Ενώ η ανησυχία για το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος αυξάνεται, ενώ η επισιτιστική κρίση βαθαίνει και το κλίμα... ευφορίας από τα αιτήματα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επισκιάζεται από το τουρκικό βέτο-παζάρι, η Βορειοατλαντική συμμαχία επιμένει στην ανάπτυξη δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη.
Με φόντο το υπό διαμόρφωση νεο-ψυχροπολεμικό σκηνικό ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού, Μίρτσα Τζοάνα, υποστήριξε χθες πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον από τις υποσχέσεις του παρελθόντος να μην αναπτύξει τα στρατεύματά του και δεν έχει «κανέναν περιορισμό» ως προς την απόκτηση πολύ «πιο ρωμαλέας στάσης στην ανατολική πτέρυγά» της.
Η Ιδρυτική Πράξη Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπεγράφη πριν από 25 χρόνια, προέβλεπε μεταξύ άλλων μέτρα που με σκοπό την «αποτροπή κάθε συγκέντρωσης συμβατικών δυνάμεων» στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα όμως με τον Τζοάνα, προχωρώντας στην εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας και διακόπτοντας κάθε διάλογο με την Ατλαντική Συμμαχία, η Ρωσία «ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης»
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γ.γ. του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ισχυρίστηκε πως οι Ρώσοι «είχαν δεσμευτεί να μην επιτεθούν σε γείτονές τους, κάτι που κάνουν, και να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ. Η Ιδρυτική Πράξη «απλούστατα δεν εφαρμόζεται πλέον, εξαιτίας της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Το 2017, το ΝΑΤΟ είχε αναπτύξει πολυεθνικές τακτικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία με σκοπό την αποτροπή της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, έστειλε ενισχύσεις.
Τα κράτη της Βαλτικής θέλουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ, ζητούν να αναπτυχθούν ταξιαρχίες αντί για μικρότερους τακτικούς σχηματισμούς. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στα μέσα Ιουνίου για να το εξετάσουν. Οι ηγέτες της Συμμαχίας αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις τους στη σύνοδο της Μαδρίτης στα τέλη του επόμενου μήνα.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας