Χωρίς αρκετή πρόοδο για να υπάρξει συμφωνία για το εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου πριν από τη σύνοδο κορυφής κινούνται οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι προσδοκίες είναι περιορισμένες για κοινή απόφαση και κατά τη συνάντηση των ηγετών που θα πραγματοποιηθεί Δευτέρα και Τρίτη.
Μια λύση θα μπορούσε να είναι να εξαιρεθεί το εμπάργκο πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών, κάτι που θα ικανοποιούσε τη βασική χώρα που αντιδρά, δηλαδή την Ουγγαρία. Ωστόσο αυτό θα επανέφερε τις αντιρρήσεις στις χώρες της ναυτιλίας, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ολλανδία και το Βέλγιο.
«Εάν έχουμε συμφωνία θα είμαστε ευχαριστημένοι, διαφορετικά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν» είπε διπλωμάτης στην «Εφ.Συν.».
Στην επιστολή του προς τους ηγέτες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε ότι οι ηγέτες «θα επανέλθουν στο θέμα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών οι οποίες πλήττουν σκληρά τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση αν θέλουμε να απαλλαγούμε σταδιακά από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Με βάση τις αποφάσεις που πήραμε στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε τις εργασίες».
Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προτάσεις της Κομισιόν για κοινή αγορά φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση, πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά και φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας υπέρ των πολιτών. Επίσης η Κομισιόν εισηγήθηκε την κινητοποίηση ενός πακέτου 300 δισ. ευρώ για επενδύσεις σε υποδομές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων.
Η επισιτιστική κρίση θα είναι ακόμα ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τους ηγέτες. «Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί και αντιμετωπίζουμε σοβαρούς κινδύνους λιμού και αποσταθεροποίησης σε πολλά μέρη του κόσμου. Στη συνάντησή μας θα συζητήσουμε συγκεκριμένους τρόπους για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα χρησιμοποιώντας τις υποδομές της Ε.Ε. Θα δούμε επίσης πώς μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα τις πολυμερείς πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό. Δεδομένης της έντονης ευπάθειας των αφρικανικών χωρών στην επισιτιστική ανασφάλεια ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης, Macky Sall, θα συμμετάσχει μαζί μας μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουμε το θέμα» ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή.
Ακόμα ένα θέμα στην ατζέντα είναι η άμυνα. «Τον Μάρτιο αναθέσαμε στην Επιτροπή, σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας, να υποβάλει ανάλυση των κενών στις αμυντικές επενδύσεις και να προτείνει τυχόν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας. Η πιο επείγουσα προτεραιότητά μας είναι ο συντονισμός των προσπαθειών των κρατών-μελών για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης» λέει ο Σαρλ Μισέλ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας