Hταν τεταμένο το πολιτικό κλίμα στη Γαλλία εν όψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, από χθες άναψε κι άλλο λόγω Ουκρανίας. Το ταξίδι του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Κίεβο μαζί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι δέχτηκε έντονα πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκ δεξιών κι εξ αριστερών, που του προσάπτουν κατηγορίες για «οπορτουνισμό» και «προεκλογικό πυροτέχνημα».
«Δεν είμαι βέβαιος ότι θα πετύχουμε μια διπλωματική λύση με το να στηνόμαστε μπροστά στις κάμερες», δήλωσε ο πρόεδρος των δεξιών Ρεπουμπλικανών (LR) Κριστιάν Ζακόμπ. Από το ίδιο κόμμα, ο υπουργός Προϋπολογισμού επί Σιράκ, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, νυν δήμαρχος της πόλης Μο, στα βόρεια του Παρισιού, κατηγόρησε σε πολύ πιο υψηλούς τόνους τόνους τον Μακρόν ότι «ενώ το σπίτι του καίγεται, αυτός κοιτάζει αλλού», τονίζοντας πως «η Ακρα Αριστερά είναι υπεραπειλητική για τη χώρα».
Την πρόεδρο του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν δεν την ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι ο Γάλλος πρόεδρος πήγε στο Κίεβο. «Αυτό όμως που ίσως σηκώνει συζήτηση», πρόσθεσε, «είναι το γεγονός ότι επέλεξε να πάει τρεις μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές», σχολιάζοντας πως «ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κάνει ποτέ κάτι χωρίς να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του κάποια εκλογική σκοπιμότητα».
Στο ζήτημα της χρονικής συγκυρίας στάθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ανυπότακτης Γαλλίας Αλεξίς Κορμπιέρ. «Είμαστε τρεις μέρες πριν από μια εκλογική διαδικασία καθοριστικής σημασίας, οπότε αναρωτιέμαι αν (ο Μακρόν) θέλει να βοηθήσει τον ουκρανικό λαό ή το επιτελείο του και το κόμμα του που βρίσκονται σε δύσκολη θέση», δήλωσε. Πάντως, ο αρχηγός του κόμματος Ζαν-Λικ Μελανσόν και επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας Nupes, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu, τήρησε μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση. «Μπορούμε, φυσικά, να αναρωτηθούμε για το νόημα αυτού του ταξιδιού», είπε, «αφού όμως βρίσκεται στο εξωτερικό και μάλιστα σε εμπόλεμη ζώνη, προτείνω να αποφύγουμε την πολεμική, ίσως δεν είναι καθόλου κατάλληλη η στιγμή».
Για ένα «αναγκαίο» ταξίδι με «συμβολική σημασία» μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, τονίζοντας πως «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι υποψήφιος στις βουλευτικές. Εξελέγη στις 24 Απριλίου». Μπορεί η δική του εκλογή να είναι διασφαλισμένη, όχι όμως και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος «Η Δημοκρατία Εμπρός» (LREM), χωρίς την οποία θα δυσκολευτεί να περάσει τα νεοφιλελεύθερα μέτρα που τόσο επιθυμεί.
Οι δε δημοσκοπήσεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για τους κυβερνητικούς. Μια νέα δημοσκόπηση της OpinionWay δίνει από 275 έως 305 έδρες για το κυβερνών κόμμα (για την αυτοδυναμία απαιτούνται 289). Η δε αριστερή συμμαχία Nupes προβλέπεται να είναι η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης με 165 ώς 210 έδρες. Ακόμα πιο ζόρικα είναι τα πράγματα για τον Μακρόν σύμφωνα με την Odoxa Backbone Consulting η οποία δίνει 252 ώς 292 για τον κυβερνητικό συνασπισμό Ensemble και 179 με 225 έδρες για την Αριστερά.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας