Σε αναζήτηση συμμάχων βρίσκεται ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επιχειρώντας να δομήσει μια σταθερή κυβέρνηση στη χώρα, έπειτα από το αποτέλεσμα του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών, καθώς οι πολίτες αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον ίδιο και το κόμμα του, στερώντας του την αυτοδυναμία.
Το Ensemble («Μαζί!»), δηλαδή η παράταξη του Μακρόν, μπορεί να αναδεικνύεται πρώτη στις εκλογές, ωστόσο αναμένεται να λάβει 230-245 έδρες, δηλαδή αρκετές λιγότερες από τις 289 που χρειάζεται για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών. Μοιραία, ο Γάλλος πρόεδρος είναι καταρχάς αναγκασμένος να αναζητήσει συνεργασίες κατά περίπτωση ή να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της 61χρονης πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, που σημείωσε ότι από τη Δευτέρα, ο Μακρόν θα αναζητήσει συμμαχίες για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα. «Δεν υπάρχει εναλλακτική για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.
► Δείτε το LIVE της «Εφ.Συν.» μετά το κλείσιμο της κάλπης
Ωστόσο, ο Κριστιάν Ζακόμπ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε με νόημα ότι το κόμμα του (που αναμένεται να εξασφαλίζει από 65 έως 71 έδρες) θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Αν τελικά οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι δεν συμφωνήσουν να συνεργαστούν με τον Μακρόν, ο τελευταίος θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας: ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να διαπραγματεύεται με τα άλλα κόμματα κατά περίπτωση για να εξασφαλίζει τη στήριξή τους ώστε να περνάει τα νομοσχέδια που θέλει.
Η επιλογή των πρόωρων εκλογών
Το άρθρο 12 του Συντάγματος δίνει την εξουσία στον πρόεδρο της γαλλικής δημοκρατίας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για την ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης. Για να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να συμβουλευτεί τον/την πρωθυπουργό και τους προέδρους των δυο σωμάτων της Εθνοσυνέλευσης, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις συστάσεις τους. Οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν το νωρίτερο 20 ημέρες και το αργότερο 40, από τη διάλυση της Βουλής.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της δημοκρατίας δεν μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της Βουλής αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών, εάν δεν τον βολεύει το αποτέλεσμα. Πρέπει να περιμένει τουλάχιστον ένα χρόνο. Την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται όλοι οι συνταγματολόγοι.
Σε κάθε περίπτωση, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών ο Μακρόν βρίσκεται υπό πολιορκία ανάμεσα σε μια ενισχυμένη αριστερά και στην ακροδεξιά, με πολιτικούς αναλυτές να κάνουν λόγο για τον «πολιτικό σεισμό» που προκάλεσαν οι εκλογές και για τις μεγάλες δυσκολίες που θα έχει εφεξής ο Γάλλος πρόεδρος.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Μελανσόν
Το εκλογικό αποτέλεσμα φέρνει πλατιά χαμόγελα στον αριστερό συνασπισμό Nupes (με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν) που συνενώνει σοσιαλιστές, κομμουνιστές, οικολόγους και το ριζοσπαστικό αριστερό κίνημα του Μελανσόν (Ανυπόταχτη Γαλλία, LFI). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Αριστερά θα λάβει 150-160 έδρες: πρόκειται για το καλύτερό της αποτέλεσμα, αλλά όχι για τον στόχο που είχε θέσει ο Μελανσόν, ο οποίος διεκδικούσε την πρωτιά και τη πρωθυπουργία.
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μελανσόν μίλησε για μια «εντελώς απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση» και τόνισε ότι η παράταξή του πέτυχε τον στόχο της, να στερήσει από τον πρόεδρο Μακρόν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Είναι πάνω απ’ όλα η εκλογική ήττα του Μακρόν», πρόσθεσε.
Επίσης κατέστησε σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνεννόησης με την προεδρική πλειοψηφία, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν έχουμε τις ίδιες αξίες». Εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της παράταξης της αριστεράς και δήλωσε ότι θα παραμείνει ενεργός πολιτικά και «στην πρώτη γραμμή».
Ανησυχητικό το ιστορικό σκορ για τη Λεπέν
Από τους νικητές των εκλογών το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, που αναμένεται να συγκεντρώσει 85-90 έδρες στη Βουλή, πενταπλασιάζοντας τον αριθμό των βουλευτών του σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Παράλληλα, ξεπερνάει κατά πολύ το όριο των 15 βουλευτών, ώστε να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματος, μετά το 1986.
Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία προκαλεί έντονο προβληματισμό και σκορπίζει διεθνή ανησυχία.
«Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα βουλευτών από τον Εθνικό Συναγερμό στην εθνοσυνέλευση», ήταν τα λόγια της Λεπέν μετά τις πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου.
«Αυτή η ομάδα θα είναι μακράν η μεγαλύτερη στην ιστορία της πολιτικής μας οικογένειας. Αυτή η εμπιστοσύνη μας υποχρεώνει, πετύχαμε τους στόχους μας: αυτόν του να κάνουμε τον Εμανουέλ Μακρόν πρόεδρο μειοψηφίας, χωρίς έλεγχο της εξουσίας. Αυτόν της συνέχισης της πολιτικής ανασύνθεσης που είναι απαραίτητη για τη δημοκρατική ανανέωση. Και αυτό του σχηματισμού μιας αποφασιστικής αντιπολίτευσης ...» τόνισε μεταξύ άλλων η Λεπέν.
«Καλώ όλους τους Γάλλους να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη συναρπαστική περιπέτεια που ονομάζεται Γαλλία. Αγωνιζόμαστε για τη Γαλλία και τη Δημοκρατία!».
Νικήτρια και η αποχή
Το 38,11 %των Γάλλων είχε ψηφίσει ως τις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών.
Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το αντίστοιχο του πρώτου γύρου της προηγούμενης Κυριακής, όπου είχε ψηφίσει το 39,4% Είναι ωστόσο μεγαλύτερο από το ποσοστό του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2017, οπότε είχε ψηφίσει το 35,3%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι θα ανέλθει στο 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας