• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 28.5°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.9°C
  1 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 27.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 18.9°C / 22.7°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 23.0°C
  2 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.1°C / 19.4°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.9°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.8°C / 24.9°C
  1 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.6°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  26°C 25.9°C / 26.8°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 26.2°C
  1 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 24.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  79%
EC - Audiovisual Service/Etienne Ansotte
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παγωμένη η αιρεσιμότητα

 • A-
 • A+
Οι ευρωβουλευτές ζητούν εξηγήσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την απόφαση αποδέσμευσης 35,4 δισ. ευρώ στην Πολωνία παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα σχετικά με το κράτος δικαίου στη χώρα.

Εξηγήσεις, για την παντελή αδιαφορία που επέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο είχε ζητήσει την εφαρμογή του κανονισμού περί αιρεσιμότητας και για την Πολωνία, θα κληθεί να δώσει την Τρίτη στην Ολομέλεια του Στρασβούργου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχετικά με την απόφαση αποδέσμευσης 35,4 δισ. ευρώ στην Πολωνία παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα σχετικά με το κράτος δικαίου στη χώρα.

Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού αιρεσιμότητας για την προστασία του προϋπολογισμού της Ε.Ε. από παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Πολωνία. Ο κανονισμός για την αιρεσιμότητα του προϋπολογισμού τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2021, αλλά η Επιτροπή δεν τον έχει εφαρμόσει. Στις 11 Μαρτίου 2021, η Πολωνία και η Ουγγαρία προσέφυγαν ενώπιον του δικαστηρίου της Ε.Ε. αμφισβητώντας τη νομιμότητα του κανονισμού. Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις αναιρέσεως των δυο χωρών.

Στη συνέχεια το Ε.Κ., με ψήφισμα το οποίο εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (478 ψήφους υπέρ, 155 κατά και 29 αποχές), επιδοκίμασε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του κανονισμού για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου, καθώς και τη θέση του δικαστηρίου ότι ο κανονισμός συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις αρμοδιότητες της Ε.Ε. όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη-μέλη.

Το Κοινοβούλιο είχε πρόσφατα ζητήσει από την Επιτροπή να εκπληρώσει τα καθήκοντά της ως θεματοφύλακα των ευρωπαϊκών Συνθηκών και να αντιδράσει κατά των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου σε ορισμένα κράτη-μέλη, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε.

«Η αδράνεια απέναντι σε ολιγαρχικές δομές αποδυναμώνει ολόκληρη την Ενωση», τόνιζε το κείμενο, επιμένοντας ότι «τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να προστατεύονται από όσους υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές αξίες».

«Fit for 55»

Ψηφοφορία επί οκτώ προτάσεων που αποτελούν μέρος της δέσμης μέτρων «Fit for 55» για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% ώς το 2030, σε σχέση με το 1990 και για ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών το 2050, θα γίνει στην Ολομέλεια του Στρασβούργου αυτήν την εβδομάδα (αύριο Τρίτη η συζήτηση και Τετάρτη η ψηφοφορία).

Τα εγκεκριμένα κείμενα θα αποτελέσουν τη θέση του ΕΚ στις διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για το τελικό νομοθετικό κείμενο και για τον καθορισμό νέων πρωτοβουλιών ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. συνάδουν με τους κλιματικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


ΑΤΖΕΝΤΑ

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Ε.Κ. ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

8 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επί των αποτελεσμάτων της πρόσφατης συνόδου κορυφής. O πρόεδρος της Βουλής της Ουκρανίας Ρουσλάν Στέφαντσουκ θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια

8 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ

Συζήτηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μάικλ Μάρτιν σχετικά με την Ε.Ε. και τις μελλοντικές τις προοπτικές.

9 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ

Η Ολομέλεια θα ψηφίσει επί πρότασης με την οποία ζητούνται αναθεωρήσεις επί των ιδρυτικών κειμένων της Ε.Ε., στη βάση των συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

6-7 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Οι ευρωβουλευτές καλούνται να εγκρίνουν έναν νέο μηχανισμό διεθνών δημόσιων συμβάσεων προκειμένου να σταματήσουν οι διακρίσεις εις βάρος των εταιρειών της Ε.Ε. σε τρίτες χώρες.

6-7 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να προειδοποιήσουν την Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειές της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Θα συζητήσουν επίσης σχετικά με την αντίθεσή της στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

8-9 ΙΟΥΝΙΟΥ - ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν προστασία της πρόσβασης σε υπηρεσίες άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο στις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών ότι το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να ψηφίσει για την ανατροπή της εγγυημένης εθνικής προστασίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

9-10 ΙΟΥΝΙΟΥ - Συμβούλια Ανταγωνιστικότητας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων
12-15 ΙΟΥΝΙΟΥ - Εξωτερικών Υποθέσεων, Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας
14 ΙΟΥΝΙΟΥ - Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτικών Υποθέσεων

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Πλοήγηση σε πολλαπλές κρίσεις: μαθήματα βιωσιμότητας από τον Covid-19; 6 ΙΟΥΝΙΟΥ, 11.30-13.30 (ώρα Ελλάδας)
https://webcast.ec.europa.eu/

ΤΡΙΛΟΓΟΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ

Εκπρόσωποι του ΕΚ και του Συμβουλίου θα επιδιώξουν την επίτευξη συμφωνίας για: την καθιέρωση ενιαίου φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, την εφαρμογή ενός ελάχιστου βασικού μισθού σε επίπεδο Ε.Ε. και τη βελτίωση της εκπροσώπησης των φύλων στα Δ.Σ. των επιχειρήσεων.

«Χόρεψε για την Ευρώπη»

Παρακολουθήστε την τελετή λήξης της Διάσκεψης για την Ευρώπη https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/conference-on-future-of-europe-closing-event_20220509-1200-SPECIAL-CONFERENCE


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την πρόταση για 100% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2035 κάτι που θα σημάνει το τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Ολα στο φως
Eκτεθειμένη για την άρνηση της Επιτροπής να δημοσιεύσει τα μηνύματα που αντάλλαξε με τον επικεφαλής της Pfizer-BioNTech παραμένει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ολα στο φως
ΕΥΡΩΠΗ
Η ώρα της «Βασιλείας ΙΙΙ»
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα νέο διεθνές πρότυπο ομοιόμορφων κανόνων κεφαλαιακής επάρκειας που οριστικοποιήθηκε το 2017, με σκοπό να καταστούν οι τράπεζες πιο ανθεκτικές σε ενδεχόμενους οικονομικούς...
Η ώρα της «Βασιλείας ΙΙΙ»
ΕΥΡΩΠΗ
Η διακήρυξη του Πόρτο
Με αρκετά ευχολογικό χαρακτήρα επιβεβαιώνεται η προσήλωση στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων μετά τη σύνοδο κορυφής του Πόρτο.
Η διακήρυξη του Πόρτο
ΕΥΡΩΠΗ
Τι προβλέπει η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με τον συμβιβασμό που θα θέσει στο τραπέζι της συνόδου κορυφής του Ιουλίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόσβαση των κρατών-μελών στα 750 δισ. εξαρτάται πλήρως από την αξιολόγηση...
Τι προβλέπει η πρόταση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας