Απίστευτες σκηνές μέσα στα γραφεία της, στη Βαρσοβία, με πρωταγωνιστές τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας και συντηρητικούς - δεξιούς ευρωβουλευτές, καταγγέλλει η υπηρεσία προστασίας των συνόρων της Ε.Ε.
Σε επιστολή του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Frontex, η οποία ήρθε σε γνώση του Spiegel, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ενώ η ηγεσία της απουσίαζε, την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, για τη συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου, ο Φαμπρίς Λετζέρι μπήκε κρυφά - άγνωστο πώς - στην έδρα της υπηρεσίας, στην πρωτεύουσα της Πολωνίας και μάλιστα συμμετείχε κανονικά από το πρώην γραφείο του σα να είναι ακόμα διευθυντής, σε τηλεδιάσκεψη με δεξιούς ευρωβουλευτές της συντηρητικής παράταξης, όπως αποδεικνύεται από φωτογραφίες που δείχνουν τον έκπτωτο επικεφαλής της Frontex στην καρέκλα του γραφείου που κατείχε μέχρι τα τέλη του περασμένου Απριλίου και στο βάθος πίσω του τη σημαία της υπηρεσίας και τον χάρτη της Ευρώπης, που διακοσμούν τον εν λόγω χώρο.
Η Frontex που πίστευε ότι είχε απαλλαγεί από τον Γάλλο πρώην αφεντικό της, όταν εξωθήθηκε σε παραίτηση, καθώς κατηγορήθηκε για συγκάλυψη των επαναπροωθήσεων προσφύγων από την Ελλάδα, βρέθηκε προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Όλοι οι συνάδελφοι έμειναν έκπληκτοι με αυτό που έκανε το πρώην αφεντικό τους, λέει ένας υπάλληλος της Frontex. «Είναι λυπηρό που μπήκε κρυφά στο γραφείο του».
Σημειώνεται ότι ο Λετζέρι χαίρει της εύνοιας της δεξιάς με το πρώην αφεντικό της Frontex να εμφανίζεται συχνά τις τελευταίες εβδομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να έχει διάλογο με συντηρητικούς και δεξιούς πολιτικούς. Ο πρώην υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία της Γαλλίας Ερίκ Ζεμούρ, τον υπερασπίστηκε δημόσια, όπως επίσης και ο Jorge Buxadé, ακροδεξιός πολιτικός από το ισπανικό κόμμα Vox. Όπως έγραψε στο Twitter, οι προοδευτικές δυνάμεις ήθελαν να μετατρέψουν τη Frontex σε υπηρεσία μετανάστευσης και ο Λετζέρι είναι θύμα και όχι θύτης.
Προσφάτως μάλιστα και ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της Ε.Ε υποστήριξε στην πολωνική τηλεόραση αυτήν τη θεωρία συνωμοσίας, κάνοντας λόγο για νόμιμες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο, χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι άντρες, γυναίκες και παιδιά εγκαταλείπονται σε φουσκωτές σωσίβιες σχεδίες στην ανοιχτή θάλασσα.
Το διοικητικό συμβούλιο της Frontex και η μεταβατική διευθύντρια Aija Kalnaja έχουν αγανακτήσει προφανώς με τη συμπεριφορά του πρώην διευθυντή, στον οποίο ειπώθηκε ξεκάθαρα ότι δεν του επιτρέπεται πλέον να λειτουργεί «με κανέναν τρόπο που να σχετίζεται με τη θέση του Εκτελεστικού Διευθυντή της Frontex», γράφει ο Γερμανός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Αλεξάντερ Φριτς, στην επιστολή του προς τα υπόλοιπα μέλη.
Το προσωρινό αφεντικό Aija Kalnaya του εξήγησε τη νομική κατάσταση «για άλλη μια φορά» γραπτώς και του ζήτησε να έρχεται στο πρώην γραφείο του μόνο για τα «τελευταία ιδιωτικά και επαγγελματικά» ζητήματα που τον αφορούν σε σχέση με την υπηρεσία. Αντιθέτως, ο Λετζέρι συμπεριφέρεται ως να είναι ακόμη το αφεντικό της Frontex, εκφράζοντας μάλιστα την άποψή του ως εκπρόσωπός της στην πολωνική τηλεόραση, συνεχίζει ο Φριτς. Όπως ανέφερε, θα ζητήσει εγγράφως από τον Λετζέρι να σταματήσει και θα τον ενημερώσει για τις νομικές συνέπειες εάν δεν συμμορφωθεί.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο έλεγε ψέματα επί μήνες για τις επαναπροωθήσεις, κάποιοι είναι λιγότερο επιεικείς. Η αριστερή βουλευτής Κορνέλια Ερνστ δήλωσε ότι ο Λετζέρι παραβίασε τα καθήκοντά του ως πρώην αξιωματούχος της Ε.Ε.: «Προτρέπουμε το διοικητικό συμβούλιο να λάβει άμεσα νομικά μέτρα», είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι ο Γάλλος εξακολουθεί να έχει σημαντικούς οπαδούς στη Frontex, την ώρα που μια μάχη για την εξουσία μαίνεται στα παρασκήνια, μάχη που δεν αφορά μόνο την κατεύθυνση της υπηρεσίας, αλλά και τις θέσεις. Σύντομα πρόκειται να εκλεγεί νέος διευθυντής. Το προσωρινό αφεντικό Aija Kalnaja, παλαιότερα μία από τους αναπληρωτές του Λετζέρι, θεωρείται το φαβορί.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Λετζέρι είχε συγκεντρώσει έναν εντυπωσιακό αριθμό Γάλλων γύρω του. Ο έμπιστός του Thibauld de la Haye Jousselin, ο οποίος κάποτε επέβαλλε τις επιθυμίες του Λετζέρι, ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, τον ακολούθησε. Αλλά η γαλλική κυριαρχία θα μπορούσε να λάβει τώρα ένα τέλος.
Σύμφωνα με ένα εμπιστευτικό έγγραφο των γαλλικών αρχών, το οποίο γνωρίζει το Spiegel, η Kalnaya απέκλεισε ορισμένους Γάλλους σε ηγετικές θέσεις από τις συζητήσεις και τους απάλλαξε από τα καθήκοντά τους. Προφανώς θέλει να αποδυναμώσει την επιρροή των οπαδών του Λετζέρι και προσπαθεί να φτιάξει έναν σκληρό πυρήνα.
Η Καλνάγια είχε αποστασιοποιηθεί έμμεσα από τον Λετζέρι σε μια εμφάνισή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκεί είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην κακή κατάσταση της υπηρεσίας. «Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να εργαστούν στην Frontex, έτσι όπως ήταν», είχε δηλώσει.
Όμως, παρά την παραίτηση Λετζέρι, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η υπηρεσία θα εμποδίσει τις παράνομες επαναπροωθήσεις από την ελληνική ακτοφυλακή. Μέχρι σήμερα, Γερμανοί ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, μεταξύ άλλων, στέλνονται σε κοινές επιχειρήσεις με το λιμενικό της Ελλάδος. Στο παρελθόν μάλιστα, αξιωματούχοι είχαν αναχαιτίσει βάρκες προσφύγων και στη συνέχεια τις είχαν παραδώσει στις ελληνικές αρχές, οι οποίες με τη σειρά τους φόρτωναν τους ανθρώπους σε φουσκωτές σχεδίες χωρίς μηχανή και τους εγκατέλειπαν μεσοπέλαγα. Μόνο μια αποχώρηση από το Αιγαίο θα το άλλαζε αυτό, αλλά η Frontex το αποφεύγει.
Ο επικεφαλής της Frontex δεν αποφασίζει μόνος του για την πορεία της υπηρεσίας προστασίας των συνόρων της Ε.Ε. Οι πραγματικά σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Διοικητικό Συμβούλιό της, στο οποίο οι κυβερνήσεις των χωρών Σένγκεν και η Κομισιόν εκπροσωπούνται από αντιπροσωπείες.
Αυτές οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν πρόσφατα σε ένα άτυπο γεύμα, προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της υπηρεσίας. Η ελληνική κυβέρνηση ειδικότερα συνέχισε να υποστηρίζει μια σκληρή γραμμή στα σύνορα, όπως προκύπτει από μια σύντομη έκθεση Γερμανών διπλωματών που είναι διαθέσιμη στο Spiegel. Ο Έλληνας εκπρόσωπος μάλιστα σε εκείνη τη συνάντηση είπε ότι η Frontex είναι μια υπηρεσία προστασίας των συνόρων και πρέπει να υποστηρίζει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στην πρόληψη της παράνομης διέλευσης των συνόρων και όχι να δίνει οδηγίες.
Η ελληνική θέση υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, από την Αυστρία και πολλές χώρες της Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης. Τα εγκλήματα του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος δεν φαίνεται να τους προβληματίζουν. Λέγεται ότι τα λόγια που ειπώθηκαν κατά γράμμα ήταν: «Η προστασία των συνόρων δεν είναι φάρμα με πόνυ».
Η Γερμανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την άλλη, τόνισαν ότι η Frontex πρέπει να προστατεύει και τα εξωτερικά σύνορα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων. Αυτό το αυτονόητο πάντως, φαίνεται ότι επί του παρόντος είναι μια μειοψηφική γνώμη στην Ε.Ε.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας