• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.2°C / 34.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 33.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 35.9°C
  3 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 27.3°C / 34.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 32.0°C
  2 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.3°C / 35.3°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 28.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  3 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 29.5°C / 32.2°C
  3 BF
  42%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.8°C / 35.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.3°C / 27.7°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.3°C / 33.3°C
  4 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  1 BF
  29%

Σαρλ Μισέλ

AP Photo/Michel Euler

Επιστολή Μισέλ με την ατζέντα της έκτακτης Συνόδου της Ε.Ε. 30-31 Μαΐου

 • A-
 • A+

Την επιστολή του προς τους ηγέτες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 30-31 Μαΐου έστειλε πριν από λίγο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Μια ειδική Σύνοδος, όπως λέει "για να προχωρήσουμε τις συζητήσεις μας για την Ουκρανία, την ενέργεια, την επισιτιστική ασφάλεια και την άμυνα".

«Η ενότητά μας ήταν πάντα το ισχυρότερο πλεονέκτημά μας. Παραμένει η κατευθυντήρια αρχή μας», αναφέρει ο Πρόεδρος Μισέλ στην εισαγωγή της επιστολής του.

«Θα ασχοληθούμε με την κατάσταση στην Ουκρανία στην πρώτη μας συνεδρίαση εργασίας και ο Πρόεδρος Ζελένσκι θα συμμετάσχει μαζί μας μέσω βιντεοκλήσης στην αρχή αυτής της συζήτησης. Ένα από τα πιο πιεστικά μας ζητήματα είναι η παροχή βοήθειας στο ουκρανικό κράτος, μαζί με τους διεθνείς εταίρους μας, για τις ανάγκες ρευστότητας. Θα συζητήσουμε επίσης τον καλύτερο τρόπο οργάνωσης της υποστήριξής μας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, καθώς θα απαιτηθεί μια μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας», σημειώνει.

Και μετά, περνάει στο βασικό θέμα της Συνόδου: «Θα επανέλθουμε στο θέμα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών, οι οποίες πλήττουν σκληρά τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να επιταχύνουμε την ενεργειακή μας μετάβαση αν θέλουμε να απαλλαγούμε σταδιακά από την εξάρτησή μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα το συντομότερο δυνατό. Με βάση τις αποφάσεις που πήραμε στις Βερσαλλίες, θα συζητήσουμε τους καλύτερους τρόπους για να προχωρήσουμε τις εργασίες».

Η στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας κινδυνεύει να έχει δραματικές επιπτώσεις στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, προσθέτει ο Πρόεδρος Μισέλ. Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και αντιμετωπίζουμε σοβαρούς κινδύνους λιμού και αποσταθεροποίησης σε πολλά μέρη του κόσμου. «Στη συνάντησή μας, θα συζητήσουμε συγκεκριμένους τρόπους για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να εξάγει τα γεωργικά της προϊόντα χρησιμοποιώντας τις υποδομές της ΕΕ. Θα δούμε επίσης πώς μπορούμε να συντονίσουμε καλύτερα τις πολυμερείς πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό. Δεδομένης της έντονης ευπάθειας των αφρικανικών χωρών στην επισιτιστική ανασφάλεια, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Macky Sall θα συμμετάσχει μαζί μας μέσω βιντεοκλήσης για να συζητήσουμε το θέμα», σημειώνει.

Ένα ακόμα θέμα στην ατζέντα είναι η Άμυνα.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας ενίσχυσε περαιτέρω τη φιλοδοξία μας για μια ισχυρή, συντονισμένη ευρωπαϊκή άμυνα. Τον Μάρτιο, αναθέσαμε στην Επιτροπή, σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, να υποβάλει ανάλυση των κενών στις αμυντικές επενδύσεις και να προτείνει τυχόν περαιτέρω πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης στον τομέα της άμυνας. Η πιο επείγουσα προτεραιότητά μας είναι ο συντονισμός των προσπαθειών των κρατών μελών για την αναπλήρωση των αποθεμάτων και τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης. Θα συζητήσουμε τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των δύο ζητημάτων.

Η Σύνοδος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola.
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Με γεμάτη ατζέντα η Σύνοδος Κορυφής - Τι αναφέρει η επιστολή Μισέλ
Ο κορονοϊός, οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και η μετανάστευση είναι τα κυριότερα θέματα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Από την ατζέντα δε λείπουν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Με γεμάτη ατζέντα η Σύνοδος Κορυφής - Τι αναφέρει η επιστολή Μισέλ
ΕΥΡΩΠΗ
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
«Δεν είναι Ευρωπαϊκή Άμυνα ή ΝΑΤΟ, είναι και τα δύο. Οι δυνατοί σύμμαχοι δημιουργούν δυνατές συμμαχίες», σημειώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.
Υποσχέσεις Ε.Ε. για αυτόνομη Ευρώπη σε Άμυνα, Ενέργεια, Κλίμα και Εξωτερική πολιτική
ΕΥΡΩΠΗ
Προσεκτικά βήματα προς τη νέα εποχή
Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μάχη έναντι της COVID-19, καθώς και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Προσεκτικά βήματα προς τη νέα εποχή
ΕΥΡΩΠΗ
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
Καρφιά Εντι Ράμα για τη μακρά αναμονή που επιφυλάσσεται για τη Βόρεια Μακεδονία και τα λοιπά Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ουκρανία που πήρε υποψηφιότητα ένταξης ● Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο τον...
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η συνάντηση των 27 της Ε.Ε. Στο δείπνο η γαλλική πρόταση για «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα» ● Σύνοδος με τα Δυτικά Βαλκάνια το απόγευμα.
Το σχέδιο Μακρόν, «κύριο πιάτο» στη σύνοδο
ΕΥΡΩΠΗ
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής
Το καθεστώς υποψήφιας χώρας σε Ουκρανία και Μολδαβία αναμένεται να δώσουν απόψε οι 27 ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Τι θα αποφασίσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας