• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.0°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.5°C
  5 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.0°C
  4 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.2°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  4 BF
  75%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 9.3°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.6°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.3°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.1°C / 11.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 12.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  4 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 10.6°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.1°C
  1 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 14.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 13.2°C
  3 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.3°C / 7.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 10.0°C
  3 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  54%

Κομισιόν: Ελεύθερα και πολυφωνικά ΜΜΕ για την καλή λειτουργία μιας υγιούς δημοκρατίας

 • A-
 • A+

Έμμεση αλλά σαφή απάντηση για την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει ακόμα περισσότερο το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνει στον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια  Επίτροπος για θέματα αξιών και διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα.

Η ερώτηση με την οποία ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφερε στην Κομισιόν την προσπάθεια ελέγχου του ΑΠΕ-ΜΠΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανέκυπτε από την απόφασή της να αυξήσει τα μέλη του ΔΣ του ΑΠΕ-ΜΠΕ από επτά σε εννέα. Ως αποτέλεσμα, «τα διοριζόμενα από την κυβέρνηση μέλη, αποκτούν έτσι, για πρώτη φορά, απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ» σημείωνε ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ρωτούσε την Επιτροπή πώς αξιολογεί αυτό το εγχείρημα και «αν θεωρεί ότι αντιστρατεύεται τις αρχές της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, που κατοχυρώνονται στην ΕΣΔΑ και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.».

Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν στην απάντησή της σημειώνει ότι «η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας» και παραπέμπει στην ετήσια έκθεσή της για το κράτος δικαίου, «η δημοσίευση της οποίας έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2022».

Δεν παραλείπει δε, να υπογραμμίσει ότι «η Επιτροπή θεωρεί ότι τα ελεύθερα και πολυφωνικά μέσα ενημέρωσης είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία μιας υγιούς δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους είναι υψίστης σημασίας».

Η ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη

Κίνδυνος ασφυκτικού κυβερνητικού ελέγχου στο ΑΠΕ–ΜΠΕ

Μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει από 7 σε 9 τα μέλη του ΔΣ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ–ΜΠΕ), ο πρόεδρος του ΑΠΕ–ΜΠΕ ανακοίνωσε στο ΔΣ ότι τα δύο πρόσθετα μέλη θα είναι πρόσωπα οριζόμενα από την κυβέρνηση, χωρίς καμία θεσμική ιδιότητα. Έτσι, τα διοριζόμενα από την κυβέρνηση μέλη θα αποκτήσουν, για πρώτη φορά, απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ.

Οι εργαζόμενοι του ΑΠΕ–ΜΠΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών κάνουν λόγο για αλλοίωση της σύνθεσης του ΔΣ, ενίσχυση του κυβερνητικού ελέγχου και ναρκοθέτηση της ανεξαρτησίας του ΑΠΕ–ΜΠΕ. 

Σημειώνεται ότι, από το 2019, η εποπτεία του ΑΠΕ–ΜΠΕ ανήκει στην Προεδρία της Κυβέρνησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Το 2020, το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, έννοια που υπερβαίνει, ως προς την έκταση και το περιεχόμενο, την έννοια της κρατικής εποπτείας, φορέας δε ελέγχου και επιβολής κυρώσεων είναι αποκλειστικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και όχι η κεντρική δημόσια διοίκηση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

 1. Πώς αξιολογεί το ανωτέρω εγχείρημα κυβερνητικού ελέγχου επί του ΑΠΕ–ΜΠΕ;
 2. Θεωρεί ότι αντιστρατεύεται τις αρχές της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οποίων η ενίσχυση αποτελεί επίσης στόχο του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τη δημοκρατία;

Απάντηση της αντιπροέδρου κ. Jourová εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Επιτροπή θεωρεί ότι τα ελεύθερα και πολυφωνικά μέσα ενημέρωσης είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία μιας υγιούς δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας των δημοσιογράφων κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους είναι υψίστης σημασίας.

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, μέσω της ετήσιας έκθεσής της για το κράτος δικαίου. Η έκθεση περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα νομοθετικά πλαίσια και τα συναφή μέτρα για τη διασφάλιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και της προστασίας των δημοσιογράφων στα κράτη μέλη. Βασίζεται σε διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη, στα οποία περιλαμβάνονται οι οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Η δημοσίευση της έκθεσης του 2022 για το κράτος δικαίου έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο του 2022. Μόλις εγκριθεί, η έκθεση τίθεται υπόψη των κρατών μελών για συζήτηση.

Η Επιτροπή παρουσίασε το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη δημοκρατία, τον Δεκέμβριο του 2020 και επί του παρόντος δρομολογεί τις πρωτοβουλίες που εξαγγέλλονται στο σχέδιο. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2021, η Επιτροπή εξέδωσε σύσταση προς τα κράτη μέλη σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και πρόσφατα εξέδωσε οδηγία και σύσταση για την προστασία των δημοσιογράφων από καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες (στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού - SLAPP).

Ως επόμενο βήμα, η Επιτροπή καταρτίζει ευρωπαϊκό νόμο για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, με σκοπό τη διασφάλιση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην εσωτερική αγορά. Στο πλαίσιο του νόμου, η Επιτροπή εξετάζει την ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης.

Όσον αφορά τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., οι διατάξεις του απευθύνονται στα κράτη μέλη, μόνον όταν εφαρμόζουν το δίκαιο της Ε.Ε. Το θέμα στο οποίο αναφέρεται ο αξιότιμος κ. βουλευτής δε ρυθμίζεται επί του παρόντος από τη νομοθεσία της Ε.Ε.
 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Η έκκληση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σε ντερ Λάιεν και Γιούροβα πριν έρθουν στην Αθήνα
Η διεθνής οργάνωση Τύπου καλεί τις αξιωματούχους της Ε.Ε. να τονίσουν τα ζητήματα της ελευθερίας του Τύπου και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους δημοσιογράφους.
Η έκκληση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σε ντερ Λάιεν και Γιούροβα πριν έρθουν στην Αθήνα
ΕΥΡΩΠΗ
Νέα «κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν στην κυβέρνηση για την Ελευθερία του Τύπου
Την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με την κατρακύλα της Ελευθερίας του Τύπου αναγνωρίζει η Κομισιόν, ζητώντας από την κυβέρνηση νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλιστεί η σωματική και...
Νέα «κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν στην κυβέρνηση για την Ελευθερία του Τύπου
ΕΥΡΩΠΗ
Επιστολή Ε.Ε. για το ραδιοφάσμα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέρχεται στην επιστολή της προς την κυβέρνηση με την οποία ζητούσε διευκρινίσεις για την ανεξάρτητη αρχή τηλεπικοινωνιών καθώς και τον περιορισμό του ραδιοφάσματος, η οποία παραμένει...
Επιστολή Ε.Ε. για το ραδιοφάσμα
ΕΥΡΩΠΗ
Υπεγράφη ο αμφιλεγόμενος νόμος για τα MME στην Πολωνία
Παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο λαϊκιστής πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα υπέγραψε το νόμο, που θέτει ουσιαστικά τη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία υπό τον...
Υπεγράφη ο αμφιλεγόμενος νόμος για τα MME στην Πολωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Είπε ο ευρω-γάιδαρος τον Πολωνό πετεινό κεφάλα
Την απειλή της επιτήρησης και της δυνητικής απώλειας του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισείει τώρα η Κομισιόν ενάντια στην Πολωνία, με τις Βρυξέλλες να διατυμπανίζουν πλέον τη δυσφορία τους για...
Είπε ο ευρω-γάιδαρος τον Πολωνό πετεινό κεφάλα
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν αναμένει διευκρινίσεις για τις τηλεοπτικές άδειες
«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και αναμένουμε διευκρινίσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκκα Μπράιτχαρντ αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που προωθεί η κυβέρνηση.
Η Κομισιόν αναμένει διευκρινίσεις για τις τηλεοπτικές άδειες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας