• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 30.2°C
  2 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 28.6°C
  1 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 27.1°C
  0 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.9°C / 22.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.6°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 22.3°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.7°C
  3 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 29.4°C
  4 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 25.1°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 29.9°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 30.4°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.7°C / 26.7°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Αλλάζει τους κανόνες του Brexit ο Τζόνσον - με νομικές ενέργειες απειλεί η Ε.Ε.

 • A-
 • A+

Η βρετανική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον παρουσίασε σήμερα νέα νομοθεσία που τροποποιεί μονομερώς το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, σε μια κίνηση που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση των εντάσεων με τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τις εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Τζόνσον –με το επιχείρημα πως δεν λειτουργούν οι ρυθμίσεις που διέπουν το εμπόριο εντός και εκτός της Β. Ιρλανδίας, οι οποίες συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit– δρομολογεί σημαντικές αλλαγές, παραβιάζοντας ουσιαστικά την υπάρχουσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιδιώκει να αφαιρέσει τους τελωνειακούς ελέγχους σε ορισμένα αγαθά που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα παρακάμψει τμήματα της εμπορικής συνθήκης που υπέγραψε ο Τζόνσον με την Ε.Ε. πριν από περίπου δύο χρόνια.

Απειλούν οι Βρυξέλλες

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά η Ε.Ε. έχει απειλήσει με αντίποινα, αυξάνοντας την πιθανότητα εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο πλευρών. Με ανοιχτό ακόμα το παράθυρο να βρεθεί ένας συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών πριν τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία, οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποφύγουν τις διαδικασίες επί παραβάσει και τα εμπορικά αντίποινα, αν χρειαστεί: ένα μήνυμα που προέρχεται από τα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης, ιδίως από το Βερολίνο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επικεφαλής του Brexit, Μάρος Σέφκοβιτς, που αρχικά σημείωσε ότι οι μονομερείς ενέργειες «βλάπτουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη» και οδηγούν σε αβεβαιότητα. Στη συνέχεια ο Σέφκοβιτς τόνισε ότι η Επιτροπή «θα εξετάσει τη συνέχιση της διαδικασίας επί παραβάσει που κίνησε κατά της βρετανικής κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2021», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. Επανέλαβε  ότι η Ε.Ε. «δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο» που διέπει το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας, και κάλεσε το Λονδίνο να συνεργαστεί με την Κομισιόν για «κοινές λύσεις».

Από την πλευρά του ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μιχόλ Μάρτιν, δήλωσε ότι είναι «πολύ λυπηρό για μια χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο να απαρνηθεί μια διεθνή συνθήκη».

Η δήλωση Τζόνσον και οι Τόρις

Επιχειρώντας να υποβαθμίσει το γεγονός, ο ίδιος ο Τζόνσον ισχυρίστηκε πως η προτεινόμενη αλλαγή είναι «σχετικά απλή», προσθέτοντας πως «ειλικρινά, είναι μια σχετικά ασήμαντη σειρά προσαρμογών σε ένα μεγάλο σχέδιο πραγμάτων».

Αρκετοί βουλευτές των Τόρις (του κυβερνητικού κόμματος) έχουν εκφράσει δημοσίως την ανησυχία τους για τη διαφαινόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Ηνωμένο Βασίλειο. Όλα αυτά τη στιγμή που ο Τζόνσον είναι «λαβωμένος» από την πρόσφατη πρόταση μομφής (το 41% των ίδιων των βουλευτών του ψήφισαν εναντίον του) και παραμένει άγνωστο εάν διαθέτει την πλειοψηφία για να περάσει η προτεινόμενη νομοθεσία από το κοινοβούλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Τσαλαπατά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα
Το Πρωτόκολλο προβλέπει χαλάρωση των τελωνειακών ελέγχων για τα αγαθά που μεταφέρονται από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ καταργεί τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε περίπτωση διαιτησίας.
Τσαλαπατά το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Κόρμπιν διαψεύδει τον Τζόνσον για τη σχέση Λονδίνου - Δουβλίνου μετά το Brexit
Eμπιστευτική κυβερνητική έκθεση που δείχνει ότι θα υπάρχουν όντως τελωνειακοί έλεγχοι ανάμεσα σε Βόρεια Ιρλανδία και Βρετανία, στο πλαίσιο του Brexit που διαπραγματεύθηκε ο πρωθυπουργός Τζόνσον, αποκάλυψε ο...
Ο Κόρμπιν διαψεύδει τον Τζόνσον για τη σχέση Λονδίνου - Δουβλίνου μετά το Brexit
ΕΥΡΩΠΗ
ΗΒ: Τους λείπει ο Τζόνσον; Δημοσκόπηση προκρίνει την Τρας, επειδή δεν τον εγκατέλειψε
Προβάδισμα 22 εκατοστιαίων μονάδων έχει μεταξύ των Συντηρητικών, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, η ΥΠΕΞ έναντι του πρώην ΥΠΟΙΚ, Ρίσι Σούνακ, στη διεκδίκηση της βρετανικής πρωθυπουργίας.
ΗΒ: Τους λείπει ο Τζόνσον; Δημοσκόπηση προκρίνει την Τρας, επειδή δεν τον εγκατέλειψε
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Μπόρις Τζόνσον προαλείφεται για επόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ
Κορυφαία μέλη του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας επιβεβαιώνουν ότι ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την Telegraph.
Ο Μπόρις Τζόνσον προαλείφεται για επόμενος γ.γ. του ΝΑΤΟ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας