• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 30.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.6°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.2°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.8°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.4°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  42%
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΞ/STR
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευρωπαϊκή αντίδραση στο ρωσικό αφήγημα

 • A-
 • A+
Οι υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο τόνισαν την ανάγκη να ανατρέψουν το αφήγημα της Ρωσίας επί των κυρώσεων.

Να ανατρέψουν το αφήγημα της Ρωσίας επιχειρούν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο. «Δεν υπάρχουν κυρώσεις της Ε.Ε. στις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές», υπογράμμισε το Συμβούλιο.

«Οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν απαγορεύουν την εισαγωγή και μεταφορά ρωσικών γεωργικών αγαθών, την πληρωμή για τέτοιες ρωσικές εξαγωγές ή την παροχή σπόρων από τρίτες χώρες – στοχεύουν μόνο τα άτομα και τις οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις».

Στο πνεύμα αυτό, ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ έστειλε επιστολή σε όλους τους ΥΠΕΞ της Αφρικής «για να εξηγήσει πώς λειτουργούν οι κυρώσεις, ποιους επηρεάζουν». Οι Ευρωπαίοι υπουργοί δεσμεύθηκαν να διαθέσουν 1 δισ. για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Ειδική αναφορά έγινε για τα τυχόν αντίποινα της Ρωσίας στην απόφαση της Λιθουανίας να περιορίσει τη διέλευση φορτίων προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Ο ύπατος εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Λιθουανία βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση με την Κομισιόν και πως δρα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Οπως είπε, σύμφωνα με τις κυρώσεις της Ε.Ε., υπάρχουν περιορισμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές που εφαρμόζονται σε σχέση με ορισμένα αγαθά, συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης μέσω του εδάφους της Ε.Ε. Η Λιθουανία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εφαρμόζει τις κατευθυντήριες γραμμές που παρέχει η Επιτροπή. Η Ε.Ε., θέλοντας να δείξει θετική διάθεση, τόνισε: «Θα ελέγξουμε διπλά τις νομικές πτυχές για να επαληθεύσουμε ότι ευθυγραμμίζονται πλήρως».

Νίκος Δένδιας για ελληνοτουρκικά

Στο Συμβούλιο παρενέβη και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας διεξοδικά τους ομολόγους του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς. Υπογράμμισε τον συνεχιζόμενο αναθεωρητισμό της Τουρκίας, ο οποίος εκφράζεται τόσο με συνεχείς απειλές όσο και με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών και ευχαρίστησε όσους ήδη έχουν καταδικάσει τις εν λόγω ενέργειες.

Επεσήμανε ότι είναι σκόπιμο όλα τα κράτη-μέλη να τονίζουν την προσήλωση στη διατήρηση του απαραβίαστου των συνόρων και τον σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη διεύρυνση. Επανέλαβε την ανάγκη να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική τους και υπό το φως της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε την ανάγκη για την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνεισφέρει μέσω παροχής τεχνικής βοήθειας. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την αμέριστη στήριξή του προς την Ελλάδα και υπογράμμισε τη μεγάλη ανησυχία μας για τα τεκταινόμενα στο Αιγαίο γιατί, όπως επεσήμανε, αυτά μεταφέρονται και στην Κύπρο με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στα κατεχόμενα, τις παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων και γενικότερα το τοξικό περιβάλλον που συντηρείται από την τουρκοκυπριακή ηγεσία. Αυτή η έκφραση της ανησυχίας μας, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης, έγκειται στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι το πιο ευάλωτο σημείο σε ό,τι αφορά το σύνολο των απειλών της Τουρκίας.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
«Νερό κι αλάτι» για εμπάργκο και ρούβλια!
Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ δεν συμφώνησε σε καμία από τις προτάσεις που έφερε η Κομισιόν για τη διακοπή της ροής του ρωσικού πετρελαίου παρ' όλο που η αναθεωρημένη πρόταση εξαιρούσε Ουγγαρία και Σλοβακία έως το τέλος του...
«Νερό κι αλάτι» για εμπάργκο και ρούβλια!
ΕΥΡΩΠΗ
Ολο ζυγώνει κι όλο δεν έρχεται η συμφωνία για το εμπάργκο
Παρά την αισιοδοξία των διπλωματών ότι θα υπήρχε συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο μέχρι και χθες δεν υπήρχε ομοφωνία ανάμεσα στα κράτη-μέλη για την έγκριση του έκτου πακέτου των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της...
Ολο ζυγώνει κι όλο δεν έρχεται η συμφωνία για το εμπάργκο
ΕΥΡΩΠΗ
Στο τραπέζι των ΥΠ.ΕΞ. το σχέδιο απαγόρευσης ρωσικού χρυσού
Ακόμα μία συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠ.ΕΞ. στη σκιά του πολέμου με το σχέδιο σχετικά με την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Στο τραπέζι των ΥΠ.ΕΞ. το σχέδιο απαγόρευσης ρωσικού χρυσού
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία
Σε συνέχεια του έκτου πακέτου των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, η Κομισιόν ενέκρινε κοινή πρόταση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο για μια νέα δέσμη μέτρων «για τη διατήρηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των έξι...
Νέες κυρώσεις της ΕΕ στην Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Πλάνα «έκτακτης ανάγκης» από την Κομισιόν για το φυσικό αέριο
Σύμφωνα με το Bloomberg, το προσχέδιο της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διαγωνισμούς για κίνητρα στη μείωση κατανάλωσης από βιομηχανίες κλπ, και ενημερωτικές εκστρατείες με στόχο τη μείωση...
Πλάνα «έκτακτης ανάγκης» από την Κομισιόν για το φυσικό αέριο
ΕΥΡΩΠΗ
Στην τελική λίστα των κυρώσεων η φερόμενη ως σύντροφος του Πούτιν
Η πρώην ολυμπιονίκης μπαίνει στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων επειδή φέρεται να είναι σύντροφος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στην τελική λίστα των κυρώσεων η φερόμενη ως σύντροφος του Πούτιν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας