθες (βλέπε δίπλα) είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο σε αυτή τη φάση.

«Ως εκ τούτου, αν τελικά δεν καταστεί εφικτό έως την Παρασκευή, αν τελικά πράγματι η Βουλγαρία άρει το μπλόκο της κατά της Βόρειας Μακεδονίας, τότε η γαλλική προεδρία θα αναλάβει να το ανακοινώσει έως το τέλος του μήνα» είπε διπλωματική πηγή.

Πάντως οι ηγέτες θα συζητήσουν σοβαρά την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν για την «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», μια… αίθουσα αναμονής για τις χώρες που αναμένουν να λάβουν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη, αλλά και για άλλες με τις οποίες η Ε.Ε. «μοιράζεται κοινές αξίες» (βλ. Ηνωμένο Βασίλειο). Ειδική αναφορά γι’ αυτό θα υπάρξει στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Για την Τουρκία

Το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί στο δείπνο. Θα το θέσει ο Ελληνας πρωθυπουργός και θα επικουρηθεί από τον Κύπριο πρόεδρο. Για την τουρκική προκλητικότητα θα υπάρξει σχετική παράγραφος στο κείμενο των συμπερασμάτων υπό τον τίτλο «Ανατολική Μεσόγειος». Η σύνοδος θα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο αλλά και την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών της Ε.Ε. Σε άλλο σημείο των συμπερασμάτων θα αναφέρεται ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόζουν τις κυρώσεις, ειδικά οι υποψήφιες χώρες.

Σημαντικό θεωρείται και το σημείο του κειμένου που θα καλούνται «ειδικά οι υποψήφιες χώρες» να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακόμα σημείο που εμμέσως αναφέρεται η Τουρκία. «Κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη αναφοράς στην Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων επί της αρχής και αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό. Η εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας δικαιολογεί την υιοθέτησή της από τους ηγέτες» ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
Καρφιά Εντι Ράμα για τη μακρά αναμονή που επιφυλάσσεται για τη Βόρεια Μακεδονία και τα λοιπά Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ουκρανία που πήρε υποψηφιότητα ένταξης ● Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο τον...
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής
Το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία αναμένεται να δώσουν απόψε οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής
ΕΥΡΩΠΗ
Bloomberg: Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το «πράσινο φως» για ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας
Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης αναμένεται να δώσουν στην Ουκρανία εντός της εβδομάδας και επισήμως το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Bloomberg: Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. το «πράσινο φως» για ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει για την Ουκρανία το κείμενο συμπερασμάτων
Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής των «27», στην οποία συμμετέχει και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, οι υπεύθυνοι για τον πόλεμο της Ρωσίας εις βάρος της...
Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: Τι θα λέει για την Ουκρανία το κείμενο συμπερασμάτων
ΕΥΡΩΠΗ
Να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται...
Εκτακτη σύνοδος κορυφής με φυσική παρουσία των ηγετών πραγματοποιείται απόψε στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την ουκρανική κρίση.
Να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται...
ΕΥΡΩΠΗ
Σύνοδος των 27 ηγετών για Ουκρανία και Αφρική
Την ουκρανική κρίση θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. που αναμένεται να συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες. Πριν από την καθορισμένη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Αφρική.
Σύνοδος των 27 ηγετών για Ουκρανία και Αφρική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας