• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 28.4°C
  1 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.5°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.9°C / 22.2°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 24.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 23.0°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 25.5°C
  2 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 26.2°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.7°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 25.5°C / 25.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.7°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  79%
AP Photo / Santi Palacios

Μηχανισμός για το προσφυγικό: Εθελοντικός, προσωρινός και χωρίς καθολική συμφωνία

 • A-
 • A+
Τα κενά στην μεταναστευτική πολιτική της Ε..Ε παραμένουν, καθώς ο μηχανισμός είναι πάλι εθελοντικός (αλλά και προσωρινός), δηλαδή δεν αλλάζει και πάρα πολύ σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι στιγμής.

Κοντά σε μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα φτάνει η Ε.Ε., αλλά με αρκετούς αστερίσκους που αφορούν και τη χώρα μας, ενώ την ίδια στιγμή οι Βρυξέλλες βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο για την αλλαγή ηγεσίας στη Frontex.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι διαπραγματεύσεις παρουσίασαν σήμερα πρόοδο, με συμφωνία επί της γαλλικής πρότασης για δύο κανονισμούς ενίσχυσης της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα, αλλά και δημιουργία ενός μηχανισμού αλληλεγγύης για τα κράτη που δέχονται τις περισσότερες πιέσεις. 

Η γαλλική πρόταση που υιοθετήθηκε προβλέπει ότι οι χώρες δεσμεύονται να υποδεχτούν αιτούντες άσυλο από τις μεσογειακές χώρες, οι οποίες υφίστανται πίεση, ή διαφορετικά να συνεισφέρουν οικονομικά, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ  Νταρμανέν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «περισσότερες από δέκα χώρες» είναι έτοιμες να υποδεχθούν αιτούντες άσυλο στο πλαίσιο μετεγκαταστάσεων. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη δηλώσει πως θα συμμετάσχουν.

Ο μηχανισμός θα είναι διάρκειας ενός έτους με δυνατότητα ανανέωσης και το σχέδιο προβλέπει τον καθορισμό ενός ετήσιου αριθμού μετεγκαστάσεων. Για την πρώτη χρονιά, ο στόχος είναι 10.000, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, η συμφωνία δεν είναι καθολική και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό ποιες είναι οι χώρες εκείνες που διαφωνούν, αλλά ούτε γνωρίζουμε τι θα πράξει η Ε.Ε. για να τις «πείσει». Προς το παρόν η επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον έκανε λόγο για «στήριξη από μια μεγάλη πλειοψηφία». 

Τα κενά, πάντως, στην μεταναστευτική πολιτική της Ε..Ε παραμένουν, καθώς ο μηχανισμός παραμένει εθελοντικός (αλλά και προσωρινός), δηλαδή δεν αλλάζει και πάρα πολύ σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι στιγμής και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρώτη αντίδραση της Oxfam.

Η επικεφαλής της οργάνωσης για τη μετανάστευση, Στεφανί Πόουπ κάνει λόγο για «νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης» και συμπληρώνει «επιτρέπει στις χώρες της Ε.Ε. να συνεχίζουν να αποποιούνται των ευθυνών τους απέναντι στους πρόσφυγες και να αφήνουν τις χώρες της Ε.Ε. που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα να αντιμετωπίσουν μόνες τους την κατάσταση».

«Όπως έχουν δείξει τα προηγούμενα χρόνια το αποτέλεσμα θα είναι η υπερφόρτωση στις χώρες υποδοχής και στα συστήματα επεξεργασίας αιτήσεων ασύλου, υπερπληθυσμός στα κέντρα κράτησης, άνθρωπου που θα παραμένουν “στον αέρα” και περισσότερες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της Ε.Ε.» σημειώνει η Oxfam και υπογραμμίζει «τους επιτρέπει, ακόμη, να διώχνουν αιτούντες άσυλο και να πληρώνουν για μια Ευρώπη φρούριο με συστήματα παρακολούθησης στα σύνορα και κέντρα κράτησης». 

«Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει σε κανόνες μετανάστευσης που μοιράζουν την ευθύνη και να εγκαταλείψει τις εθελοντικές πολιτικές» καταλήγει η Oxfam.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης, πάντως, πανηγυρίζουν για τις σημερινές εξελίξεις.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σχολίασε πως η συμφωνία αποτελεί αδιαμφισβήτητη ένδειξη της ενότητας της Ευρώπης που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες. Ο Σχοινάς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις χώρες της ομάδας των MED5 -Κύπρος, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα- για την «εποικοδομητική τους προσέγγιση».

Από την πλευρά του ο Νότης Μηταράκης, μπαίνοντας στη συνεδρίαση είχε δηλώσει ότι «είναι πολύ σημαντικό για εμάς σήμερα να υπάρξει πολιτική δήλωση του Συμβουλίου για το θέμα της αλληλεγγύης προς τις χώρες πρώτης υποδοχής με μετεγκαταστάσεις αιτούντων άσυλο και προσφύγων. Για πρώτη φορά η Ευρώπη βάζει επίσημα στο τραπέζι το θέμα της αλληλεγγύης». Τόνισε επίσης ότι «σήμερα στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων θα ενημερώσω τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα στα σύνορα, την πιθανή μελλοντική προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού γι' αυτό είναι σημαντικό για εμάς να υπάρξει πρόοδος στους κανονισμούς που αφορούν την ασφάλεια των συνόρων, όπως ο κανονισμός Σένγκεν».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει άλυτο το αδιέξοδο και με τη Frontex, που είναι σοβαρά εκτεθειμένη μετά τις αποκαλύψεις για σκανδαλώδη συγκάλυψη των ελληνικών επαναπροωθήσεων. Τα ρεπορτάζ, αλλά και το πόρισμα κόλαφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έφεραν, άλλωστε, την παραίτηση του επικεφαλής Φαμπρίς Λετζέρι, με την Κομισιόν να μην έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να βρει αντικαταστάτη. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Figaro: Δεν βρίσκουν άνθρωπο να διευθύνει την Frontex
Στην αδυναμία εξεύρεσης νέου διευθυντή της Frontex στη θέση του Φαμπρίς Λετζερί, αναφέρεται η Figaro, μετά την ταπεινωτική παραίτησή του για το σκάνδαλο συγκάλυψης της παράνομης πρακτικής των ελληνικών...
Figaro: Δεν βρίσκουν άνθρωπο να διευθύνει την Frontex
ΕΥΡΩΠΗ
Αύξηση μεταναστευτικών ροών στις αρχές του 2022 λέει η Frontex
Οι πρώτοι υπολογισμοί της Frontex για φέτος μιλούν για αύξηση στις αφίξεις μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος, την ώρα που η ΕΕ οξύνει την αντιμεταναστευτική της πολιτική, για την οποία περηφανεύεται και η...
Αύξηση μεταναστευτικών ροών στις αρχές του 2022 λέει η Frontex
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία της Frontex με τη Σενεγάλη για τον έλεγχο μεταναστευτικών ροών
Η Frontex ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με τη Σενεγάλη, για πρώτη φορά με χώρα που δεν έχει άμεσα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την...
Συμφωνία της Frontex με τη Σενεγάλη για τον έλεγχο μεταναστευτικών ροών
ΕΥΡΩΠΗ
(Αντι)μεταναστευτική σύναξη των «27» στη Λιλ
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε. συζητούν στη Γαλλία τις -ιδιαίτερα σκληρές, με το βλέμμα στις εκλογές- προτάσεις του Μακρόν για το μεταναστευτικό και η κουβέντα είναι βούτυρο στο ψωμί της...
(Αντι)μεταναστευτική σύναξη των «27» στη Λιλ
ΕΥΡΩΠΗ
Ρεκόρ απελάσεων προσφύγων από τη Frontex το 2021
Η Frontex ανέφερε ότι απέλασε 8.239 υπηκόους τρίτων χωρών τους πρώτους έξι μήνες του 2021, γεγονός που σηματοδοτεί μια αύξηση κατά 9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. 
Ρεκόρ απελάσεων προσφύγων από τη Frontex το 2021
ΕΥΡΩΠΗ
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας
«Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις απειλές και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους», σημείωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ευρώπης.
Μπορέλ: η Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας