• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 27.3°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.6°C / 24.6°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 26.0°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.9°C / 19.4°C
  1 BF
  65%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.5°C
  0 BF
  78%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 22.7°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 18.4°C
  2 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  79%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 24.9°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 26.4°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  0 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 27.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 27.1°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  0 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  85%

Μακρόν vs Μελανσόν - Όλα τα βλέμματα στραμμένα στη Γαλλία

 • A-
 • A+

Στη Γαλλία είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα της Ευρώπης για την εκλογική μάχη ανάμεσα στο Ensemble του Εμανουέλ Μακρόν και της αριστερής συμμαχίας Nupes, με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, στις βουλευτικές εκλογές της χώρας.

Ο αριστερός συνασπισμός έχει ήδη ταρακουνήσει τη γαλλική πολιτική σκηνή, αφού κατάφερε να ενώσει μια κατακερματισμένη Αριστερά και να ανακόψει την πρωτοκαθεδρία του Μακρόν, που αντιμετωπίζει το σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει την αυτοδυναμία ή να αναγκαστεί σε «συγκατοίκηση».

Στον πρώτο γύρο το Ensemble έλαβε 25,75% των ψήφων καταφέρνοντας απειροελάχιστο προβάδισμα έναντι του 25,66% του μετώπου υπό τον Μελανσόν, που αμφισβήτησε τα παραπάνω στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών και τη διαφορά των μόλις 21.359 καταγγέλλοντας πως δεν καταμέτρησε στις δυνάμεις του ανεξάρτητους αριστερούς ψηφοφόρους από Παρίσι, Κορσική και υπερπόντιες κτήσεις που μετεκλογικά θα τεθούν κάτω από την ομπρέλα του.

Στην τρίτη θέση, με 18,68%, ήλθε το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, το οποίο σημείωσε άνοδο και ελπίζει πως θα κερδίσει σήμερα πάνω από 15 έδρες, που είναι το όριο για να αναγνωριστεί ως επίσημη κοινοβουλευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση για να αποκτήσει κύρος και οικονομικούς πόρους.

Οι υποψήφιοι

Στον σημερινό γύρο οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν σε κάθε εκλογική περιφέρεια έναν από τους δυο υποψήφιους βουλευτές που ήλθαν στον α' γύρο πρώτοι σε ψήφους. Υπάρχουν ωστόσο οκτώ εκλογικές περιφέρειες όπου οι υποψήφιοι είναι τρεις, ενώ σε πέντε άλλες οι βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο. Έχουν προκριθεί 419 υποψήφιοι της παράταξης Μακρόν, 386 της παράταξης Μελανσόν, 208 της Λεπέν και 87 νεογκολικοί Ρεπουμπλικάνοι, υποψήφιοι της παραδοσιακής γαλλικής δεξιάς.

Πάντως, ο Μακρόν «ξέχασε» να καλέσει τους πολίτες να «μαυρίσουν» τους ακροδεξιούς υποψηφίους έχοντας μοναδικό στόχο να πλήξει τους υποψήφιους της Νέας Λαϊκής, Οικολογικής και Κοινωνικής Ενότητας, που προελαύνει προς την πρωτιά.

Σε 278 περιφέρειες θα μονομαχήσουν υποψήφιος προσκείμενος στον Μακρόν με υποψήφιο προσκείμενο στον Μελανσόν, σε 110 του κ. Μακρόν με υποψήφιο της κυρίας Λεπέν, σε 62 υποψήφιος του κ. Μελανσόν με υποψήφιο της κυρίας Λεπέν. Σε 80 περιφέρειες υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα αντιμετωπίσει υποψήφιο ενός εκ των τριών μεγαλύτερων κομμάτων. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα επιλέξουν βουλευτή, τον οποίο δεν ψήφισαν στον α' γύρο.

Μεγάλο παράγοντα για την έκβαση του αποτελέσματος θα αποτελέσει το ποσοστό της αποχής. Πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους της χώρας δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στο κάλεσμα να προσέλθουν στις κάλπες, παρά το σημαντικό διακύβευμα. 

Τα σενάρια 

Για να εξασφαλίσει μία από τις δύο πλευρές την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση χρειάζεται 289 έδρες από το σύνολο των 577. Αν η παράταξη του Μακρόν κερδίσει την πλειοψηφία θα κυβερνήσει στα επόμενα πέντε χρόνια με τα χέρια λυμένα, αλλιώς θα υποχρεωθεί να κυβερνά αναζητώντας συμμαχίες.

Αν το κυβερνών κόμμα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών μπορεί να αναζητήσει συνεργασίες κατά περίπτωση ή να τείνει χείρα συνεργασίας προς τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι στον πρώτο γύρο έλαβαν το 11,29% και σήμερα το βράδυ εκτιμάται πως θα έχουν από 50 ως 60 βουλευτές. Η επιλογή εξαρτάται μάλλον από το πόση θα είναι η διαφορά από το δεύτερο κόμμα. 
 
Κρίνεται επίσης η τύχη 15 υπουργών της κυβέρνησης του Μακρόν που αποφάσισαν να κατέλθουν στις εκλογές. Αν βγουν και θέλουν να παραμείνουν υπουργοί, θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα τους στον αναπληρωτή τους, αφού στη Γαλλία δεν μπορεί κανείς να είναι βουλευτής και υπουργός ταυτόχρονα. Αν δεν εκλεγούν όμως θα κληθούν να φύγουν από την κυβέρνηση ως αποδοκιμασθέντες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Quo vadis Francia;
Β’ γύρος των βουλευτικών εκλογών αύριο και ο Εμανουέλ Μακρόν κρατά... την ανάσα του για να δει αν θα πετύχει αυτοδυναμία ή όχι ● Αν δεν τα καταφέρει, γνωρίζει καλά πως έρχονται δύσκολες μέρες γι’αυτόν στο...
Quo vadis Francia;
ΕΥΡΩΠΗ
Λυσσαλέος πόλεμος κατά του Μελανσόν
Η κυβέρνηση Μακρόν, μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο να χάσει την αυτοδυναμία της επιδίδεται σε μια σκληρή καμπάνια κατά της συμμαχίας της Αριστεράς και του επικεφαλής της, Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενόψει του δεύτερου...
Λυσσαλέος πόλεμος κατά του Μελανσόν
ΕΥΡΩΠΗ
Πυρ ομαδόν κατά Μακρόν για την επίσκεψη στο Κίεβο
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκ δεξιών κι εξ αριστερών, προσάπτουν στο Γάλλο πρόεδρο κατηγορίες για «οπορτουνισμό» και «προεκλογικό πυροτέχνημα» με την επίσκεψή του στην Ουκρανία.
Πυρ ομαδόν κατά Μακρόν για την επίσκεψη στο Κίεβο
ΕΥΡΩΠΗ
Τίποτα, τίποτα δεν τον σταματά!
Υποψήφιοι της Nupes, αλλά και ο ίδιος ο Μελανσόν κατηγόρησαν το υπουργείο Εσωτερικών για «χειραγώγηση» προκειμένου να δοθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις μια πλασματική πρωτιά για καθαρά ψυχολογικούς κι...
Τίποτα, τίποτα δεν τον σταματά!
ΕΥΡΩΠΗ
Οι πρώτες... χυλόπιτες και οι πιθανοί σύμμαχοι
Τόσο οι κεντροδεξιοί Ρεπουμπλικανοί όσο και οι σύμμαχοι του Μελανσόν Σοσιαλιστές δεν άφησαν τουλάχιστον χτες περιθώρια συζητήσεων για ευρύτερες συνεργασίες.
Οι πρώτες... χυλόπιτες και οι πιθανοί σύμμαχοι
ΕΥΡΩΠΗ
Το πρώτο «όχι» στον Μακρόν από τους Ρεπουμπλικάνους
Με τη δήλωση ότι «θα παραμείνουμε στην αντιπολίτευση» απάντησε ο πρόεδρος των Γάλλων Ρεπουμπλικάνων στον Εμανουέλ Μακρόν, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα...
Το πρώτο «όχι» στον Μακρόν από τους Ρεπουμπλικάνους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας