Στις 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, που συμπληρώνονται σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 20% της επικράτειας της χώρας, κατά παραδοχή του ίδιου του προέδρου της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Εξ ου και ζήτησε χθες κι άλλα βαρέα όπλα. Αν και σχετικές νέες αποστολές ανακοινώνονται σωρηδόν από τις ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε. -προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Μόσχας και φόβους για διάχυση της κρίσης-, η υφιστάμενη εικόνα επί του εδάφους δείχνει ότι το Ντονμπάς, στα ανατολικά, μοιάζει για το Κίεβο χαμένο.
Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει σχεδόν το σύνολο της περιφέρειας του Λουγκάνσκ, με επίκεντρο των μαχών το Σεβεροντονέτσκ. Παρά τον ορατό πια κίνδυνο περικύκλωσης των ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή, το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν σχέδια απόσυρσης. Σκιαγραφώντας μάλιστα ένα σκηνικό τύπου Μαριούπολης, ο Ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χαϊντάι, υποστήριξε χθες -μιλώντας στο δίκτυο CNN- ότι περίπου 800 άνθρωποι, ανάμεσά τους και παιδιά, βρίσκονται στα καταφύγια κάτω από το χημικό εργοστάσιο «Αζότ» στο Σεβεροντονέτσκ, το οποίο επλήγη την Τρίτη από βόμβες.
Στο μεσοδιάστημα, πυκνώνουν οι αναφορές για προώθηση των ρωσικών και ρωσόφωνων δυνάμεων προς τις σημαντικές -ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο- πόλεις Κραματόρσκ και Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, προς επίτευξη του διακηρυγμένου βασικού στόχου: τον έλεγχο όλου του Ντονμπάς. Από τη Μόσχα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ίγκορ Κονασένκοφ, έκανε λόγο για ανάσχεση της εισροής «ξένων μισθοφόρων» στο πλευρό των Ουκρανών στα μέτωπα του πολέμου. Ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί από 6.600 σε 3.500, με τους περισσότερους να έχουν «εξουδετερωθεί στις εμπόλεμες ζώνες».
Χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, δε, κατηγόρησε το Κίεβο ότι εμποδίζει όσους από τους εναπομείναντες θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και ότι δεν έχει ενημερώσει τους συγγενείς πολλών εξ όσων έχουν σκοτωθεί στις μάχες.
Μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, εν τω μεταξύ, και η Βρετανία δεσμεύτηκε χθες για την αποστολή εξελιγμένων πυραυλικών συστημάτων μεσαίου βεληνεκούς στις δυνάμεις του Κιέβου.
«Η διοχέτευση [δυτικών] όπλων στους Ουκρανούς δεν αλλάζει τις παραμέτρους της ειδικής επιχείρησης. Οι στόχοι της θα επιτευχθούν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Όμως αυτό [η ροή όπλων] θα φέρει περισσότερα δεινά στην Ουκρανία». Τόνισε παρ’ όλα αυτά ότι η Μόσχα δεν θα «κλείσει το παράθυρο» προς την Ευρώπη -αν και κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε χώρες των «27».
«Αυτοκαταστροφικό» βήμα που μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην Ε.Ε. χαρακτήρισε πάντως το ρωσικό ΥΠΕΞ το έκτο πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων. «Οι Βρυξέλλες και οι πολιτικοί τους χορηγοί στην Ουάσινγκτον φέρουν την πλήρη ευθύνη για τον κίνδυνο επιδείνωσης των παγκόσμιων επισιτιστικών και ενεργειακών ζητημάτων», ανέφερε, αντιστρέφοντας τις δυτικές κατηγορίες για παρεμπόδιση της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Παζάρια
Προς τούτο συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΟΗΕ, με την Τουρκία σε ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, ενόσω η Άγκυρα συνεχίζει απτόητη τα παζάρια με τη Δύση γύρω από το βέτο της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες στον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προανήγγειλε συνάντηση του ίδιου με αξιωματούχους της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας τις επόμενες ημέρες, στις Βρυξέλλες.
Κατά τα λοιπά, προειδοποίησε ότι οι δυτικές χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για έναν μακροχρόνιο «πόλεμο φθοράς» στην Ουκρανία. Τούτων λεχθέντων, η Ουάσινγκτον ανακοίνωνε χθες νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, βάζοντας στο «στόχαστρο» κι άλλους ολιγάρχες, οντότητες, καθώς και τη Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας