• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.8°C / 20.6°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.3°C / 19.3°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.0°C / 20.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 16.3°C
  3 BF
  72%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.0°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 16.2°C / 18.4°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 19.9°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.4°C
  3 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.7°C
  1 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.0°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 15.5°C / 21.0°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  4 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 20.9°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.3°C / 14.4°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 15.7°C / 20.5°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  34%

Οι αγώνες δεκαετιών του φεμινιστικού κινήματος στην Ισπανία έπιασαν τόπο...

AP Photo/Francisco Seco
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Μόνο το “ναι” σημαίνει “ναι”!»

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση Σοσιαλιστών-Podemos στην Ισπανία αποφάσισε να υιοθετήσει την πλέον ξεκάθαρη ορολογία στο νομοσχέδιο που ορίζει τι είναι βιασμός και τι όχι, δείχνοντας τον δρόμο στην υπόλοιπη υφήλιο.

Επεκτείνει το εντυπωσιακό σερί προοδευτικής νομοθέτησης υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλιστών - Podemos στην Ισπανία, δίνοντάς μας μια κάποια ελπίδα και παρηγοριά μέσα στη μαυρίλα και την οπισθοδρόμηση που ζούμε παγκοσμίως. Μετά την πρόσφατη ψήφιση νόμου για τις αμβλώσεις -που τις επιτρέπει πια από τα 16 χρόνια χωρίς την έγκριση των γονιών- καθώς και για τη χορήγηση ολιγοήμερης μηνιαίας άδειας στις γυναίκες με προβλήματα δυσμηνόρροιας, η ισπανική Βουλή έδωσε την Πέμπτη πράσινο φως στο εμβληματικό νομοσχέδιο που καθιστά πλέον βιασμό το σεξ χωρίς συναίνεση. Σήμα κατατεθέν του το σύνθημα που τα λέει όλα: «Μόνο το “ναι” σημαίνει “ναι”».

Το νομοσχέδιο περί Διασφάλισης της Σεξουαλικής Ελευθερίας καθιστά τη συναίνεση καταλυτικό παράγοντα για οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη, ορίζοντας ουσιαστικά ότι η έλλειψή της συνιστά σεξουαλική επίθεση. Αποσαφηνίζει έτσι τον νεφελώδη ορισμό της συναίνεσης στο ισπανικό δίκαιο, απελευθερώνοντας τα θύματα από την υποχρέωση να αποδείξουν ότι υπέστησαν βία ή εκφοβισμό είτε ότι αντιστάθηκαν στον βιασμό τους, ώστε να μπορούν ευκολότερα να ασκούνται ποινικές διώξεις σε βάρος των θυτών. Το ιδιαίτερα προχωρημένο νομοσχέδιο ορίζει τη συναίνεση ως ρητή έκφραση της βούλησης ενός ατόμου και ξεκαθαρίζει ότι η σιωπή ή η παθητικότητα δεν εξισώνονται με αποδοχή και συναίνεση. Το μη συναινετικό σεξ μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί επίθεση, που θα τιμωρείται με έως και 15 χρόνια φυλάκιση.

«Τα συνθήματα “Μόνο το ‘ναι’ σημαίνει ‘ναι’” και “Αδελφή σε πιστεύω” γίνονται επιτέλους νόμος» δήλωσε η -προερχόμενη από το Podemos- υπουργός Ισότητας, Ιρένε Μοντέρο, η οποία (με την ιδιότητα και της ψυχολόγου) έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη σύνταξή του. «Η σεξουαλική ελευθερία θα γίνει επιτέλους δικαίωμα στη χώρα μας. Θα αντικαταστήσουμε τη βία με την ελευθερία, θα αντικαταστήσουμε τον φόβο με την επιθυμία» συνέχισε ενθουσιασμένη. «Από σήμερα η Ισπανία είναι μια πιο ελεύθερη και πιο ασφαλής χώρα για όλες τις γυναίκες».

Σημειωτέον ότι το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε στη Βουλή από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό Vox, ενώ εκκρεμεί η έγκρισή του στη Γερουσία ώστε να γίνει και επίσημα νόμος του κράτους. Μεταξύ άλλων διευρύνει την έννοια της σεξουαλικής βίας, συμπεριλαμβανομένης π.χ. της παρενόχλησης σε δημόσιο χώρο, όπου το θύμα ταπεινώνεται μέσω αθέλητων «σεξουαλικών ή σεξιστικών εκφράσεων, συμπεριφορών ή προτάσεων». Απαγορεύει επίσης διαφημίσεις που ενισχύουν τα έμφυλα στερεότυπα ή προωθούν την πορνεία, με σκοπό «να αποθαρρύνει τη ζήτηση όλων των ειδών των υπηρεσιών που συνδέονται με σεξουαλική εκμετάλλευση, πορνεία και πορνογραφία, οι οποίες κανονικοποιούν τη σεξουαλική βία».

Στον απόηχο δε σεξουαλικών επιθέσεων με δράστες ανήλικους υποχρεώνει όσους είναι κάτω των 18 ετών και διαπράττουν σεξουαλικά εγκλήματα να παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα για τη σεξουαλική συμπεριφορά και την ισότητα των φύλων. Ο νόμος πάντως έχει τις ρίζες του στην ανατριχιαστική υπόθεση της «αγέλης των λύκων», όπως αυτοαποκαλούνταν δηλωτικά οι πέντε άντρες που βίασαν ομαδικά μια γυναίκα στην Παμπλόνα το 2016. Είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 9 χρόνια φυλακή, καταφέρνοντας να απαλλαγούν από την κατηγορία του βιασμού με πρόφαση τη μη άσκηση βίας στο θύμα τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανέτρεψε όμως την απόφαση και τους καταδίκασε σε κάθειρξη 15 χρόνων για βιασμό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Πρωτοποριακό μέτρο για τις γυναίκες θεσπίζει η Ισπανία
«Άδεια εμμήνου ρύσεως» για όλες τις γυναίκες εισάγει με νόμο το ισπανικό κοινοβούλιο, φέρνοντας ένα πρωτοφανές για την Ευρώπη μέτρο με στόχο να σπάσει ένα διαχρονικό ταμπού για το γυναικείο σώμα.
Πρωτοποριακό μέτρο για τις γυναίκες θεσπίζει η Ισπανία
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ισπανία ενέκρινε τον νόμο για τον βιασμό: «Μόνο το ναι σημαίνει ναι»
Νομοθεσία κατά της σεξουαλικής βίας ενέκρινε η Ισπανία, με την οποία υιοθετείται η υποχρέωση της ρητής συναίνεσης. Το νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε με 205 ψήφους υπέρ και 141 κατά έχει γίνει γνωστό ως «Μόνο το...
Η Ισπανία ενέκρινε τον νόμο για τον βιασμό: «Μόνο το ναι σημαίνει ναι»
ΕΥΡΩΠΗ
Ελεύθεροι με εγγύηση οι πέντε βιαστές της Παμπλόνα
Νέο κύμα οργής στην Ισπανία, μετά την απόφαση της εισαγγελίας να αφήσει ελεύθερους με εγγύηση τους 5 κατηγορούμενους για τον βιασμό 18χρονης κοπέλας στο πανηγύρι του Σαν Φερμίν, στην Παμπλόνα. Ήδη η καταδίκη...
Ελεύθεροι με εγγύηση οι πέντε βιαστές της Παμπλόνα
ΕΥΡΩΠΗ
Ιστορική νίκη για την τρανς κοινότητα της Ισπανίας
Φανερά χαρούμενη η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας, Ιρένε Μοντέρο, εξήρε την υπερψήφιση από τη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης ενός ιστορικής σημασίας νόμου για τα διεμφυλικά άτομα.
Ιστορική νίκη για την τρανς κοινότητα της Ισπανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Η Αστυνομία συγκάλυπτε τον κατά συρροή βιαστή
Ενοχος για 85 αξιόποινες πράξεις -μεταξύ των οποίων 48 βιασμοί- σε βάρος 12 γυναικών δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάρικ, ο οποίος απολύθηκε χθες από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.
Η Αστυνομία συγκάλυπτε τον κατά συρροή βιαστή
ΕΥΡΩΠΗ
Ισπανικός... εμφύλιος για τα διεμφυλικά παιδιά
Σοσιαλιστές και Podemos βρίσκονται στα πρόθυρα σοβαρότατης ρήξης λόγω της διαφωνίας τους σε νομοσχέδιο που αφορά τα τρανς άτομα και ιδίως τους εφήβους 14-16 ετών.
Ισπανικός... εμφύλιος για τα διεμφυλικά παιδιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας