Μηνύματα, απαιτήσεις και προειδοποιήσεις περιλάμβανε η τηλεφωνική συνομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, έπειτα από πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος.
Με βάση τις πρώτες πληροφορίες που δίνουν στη δημοσιότητα Κρεμλίνο και Ελιζέ οι τρεις ηγέτες συζήτησαν αρκετή ώρα για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα ουκρανικά σιτηρά και απειλεί να εντείνει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
Στην ανακοίνωση από το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων επισημαίνεται ότι Μακρόν και Σολτς ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού προκειμένου να επανεκκινήσουν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εμφανίζεται θετικός ως προς το να επιτρέψει την πρόσβαση πλοίων στο λιμάνι.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο, στη δική του ενημέρωση για τις συζητήσεις, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Πούτιν εξήγησε στον Γάλλο πρόεδρο και τον Γερμανό καγκελάριο ότι η πηγή των προβλημάτων στην αλυσίδα τροφοδοσίας προέρχεται από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα και είναι απόρροια των λανθασμένων οικονομικών πολιτικών των δυτικών κυβερνήσεων.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει ώστε να βρεθούν λύσεις για τις εξαγωγές σιτηρών, ανάμεσά τους και ουκρανικά προϊόντα από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Η αύξηση της προμήθειας ρωσικών λιπασμάτων και αγροτικών προϊόντων θα βοηθήσει στο να υπάρξει αποσυμπίεση στην παγκόσμια αγορά τροφίμων, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να αρθούν οι σχετικοί περιορισμοί» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Σχετικά με τις συγκρούσεις στα ουκρανικά εδάφη Μακρόν και Σολτς φέρονται να υπογράμμισαν πως οποιαδήποτε λύση της πολεμικής κρίσης θα πρέπει να γίνει μετά από διαπραγμάτευση της Μόσχας με το Κίεβο και με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Επανέλαβαν επίσης, την απαίτηση τους για άμεση παύση του πυρός και κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες, το ταχύτερο δυνατό, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ζήτησαν ακόμη, την απελευθέρωση των δυόμισι χιλιάδων συλληφθέντων στο Αζοφσταλ οι οποίοι κρατούνται ως αιχμάλωτοι πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σε αυτό ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, αλλά επισήμανε τους κινδύνους που προκαλούνται από τη συνεχή ροή δυτικών όπλων στην Ουκρανία.
«Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την κατάσταση και να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση» τονίζεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας