• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.5°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 24.2°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 25.0°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.9°C / 25.0°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 23.0°C
  4 BF
  46%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 24.9°C
  2 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.9°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 24.3°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 21.9°C
  5 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 22.8°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.0°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  38%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 22.9°C
  0 BF
  38%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.2°C / 22.7°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 23.8°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 22.2°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  38%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το 65% των Ιταλών δυσκολεύεται να πληρώσει το νοίκι του!

 • A-
 • A+

H ανησυχία των Ιταλών για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι όλο και εμφανέστερη και δεν αποκλείονται συνέπειες σε πολιτικό επίπεδο. Φέτος ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,8%, λόγω της αύξησης, κυρίως, των τιμών στον ενεργειακό τομέα.

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ο οποίος ανήκει στη Λέγκα, δήλωσε ότι είναι σαφές πως η χώρα του αντιμετωπίζει οικονομική κρίση εξαιτίας του πολέμου και ότι το κόστος της κρίσης αυτής θα έπρεπε να το επωμιστεί η Ε.Ε., με την έγκριση ενιαίου ευρωπαϊκού χρέους. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παράλληλα, προέβλεψε ότι φέτος για την Ιταλία το κόστος του πολέμου θα αγγίξει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Φτάνει να υπενθυμίσουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να περιοριστεί στο 2,7%, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 4,1%.

Ο Μάριο Ντράγκι, από τη μεριά του, έστω και αν προσπαθεί να δει το ποτήρι μισογεμάτο, ζητά νέα στήριξη από μέρους των Βρυξελλών. Στον ΟΟΣΑ τόνισε ότι «έστω και αν μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος», συνεχίζει να στηρίζει την υιοθέτηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μιας ανώτατης τιμής για τις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου. Είναι της γνώμης, επίσης, ότι η Κομισιόν θα έπρεπε να εγκρίνει και ένα νέο πακέτο στήριξης των χωρών-μελών, με αποκλειστικό αντικείμενο την αυξανόμενη τιμή της ενέργειας, όπως έγινε και με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας κορονοϊού.

Την ίδια ώρα, όμως, οι Ιταλοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους, όπως αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες. Το 95% των ερωτηθέντων απάντησε σε έρευνα του δημoσκοπικού ινστιτούτου Ipsos ότι υπάρχουν και θα συνεχίσουν να σημειώνονται επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία της χώρας. Το 47% θεωρεί ότι οι συνέπειες θα είναι βαριές και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 52%, όταν απαντούν πολίτες με χαμηλότερες απολαβές.

Για πρώτη φορά, τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ιταλοί ανησυχούν για την αύξηση της τιμής των ζυμαρικών, του ψωμιού, για τις αυξήσεις στο αλεύρι. Για είδη, δηλαδή, απόλυτης πρώτης ανάγκης. Το 39% των ερωτηθέντων, τέλος, εξηγεί ότι μείωσε ή θα μειώσει τη συνολική κατανάλωση αγαθών και το 38% φοβάται ότι θα χάσει μέρος της αγοραστικής του δύναμης.

Είναι αλήθεια ότι η Ιταλία θα λάβει, συνολικά, 222 δισεκατομμύρια ευρώ με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αλλά στη φάση αυτή, όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, το 66% των ερωτηθέντων απαντά ότι δυσκολεύεται να πληρώσει στεγαστικά και άλλου είδους δάνεια και το 65% το ενοίκιο του σπιτιού του. Μέσα σε όλα αυτά, τέλος, 8 στους 10 Ιταλούς μείωσαν την κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

To ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες και αν η ιταλική κοινωνία καταφέρει να αντέξει το βάρος των συνεχιζόμενων αυξήσεων. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα οι Βρυξέλλες θα μπορέσουν να εγκρίνουν, σε χρόνο-ρεκόρ, ένα νέο ειδικό πακέτο βοήθειας για την ενέργεια.

Αν δεν γίνει κάποιο οικονομικό θαύμα δηλαδή, το φθινόπωρο οι εντάσεις, ο φόβος και η αβεβαιότητα κινδυνεύουν να αυξηθούν, από τη στιγμή μάλιστα που τα συνδικάτα της χώρας υπογραμμίζουν ότι βρισκόμαστε, ήδη, «σε οριακό επίπεδο». Κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι σίγουρο ότι θα αντέξει μέχρι τη λήξη της νομοθετικής περιόδου, την ερχόμενη άνοιξη. Και πως οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών θα μπορούσαν να στηθούν, ήδη, πριν από το τέλος της χρονιάς.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν αντέχουν άλλες οικονομικές θυσίες οι Ιταλοί
Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου έχουν δημιουργήσει έντονο φόβο στην ιταλική κοινωνία και πλέον στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται ο σκεπτικισμός απέναντι στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η γενικότερη όξυνση...
Δεν αντέχουν άλλες οικονομικές θυσίες οι Ιταλοί
ΕΥΡΩΠΗ
Πακέτο 14 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αποφάσισε ότι θα πρέπει να στηριχτούν οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ενέργειας και να βοηθηθούν οι πολίτες οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα.
Πακέτο 14 δισ. για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Έρευνα: Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να πληγούν από την ενεργειακή φτώχεια στη Βρετανία
Σπίτια που θερμαίνονται ανεπαρκώς, αυξημένο άγχος στα νοικοκυριά που δυσκολεύονται να τα βγάλουνε πέρα: παιδιά στη Βρετανία εκτίθενται σε ανθρωπιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς κινδύνους.
Έρευνα: Εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν να πληγούν από την ενεργειακή φτώχεια στη Βρετανία
ΕΥΡΩΠΗ
Σολτς: Πληθωρισμός και κόστος ενέργειας «εκρηκτική ύλη» για την κοινωνία
Την πρώτη του μεγάλη θερινή συνέντευξη ως καγκελάριος παραχώρησε ο Γερμανός πολιτικός, υπερασπιζόμενος την πολιτική του απέναντι στη Ρωσία, αλλά και για την αναχαίτιση της τρομακτικής κρίσης που έχουν...
Σολτς: Πληθωρισμός και κόστος ενέργειας «εκρηκτική ύλη» για την κοινωνία
ΕΥΡΩΠΗ
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
Ραντεβού τον Οκτώβριο για ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό ● Εκτακτη σύνοδος, όπως πρότεινε ο Ντράγκι, μόνο «αν επιδεινωθεί η κατάσταση» ● Στην άρνηση Γερμανίας και Ολλανδίας προσκρούει ακόμη το πλαφόν στο...
Οι «27» δεν βιάζονται για την ακρίβεια
ΕΥΡΩΠΗ
Ενέργεια, τρόφιμα και... όπλα στο μενού των 27
Χωρίς αρκετή πρόοδο για να υπάρξει συμφωνία για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου πριν από τη σύνοδο κορυφής κινούνται οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες.
Ενέργεια, τρόφιμα και... όπλα στο μενού των 27

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας