Σε μία από τις πιο αιματηρές αλλά και πιο κομβικές του πολέμου στην Ουκρανία εξελίσσεται η μάχη στην πόλης Σεβεροντονέτσκ, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ: επίκεντρο της ευρύτερης μάχης για τον έλεγχο της περιοχής του Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας.
Κατά δήλωση του ουκρανικού στρατού, οι δυνάμεις του απωθήθηκαν από το κέντρο της στρατηγικής σημασίας πόλης, από την οποία πλέον δεν υπάρχει ουσιαστικά δίοδος διαφυγής. Η τρίτη και τελευταία γέφυρα στον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς καταστράφηκε, ανακοίνωσε ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χάινταϊ.
Στη βιομηχανική ζώνη της πόλης, εν τω μεταξύ, στο χημικό εργοστάσιο «Αζότ» στήνεται σκηνικό αντίστοιχο με εκείνο του «Αζοφστάλ» της Μαριούπολης.
Το Κίεβο κάνει λόγο για περίπου 500 αμάχους εγκλωβισμένους στα έγκατά του. Οι ρωσόφωνοι του Ντονμπάς μιλούν για 300-400 Ουκρανούς στρατιώτες, κυρίως μέλη ακροδεξιών ταγμάτων. «Θα παραδοθούν ή θα πεθάνουν», τόνισε χαρακτηριστικά στρατιωτικός εκπρόσωπός τους.
Παράλληλα κατήγγειλαν νέους βομβαρδισμούς των Ουκρανών κατά της αγοράς του Ντονέτσκ με τουλάχιστον τρεις νεκρούς, ανάμεσά τους ένα παιδί.
Πιέζοντας τη Δύση για περισσότερα όπλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε την αποστολή σύγχρονων συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας, υποστηρίζοντας ότι -σε αντίθεση με το μέτωπο του Ντονμπάς- οι δυνάμεις της χώρας του σημειώνουν επιτυχίες στον Νότο.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ωστόσο χθες την καταστροφή ακόμη μιας μεγάλης ποσότητας δυτικού εξοπλισμού με πυραυλικό πλήγμα σε αποθήκη στο Ντονέτσκ. Ανάλογο πλήγμα είχε ανακοινωθεί την Κυριακή στο Τερνόπιλ της δυτικής Ουκρανίας. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν χθες και βόρεια, στην πόλη Τσερνίχιβ.
Προβλέποντας παρατεταμένο πόλεμο, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ένας από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες για την εξέλιξή του θα είναι οι επιχειρήσεις που επικεντρώνονται στα περάσματα ποταμών.
Καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου και των δυτικών κυρώσεων γίνονται όλο και πιο αισθητές στις κοινωνίες και στις οικονομίες κυρίως της Ε.Ε., εντός της εβδομάδας αναμένονται στο Κίεβο (χωρίς ακόμη επίσημη επιβεβαίωση) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, που επιδιώκουν μια διπλωματική λύση στην κρίση.
Στέλνοντας πάντως το δικό του μήνυμα την Κυριακή, με αφορμή την Ημέρα της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκ νέου στον Μέγα Πέτρο και πώς έκανε τη χώρα ισχυρή παγκόσμια δύναμη...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας