• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.0°C / 30.7°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 29.9°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 27.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  4 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  3 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 30.4°C
  1 BF
  33%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.7°C
  2 BF
  84%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  87%
EUROKINISSI/Ε.Ε.

Τα ανεφάρμοστα μέτρα, το προτεκτοράτο και το «αφεντικό» της Ευρώπης

 • A-
 • A+

«Το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ ή η μακρά πορεία για μια αλληλέγγυα ΕΕ» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου της Liberation, το οποίο συνυπογράφουν τρεις φιλόσοφοι από ιδρυτικές χώρες της ΕΕ, ο Γάλλος Ετιέν Μπαλιμπάρ, ο Ιταλός Σάντρο Μεζάντρα και ο Γερμανός Φρίντερ Οτο Γουόλφ.

Το συμπέρασμά τους για τα νέα μέτρα που θα ψηφισθούν στη Βουλή είναι ότι «αυτά που επιβάλλονται στην Ελλάδα δεν έχουν οικονομικό εξορθολογισμό, αποτελούν μνημόνιο για την αφαίμαξη και το διαμελισμό της ελληνικής οικονομίας».

Οι κορυφαίοι διανοητές χαρακτηρίζουν τα μέτρα «ουσιαστικά ανεφάρμοστα», ωστόσο, σημειώνουν ότι «παρ' όλα αυτά θα γίνουν το αντικείμενο μιας τόσο βίαιης επιβολής (περάσματος) που η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο συγκρουσιακή από αυτήν της προηγούμενης πενταετίας. Μιλήσαμε για τελεσίγραφα, dictat, και αυτή η δραματοποίηση βασίζεται σε μαζικά στοιχεία».

Ο Τσίπρας, το προτεκτοράτο και το «αφεντικό» της Ευρώπης

Εν συνεχεία οι  Μπαλιμπάρ, Μεζάντρα, Γουόλφ παραθέτουν τα τρία στοιχεία που εκτιμούν ότι φέρνουν τη δραματοποίηση της κατάστασης.

 • Πρώτο στοιχείο: Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στις Βρυξέλλες μετά το δημοψήφισμα με ένα πρόγραμμα «του οποίου είχε ακόμα την πρωτοβουλία και ήλπιζε να αναπτύξει μια πολιτική προς όφελος του λαού του, οι συνομιλητές του επιδόθηκαν στο να καταστρέψουν αυτήν την προσπάθεια, (...) με αποτέλεσμα ένα «αντι-πρόγραμμα», ερήμην κάθε οικονομικής λογικής που αποβλέπει στο «διαμελισμό της ελληνικής οικονομίας».
 • Δεύτερο στοιχείο (ακόμη πιο σύμφωνα με τους συντάκτες): Τα μέτρα που θέτουν υπό κηδεμονία (τη χώρα) θεσμοθετούν ένα προτεκτοράτο στο εσωτερικό της ΕΕ. Η Ελλάδα δεν είναι κυρίαρχη, όχι όπως θα είχε από κοινού μοιρασθεί την εθνική κυριαρχία στην περίπτωση μια Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αλλά «με την έννοια υποταγής στον εξουσιαστή».
 • Τρίτο στοιχείο: Ποιος είναι σήμερα ο «εξουσιαστής», το «αφεντικό» στην Ευρώπη. Μιλούν για «μια εκτελεστική εξουσία απόκρυφη ( αδιαφανή) και άτυπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραχωρήσει την εξουσία στο Eurogroup, που δεν προκύπτει από καμία Συνθήκη και δεν υπακούει σε καμία νομοθεσία. Ο πρόεδρός του ( σήμερα Γερούν Νταισεμπλουμ) λειτουργεί ως εκπρόσωπος του ισχυρότερου των κρατών» υπογραμμίζουν οι φιλόσοφοι και θέτουν το ερώτημα: «Κατά πόσο αυτός ο τρόπος λειτουργίας δεν είναι παρά η μάσκα του γερμανικού ιμπεριαλισμού;».

Το ηγεμονικό τρίγωνο της Ευρώπης

Οι τρεις φιλόσοφοι παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζουν ότι «η γερμανική ηγεμονία είναι προφανής» εκτιμούν ότι «σκοντάφτει σε πολλές αμφισβητήσεις» και πρώτα απ' όλα από την ΕΚΤ.

Εκτιμούν ότι Βερολίνο και Φρανκφούρτη «δεν ταυτίζονται ούτε στην ιδεολογία ούτε στα συμφέροντα».

Μια άλλη διαφοροποίηση προέρχεται από τη Γαλλία. Για μεν τη Γερμανία «οι πολιτικοί λόγοι της αδιαλλαξίας τους ήταν πάντα πιο ουσιαστικοί (βασικοί) από τους οικονομικούς λόγους. Για δε τη Γαλλία υπερίσχυσε η άποψη ότι, ο μόνος τρόπος για να περάσουν τα επιπλέον μέτρα στο λαό, ήταν να τα φορτωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, «άλλωστε ο Φ. Ολάντ είχε την εμπειρία ανατροπής των εκλογικών του υποσχέσεων ...» θυμίζουν οι συντάκτες.

Σημειώνουν, ωστόσο, ότι «η ουσία βρίσκεται στην θέληση του Ολάντ να αντισταθεί στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούσε η Γερμανία την ελληνική κατάσταση με απώτερο στόχο να πειθαρχήσει τη Γαλλία».

«Τη μοιραία νύχτα, ( 13 Ιουλίου) ο Φ. Ολάντ κέρδισε κρατώντας την Ελλάδα στο ευρώ, έχασε όμως στις προϋποθέσεις ( τα μέτρα) και είναι πιθανόν η νίκη του να μην τον οδηγήσει πολύ μακριά» εκτιμούν.

«Είναι προφανές ότι όλα αυτά που έγιναν εις βάρος των Ελλήνων δεν έχουν λύσει κανένα από τα προβλήματα που παραμένουν στην καρδιά της κρίσης και μάλιστα την επιβάρυναν (...) και κάθε λύση σκοντάφτει στο άλλο μεγάλο ερώτημα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης» τονίζουν.

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, οι τρεις φιλόσοφοι υπογραμμίζουν «την ανάπτυξη των ανισοτήτων που έχει μετατραπεί σε σχέσεις κυριαρχίας, με τη δημιουργία ενός χάσματος στο εσωτερικό της Ένωσης που οι αρχικές της αξίες ήταν η μείωση των πανάρχαιων εχθροτήτων και το άνοιγμα των προοπτικών για την ευημερία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς».

Η 13η Ιουλίου επεσήμανε επίσης τη σοβαρότητα του προβλήματος γύρω από την έννοια της δημοκρατίας και της νομιμοποίησης που συνεπάγεται για τις αποφάσεις, τονίζουν.

Επικρίνουν, ακόμη, την «ανησυχητική προπαγάνδα που σφυροκοπούσε τους φορολογούμενους διαφόρων χωρών με την ιδέα ότι δεν σταματούν να πληρώνουν για τους Έλληνες. Προπαγάνδα που συνδαυλίζει τα ξενοφοβικά πάθη και τα αποτελέσματα επικαρπώνεται η άκρα δεξιά». 

Ο Τσίπρας επέλεξε να πει την αλήθεια

Οι τρεις φιλόσοφοι χαρακτηρίζουν «κεφαλαιώδους σημασίας» το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να πει την αλήθεια. Χρειάστηκε, ωστόσο, να κάνει ανασχηματισμό και να αναγγείλει εκλογές υψηλού κινδύνου. «Κάτω από  τέτοιες πιέσεις, το ερώτημα είναι εάν θα αντέξει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ώθηση για τη διάλυση προέρχεται από τα έξω, καθώς επίσης και από τους μαρξιστές, που ανέκαθεν αντιμετώπισαν το Grexit ως μια ευκαιρία για να 
αδράξουν.(...)».

«Ας προσθέσουμε ένα και μόνο λόγο» καταλήγουν οι συντάκτες : « Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε ξεκάθαρα : Η λύση που αναγκαστήκαμε να πάρουμε δεν ήταν η καλύτερη, ήταν η λιγότερο καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Αυτή η δέσμευση στην υπηρεσία του κοινού συμφέροντος μας δημιουργεί μεγάλες ευθύνες» υπογραμμίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν : « Έως τα τώρα θα πρέπει να το ομολογήσουμε ότι η υποστήριξή μας δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων. Η μακρά όμως πορεία για μια αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη δεν σταμάτησε στις 13 Ιουλίου του 2015. Συνεχίζεται ακόμα και στην Ελλάδα, συγχρόνως με άλλα κινήματα που φορτισμένα με την ελπίδα θα πάρουν τη σκυτάλη. Η ενότητα είναι δύναμη» καταλήγουν. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Όλοι υπερθεματίζουν για την ενότητα, αλλά ποιος τους πιστεύει...
Οι ηγέτες της κατακερματισμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στην άτυπη σύνοδο της Μπρατισλάβας σε ένα γενικόλογο κείμενο εν είδει «οδικού χάρτη» δίνοντας προθεσμία έξι μηνών προκειμένου να διαμορφωθεί «το...
Όλοι υπερθεματίζουν για την ενότητα, αλλά ποιος τους πιστεύει...
ΕΥΡΩΠΗ
Μονίμως ξυπόλητοι στ’ αγκάθια
Η κυβέρνηση Τσίπρα ήταν καταδικασμένη να αποτύχει στη διαπραγμάτευση με τη Γερμανία, αφού απέναντι στον στρατό των τεχνοκρατών των Μέρκελ και Σόιμπλε, η Ελλάδα είχε να αντιπαραθέσει αδιέξοδες επικοινωνιακές...
Μονίμως ξυπόλητοι στ’ αγκάθια
ΕΥΡΩΠΗ
Οι Γερμανοί το παράκαναν πάλι
Πίσω από τον ωμό εκβιασμό που υφίσταται τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διαφαίνεται ένα ιστορικό λάθος της Γερμανίας: για μια ακόμη φορά «το παρατραβάει», προκαλώντας...
Οι Γερμανοί το παράκαναν πάλι
ΕΥΡΩΠΗ
Φάγαν μαζί για την Ελλάδα
Στο δείπνο που είχαν στο Παρίσι Ολάντ και Μέρκελ συζήτησαν το ελληνικό ζήτημα προσπαθώντας να βρουν κοινή λύση, στις δηλώσεις όμως μετά ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να δώσει διέξοδο στην Αθήνα ενώ η...
Φάγαν μαζί για την Ελλάδα
ΕΥΡΩΠΗ
FAZ: Η Μέρκελ θέλει να σώσει τον Τσίπρα
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, για τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι ένας λαϊκιστής που δεν έχει καμία ιδέα για την οικονομία. Πιστεύει ότι μέσα σε διάστημα μερικών μηνών θα πρέπει να...
FAZ: Η Μέρκελ θέλει να σώσει τον Τσίπρα
ΕΥΡΩΠΗ
Σκληραίνει τη ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα η Γερμανία
Απανωτά είναι τα «χτυπήματα» εναντίον της χώρας μας από το Βερολίνο, στη σκιά και της χθεσινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή. Η Γερμανία «φτιάχνει κλίμα» κατά της Ελλάδας και σκληραίνει τη στάση της....
Σκληραίνει τη ρητορική της απέναντι στην Ελλάδα η Γερμανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας