Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
24°C
25.2° 23.1°
3 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.1° 24.1°
4 BF
37%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
28.2° 25.5°
2 BF
56%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 22.9°
2 BF
36%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.4° 24.9°
3 BF
44%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
27.1° 23.5°
0 BF
37%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.8° 20.4°
3 BF
30%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.7° 28.7°
1 BF
29%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.2° 25.8°
5 BF
47%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.1° 24.9°
4 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
5 BF
53%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 22.9°
3 BF
61%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.3°
0 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.6° 24.9°
0 BF
47%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.6° 23.4°
3 BF
50%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
41%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.4° 23.4°
3 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
25.3° 23.8°
3 BF
65%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.1° 24.2°
3 BF
43%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
22.3° 22.3°
2 BF
27%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου, 2023
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από αριστερά: Ντράγκι, Ζελένσκι, Μακρόν και Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου | Ludovic Marin via AP

Υψηλοί συμβολισμοί, χαμηλά... αποτελέσματα

«Οι Ευρωπαίοι λάτρεις των βατράχων, του λουκάνικου συκωτιού και των σπαγγέτι αγαπούν να επισκέπτονται το Κίεβο. Με μηδενική χρησιμότητα. Υποσχέθηκαν στην Ουκρανία ένταξη στην Ε.Ε. και παλιά οβιδοβόλα, μέθυσαν με βότκα και πήγαν σπίτια τους με το τρένο, όπως πριν από 100 χρόνια. Ολα καλά. Αυτό ωστόσο δεν θα φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στην ειρήνη. Ο χρόνος τρέχει»…

Μην κρύβοντας την ενόχληση -με γερή δόση απαξίωσης- της Μόσχας, ο Ρώσος πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έσταζε χολή στο Twitter, καθώς η νέα ηγετική τριανδρία της Ε.Ε. και των τριών ισχυρότερων οικονομιών της ευρωζώνης πατούσε χθες το πόδι της στο Κίεβο, πρώτη φορά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επειτα από ένα 11ωρο, ολονύχτιο και υψηλού συμβολισμού ταξίδι, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι έφτασαν χθες το πρωί με τρένο στην ουκρανική πρωτεύουσα, με φόντο έναν αδιέξοδο πόλεμο, αλλά και τα διογκούμενα προβλήματα στις ίδιες τους τις χώρες.

Ηταν στην 113η ημέρα του πολέμου, με τους Ρώσους να προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανία, να κατέχουν πια μια ολόκληρη ζώνη στον Νότο, αλλά και να κλείνουν σταδιακά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ε.Ε., οι χώρες της οποίας βλέπουν τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται στα ύψη, μαζί με τη δυσαρέσκεια των πολιτών τους.

Πριν καλά καλά η τριανδρία αποβιβαστεί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο, ήχησαν οι αντιαεροπορικές σειρήνες. Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες -που έχουν επικριθεί λίγο-πολύ ως απρόθυμοι σύμμαχοι από την ουκρανική ηγεσία- επισκέφθηκαν το κατεστραμμένο βόρειο προάστιο Ιρπίν, τόπο σφαγής αμάχων.

Επειτα είχαν συνάντηση διάρκειας μετά βίας 2,5 ωρών με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, συμμετέχοντος και του Ρουμάνου προέδρου Κλάους Γιοχάνις, που μετέβη ξεχωριστά στην ουκρανική πρωτεύουσα σε ένδειξη ευρωπαϊκής ομοψυχίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου -που δόθηκε ώρες αργότερα στη δημοσιότητα μαγνητοσκοπημένη- στήριξαν εν χορώ την άμεση χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε.: κάτι που αναμένεται να προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής των «27» την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας, όπως έχουν εξάλλου μάθει από την… καλή και την ανάποδη τα Δυτικά Βαλκάνια.

Δεσμεύτηκαν επίσης για την αποστολή περισσότερων βαρέων όπλων -όχι τυχαία, το Βερολίνο προανήγγειλε χθες την αποστολή τριών αυτοκινούμενων συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων MARS II και ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε έξι επιπλέον αυτοκινούμενα πυροβόλα μεγάλης εμβέλειας Caesar.

Προεξάρχοντος δε του Γάλλου προέδρου και υποσχόμενοι την ανοικοδόμηση της χώρας, παρότρυναν το Κίεβο σε επανενεργοποίηση του διαλόγου με τη Μόσχα για την εξεύρεση λύσης υπό τους όρους του Κιέβου -αποσιωπώντας δημόσια το γεγονός ότι μέρα με την ημέρα η διαπραγματευτική ισχύς του μειώνεται στα μέτωπα του πολέμου.

Ως εκ τούτου, κατά τη γνωστή πια επωδό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε μετ’ επιτάσεως έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας -αυτή τη φορά για το φυσικό αέριο- και άμεση παράδοση πολλών σύγχρονων, μεγάλου βεληνεκούς βαρέων όπλων.

Aποδέχτηκε πρόσκληση του Γερμανού καγκελάριου Σολτς -με τον οποίο δεν φάνηκε να σπάει ιδιαίτερα ο πάγος- για να συμμετάσχει στην επόμενη σύνοδο κορυφής των G7, στα τέλη Ιουνίου στη Βαυαρία.

Και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για τη στήριξη, λίγες ώρες αφότου είχε δηλώσει ευγνώμων για το νέο μεγάλο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ.

«Ελπίζουμε να προτρέψουν τον πρόεδρο Ζελένσκι σε μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης», είχε σχολιάσει νωρίτερα για την επίσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Ομως η Μόσχα κάθε άλλο παρά δείχνει να βιάζεται.

Ρίχνοντας στην ουκρανική πλευρά -και εμμέσως στις ΗΠΑ και στη Βρετανία- την ευθύνη για το τέλμα των διαπραγματεύσεων, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υποβάθμισε την παρέμβαση της ευρωπαϊκής τριανδρίας, την οποία ακόμη και Δυτικοί αναλυτές ερμηνεύουν και με όρους εσωτερικής κατανάλωσης στο προεκλογικό Παρίσι, στο διχασμένο Βερολίνο και στην όλο και πιο χρεωμένη Ρώμη.

«Σε σχετικούς όρους η Ευρώπη έχει εξαφανιστεί από τις προτεραιότητές μας», τόνισε ο Λαβρόφ, μιλώντας στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που διεξάγεται με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Νέες ευκαιρίες σε έναν νέο κόσμο».

Την ίδια ώρα οι ρωσικές δυνάμεις άρχιζαν «επιχείρηση εκκαθάρισης» στο χημικό εργοστάσιο «Αζότ» στην στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ στο Ντονμπάς, στις εγκαταστάσεις του οποίου έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες άμαχοι, μαζί με τους οχυρωμένους εκεί Ουκρανούς στρατιώτες.

Οι μάχες στην ευρύτερη περιοχή εντείνονται. Ενώ ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι «εργάζεται πολύ σκληρά για να μάθει περισσότερα» για δύο Αμερικανούς -ο ένας βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ και ο άλλος πρώην πεζοναύτης- που είχαν πάει να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών, αγνοούνται εδώ και μία εβδομάδα και υπάρχουν αναφορές ότι αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους σε μάχη στο Χάρκοβο. Εφόσον επιβεβαιωθεί, θα είναι οι πρώτοι Αμερικανοί αιχμάλωτοι πολέμου στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Υψηλοί συμβολισμοί, χαμηλά... αποτελέσματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ