• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 21.2°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.2°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 15.0°C / 20.5°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.9°C / 17.7°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 15.0°C / 17.0°C
  0 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.4°C
  1 BF
  66%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 17.2°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  55%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.4°C
  2 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 15.7°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 13.5°C / 20.5°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  2 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 19.9°C
  2 BF
  65%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 18.8°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 14.7°C / 17.8°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  60%
JELLE DEVALEZ

Βρυξέλλες: Επιχείρηση «σώστε τις μέλισσες»!

 • A-
 • A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα τον πολυαναμενόμενο νόμο της για την προστασία των οικοσυστημάτων, ο οποίος επιδιώκει να σταματήσει την ανησυχητική τάση σε όλη την ήπειρο, που αφορά το θάνατο των μελισσοσμηνών, τη διάβρωση των εδαφών και τον αποδεκατισμό αμέτρητων άλλων ειδών.

"Βρισκόμαστε εν μέσω μιας έκτης μαζικής εξαφάνισης, με 1 εκατομμύριο είδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης", δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Virginijus Sinkevičius στο POLITICO. Θα παρουσιάσει σήμερα τη δέσμη μέτρων για την προστασία της φύσης μαζί με τους συναδέλφους του για την υγεία και το κλίμα, Στέλλα Κυριακίδου και Φρανς Τίμερμανς.

Αυτό το καλοκαίρι, καθώς οι Ευρωπαίοι θα διασχίζουν τους αυτοκινητόδρομους της ηπείρου, θα παρατηρήσουν λιγότερα έντομα στα παρμπρίζ τους - τεράστιες περιοχές της υπαίθρου της ΕΕ είναι πλέον απόκοσμα απαλλαγμένες από έντομα (η έρευνα διαπίστωσε μείωση κατά 80% από τα τέλη της δεκαετίας του '90). "Τα οικοσυστήματα χάνονται με ταχείς ρυθμούς. Ήδη το 80 τοις εκατό από αυτά βρίσκονται σε κακή κατάσταση στην ΕΕ", δήλωσε ο Sinkevičius.

Οι αγρότες αισθάνονται ήδη τις επιπτώσεις, πρόσθεσε ο επίτροπος: "Η διάβρωση του εδάφους κοστίζει 1,2 δισ. ευρώ ετησίως στους αγρότες μας, καθαρά ως απώλεια παραγωγικότητας". Ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η εντατική γεωργία και η αποψίλωση των δασών έχουν επιταχύνει τη διάβρωση του εδάφους έως και 50 φορές. Καθώς ο κόσμος επικεντρώνεται στη διαφαινόμενη έλλειψη σιταριού, ο Sinkevičius επεσήμανε ότι "3 δισεκατομμύρια τόνοι σιταριού χάνονται ετησίως στην ΕΕ εξαιτίας της διάβρωσης".

Οι αγρότες υποφέρουν επίσης επειδή υπάρχουν λιγότερες μέλισσες, οι οποίες επηρεάζουν μια μεγάλη ποικιλία βρώσιμων καλλιεργειών. "Τα θεωρούμε αυτά τα πράγματα δεδομένα, γι' αυτό και είναι δύσκολο να τα εκτιμήσουμε μερικές φορές", δήλωσε ο Sinkevičius.

Ιδού λοιπόν τι προτείνουν οι Βρυξέλλες: "Θέλουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για τις χώρες να αποκαταστήσουν το 20% των οικοσυστημάτων μέχρι το 2030", δήλωσε ο Sinkevičius. Αυτό έρχεται να προστεθεί στον στόχο της ΕΕ για το 30% των προστατευόμενων περιοχών μέχρι το 2030.

Η Επιτροπή θα προτείνει μείωση κατά 50 τοις εκατό των χημικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων έως το 2030, ενώ παράλληλα θα μειώσει στο μισό τους κινδύνους για την υγεία από τα τοξικά φυτοφάρμακα. "Τα χημικά φυτοφάρμακα πρέπει να γίνουν η τελευταία επιλογή", δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. "Οι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, στα χωράφια μας, αλλά και στα πάρκα, τις πόλεις και τους πράσινους δημόσιους χώρους μας, όπου θα απαγορεύσουμε τη χρήση τους".

Μπορούν οι αγρότες να το αντέξουν οικονομικά; Ενώ οι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι οι ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις (όπως φυτικά εκχυλίσματα, μικροοργανισμοί που καταπολεμούν τα παράσιτα ή "καλά ζωύφια") μπορεί να είναι πιο ακριβές, υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα στηρίξει οικονομικά τους αγρότες για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. "Το κόστος της αδράνειας είναι πολύ υψηλότερο, καθώς θα έχει σημαντικές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα και τους επικονιαστές", υποστήριξε ο Κυριακίδης.

Δεν υπάρχει σχέδιο Β: Ας ελπίσουμε ότι το σχέδιο θα είναι επιτυχές, διότι δεν υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές λύσεις. Ενώ σε ορισμένες περιοχές της Κίνας, στρατιές ανθρώπινων βοηθών οπλισμένων με μικρές βούρτσες έχουν αντικαταστήσει τις μέλισσες για να επικονιάζουν ένα προς ένα τα λουλούδια, αυτό δύσκολα αποτελεί μια προσιτή επιλογή στην ΕΕ. Ίσως κάποιος αναπτύξει μίνι-ρομπότ για την επικονίαση των φυτών, και κάποτε θα πούμε στην επόμενη γενιά ότι "στην εποχή μας" υπήρχαν μικρά έντομα που ονομάζονταν μέλισσες και έκαναν αυτή τη δουλειά.

Ο επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις θα παρουσιάσει σήμερα επίσης μια πρόταση για την επιβολή δεσμεύσεων για το κλίμα και την εργασία στις εμπορικές συμφωνίες, με την ελπίδα να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη για την εμπορική πολιτική του μπλοκ - χρησιμοποιώντας παράλληλα την τεράστια αγορά της ΕΕ ως μοχλό πίεσης για την προστασία του κλίματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η ΕΕ «μπροστάρισσα» για την κλιματική αλλαγή
Η Επιτροπή θα πιέσει όλες τις χώρες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού και να μειώσουν τις οικείες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. 
Η ΕΕ «μπροστάρισσα» για την κλιματική αλλαγή
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: «Φορολογήστε τις εταιρείες που ρυπαίνουν γιατί καιγόμαστε» είπε ο Γκουτέρες
Με μία ομιλία γεμάτη νόημα, βέλη και προειδοποιήσεις έστειλε σήμα κινδύνου ο γγ. του ΟΗΕ από τη βήμα της Γενικής του Συνέλευσης, τονίζοντας ότι έρχεται «ένας χειμώνας κοινωνικής δυσαρέσκειας».
ΟΗΕ: «Φορολογήστε τις εταιρείες που ρυπαίνουν γιατί καιγόμαστε» είπε ο Γκουτέρες
ΕΥΡΩΠΗ
Reuters: Αυστηρότερες δεσμεύσεις για το κλίμα θα προτείνει η Ε.Ε. στη σύνοδο COP27
Σύμφωνα με προσχέδιο του εγγράφου με τις προτάσεις της Ε.Ε., που έχει δει το πρακτορείο Reuters, οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι οι τρέχουσες προσπάθειες των κρατών υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών.
Reuters: Αυστηρότερες δεσμεύσεις για το κλίμα θα προτείνει η Ε.Ε. στη σύνοδο COP27
ΕΥΡΩΠΗ
Μία Ευρώπη στις φλόγες – Για «συλλογική αυτοκτονία» μιλά ο ΟΗΕ
Οι πρωτοφανείς καύσωνες οφείλονται στην ανθρωπογενή κλιματική κρίση, τόνισε ο Γκουτέρες • Κόκκινος συναγερμός σε χώρες της γηραιάς ηπείρου.
Μία Ευρώπη στις φλόγες – Για «συλλογική αυτοκτονία» μιλά ο ΟΗΕ
ΕΥΡΩΠΗ
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για μια από τις πιο ζεστές εβδομάδες που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν σε όλη την Ευρώπη.
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ
ΕΥΡΩΠΗ
1,63 δισ. ευρώ για δίκαιη κλιματική και ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα
Παράλληλα η Κομισιόν ενέκρινε 627 εκατομμύρια ευρώ για Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο του αποθεματικού προσαρμογής στο Brexit. 
1,63 δισ. ευρώ για δίκαιη κλιματική και ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας