• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 16.2°C
  3 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 12.8°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  0 BF
  99%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  90%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.6°C
  1 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.5°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  3 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 16.0°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  85%

Διαδηλωτές με μάσκες αλεπούς και κουνελιού διαμαρτύρονται κατά της γούνας στην Οξφορντ Στριτ του Λονδίνου

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για «Ευρώπη Χωρίς Γούνες»

 • A-
 • A+
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Fur Free Alliance και η ελληνική ΜΚΟ VeGaia συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ της κατάργησης της γουνοποιίας ● Ποιους λόγους υγιεινής, προστασίας του περιβάλλοντος και ευζωίας των ζώων επικαλούνται.

Tην επίσημη έναρξη της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών για μια «Ευρώπη Χωρίς Γούνες» ανακοίνωσαν η Fur Free Alliance, μια διεθνής συμμαχία που αποτελείται από περισσότερες από 50 οργανώσεις προστασίας των ζώων, και η ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση VeGaia. Σε συνεργασία με οργανώσεις για την προστασία των ζώων σε όλη την Ευρώπη, η Πρωτοβουλία έχει ως στόχο να συγκεντρώσει σε έναν χρόνο ένα εκατομμύριο υπογραφές από Ευρωπαίους πολίτες που υποστηρίζουν το αίτημα για τον τερματισμό της γουνοποιίας στην Ευρώπη.

Το σύνθημα της διεθνούς πρωτοβουλίας Fur Free Europe: «Αφήστε τη γούνα: Δράστε τώρα για να μπει επιτέλους τέλος στη βιομηχανία γούνας στην Ευρώπη»

Η Πρωτοβουλία καλεί την Ε.Ε. να απαγορεύσει την εκτροφή γουνοφόρων ζώων και τη διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων γούνας που προέρχονται από εκτροφεία, καθώς η παραγωγή γούνας είναι ανήθικη, μη ασφαλής και μη βιώσιμη, υποστηρίζουν οι οργανώσεις. Κι αυτό γιατί ο ακραίος περιορισμός σε πολύ μικρά κλουβιά άγριων και οικόσιτων ειδών όπως τα κουνέλια και η θανάτωσή τους αποκλειστικά ή κυρίως για τη γούνα τους δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθούν. Επιπλέον, η εκτροφή γουνοφόρων ζώων ενέχει σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ζώων αλλά και των ανθρώπων, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν σε εκατοντάδες εκτροφεία μινκ στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική εμφανίστηκαν κρούσματα κορονοϊού (στην Ελλάδα σε 25 μονάδες μέχρι σήμερα) με συνέπεια τη μαζική θανάτωση των ζώων, ενώ νέες παραλλαγές του ιού μεταδόθηκαν από τα μινκ στον άνθρωπο.

Εξάλλου, η παραγωγή γούνας έχει σημαντικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο, δεδομένου ότι η επεξεργασία των γουνοδερμάτων περιλαμβάνει τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών. Oσον αφορά τη ρύπανση του εδάφους από τοξικά μέταλλα, η παραγωγή γούνας κατατάσσεται ανάμεσα στις κορυφαίες ρυπογόνες δραστηριότητες. Η βιομηχανία γούνας αποτελεί επίσης σημαντική απειλή για την τοπική βιοποικιλότητα. Είδη όπως τα αμερικανικά μινκ και τα ρακούν θεωρούνται χωροκατακτητικά και ξένα που, καθώς διαφεύγουν από τα εκτροφεία, δημιουργούν πληθυσμούς με σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στα οικοσυστήματα της Ευρώπης.

Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας τον Ιούνιο του 2021, η Ολλανδία και η Αυστρία κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαγορεύσει την εκτροφή ζώων για την παραγωγή γούνας, λόγω των ανησυχιών που προκύπτουν από το πολύ χαμηλό επίπεδο ευζωίας των ζώων κατά την εκτροφή και των κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Τελικά, η έκκλησή τους υποστηρίχθηκε από 12 κράτη-μέλη, αλλά όχι από την Ελλάδα.

Συν τοις άλλοις, ο κλάδος της γούνας παρουσιάζει σημαντική πτώση σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ελλάδα, αν και η γουνοποιία τα τελευταία χρόνια έχει λάβει εκατομμύρια ευρώ από κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία, έχει οδηγήσει σε λουκέτα και κατ’ επέκταση σε απώλεια θέσεων εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε. Από το 2007 έως το 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία και παρά τις επενδύσεις στον κλάδο, εκτός από την πτώση των εξαγωγών, περισσότερες από 1.000 γουνοποιητικές επιχειρήσεις στην Καστοριά έβαλαν λουκέτο, ενώ το διάστημα 2011 έως 2019 χάθηκαν περισσότερες από 1.400 θέσεις εργασίας στον κλάδο. Οι δε εξαγωγές γούνινων ενδυμάτων προς τη Ρωσία, βασικό πελάτη της ελληνικής γούνας, σημείωσαν πτώση σχεδόν 70% μεταξύ 2008 και 2019.

«Η νέα Πρωτοβουλία Πολιτών για μία “Ευρώπη Χωρίς Γούνες” αποτελεί ακόμη ένα καμπανάκι τόσο για την τοπική ηγεσία όσο και για την κυβέρνηση. Χρειάζεται ένα σοβαρό σχέδιο για να βγει η Καστοριά από τη δυστυχία της, να εκπαιδευτούν οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται από την κατάρρευση της γουνοποιίας στους τομείς του μέλλοντος και στη νέα πραγματικότητα και να διακοπεί άμεσα η σπατάλη δημόσιου χρήματος για τη χρηματοδότηση ενός κλάδου που βρίσκεται σε διαδικασία απαρχαίωσης επειδή “ήταν κάποτε παράδοση”», αναφέρει η VeGaia.

Η συλλογή υπογραφών γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://vegaia.gr/portfolio/fur-free-europe/

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Απαιτούν την εξαίρεση του ορυκτού αερίου από τον 5ο Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος
Oι οργανώσεις εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη συμπερίληψη στον 5ο κατάλογο PCI μεγάλης κλίμακας έργα ορυκτού αερίου, καθιστώντας ουσιαστικά τις υποδομές ορυκτών καυσίμων ως έργα ύψιστης...
Απαιτούν την εξαίρεση του ορυκτού αερίου από τον 5ο Κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος
ΕΥΡΩΠΗ
Τέλος στην αιχμαλωσία άγριων ζώων στη Γαλλία
Η υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει σταδιακά τη χρήση άγριων ζώων σε χώρους θεάματος, αλλά και την εκτροφή τους για τη χρήση της γούνας τους.
Τέλος στην αιχμαλωσία άγριων ζώων στη Γαλλία
ΕΥΡΩΠΗ
Χοακίν Φίνιξ: «Γίνε βίγκαν»
Προτροπή στους ανθρώπους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες και να γίνουν βίγκαν απηύθυνε ο διάσημος ηθοποιός Χοακίν Φίνιξ, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής μιας διαμαρτυρίας για τα δικαιώματα των ζώων στο...
Χοακίν Φίνιξ: «Γίνε βίγκαν»
ΕΥΡΩΠΗ
Καταλήψεις σε δρόμους του Λονδίνου για την κλιματική αλλαγή
Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι καταλήψεις σε κεντρικούς δρόμους του Λονδίνου από ακτιβιστές της οργάνωσης Extinction Rebellion, ζητώντας την άμεση λήψη δραστικών μέτρων από τη βρετανική κυβέρνηση για την...
Καταλήψεις σε δρόμους του Λονδίνου για την κλιματική αλλαγή
ΕΥΡΩΠΗ
Κεραυνός σκότωσε 323 ταράνδους στη Νορβηγία
Το χτύπημα ενός κεραυνού, στη διάρκεια καταιγίδας, αποδείχθηκε θανατηφόρο για 323 ταράνδους, μεταξύ των οποίων 70 μικρά, στο οροπέδιο Χαρντανγκερβίντα στη Νορβηγία. Αν και άλλες φορές έχουν σκοτωθεί άγρια ζώα...
Κεραυνός σκότωσε 323 ταράνδους στη Νορβηγία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας