• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 33.9°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 34.3°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.0°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.2°C / 37.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 26.2°C / 33.7°C
  2 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.3°C
  3 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.2°C / 29.4°C
  2 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  1 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.5°C / 33.4°C
  2 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.8°C
  3 BF
  35%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.2°C / 34.2°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 30.5°C
  3 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  41%
© Ruletkka | Dreamstime.com

«Αδιανόητη» η εγκατάλειψη της αυστριακής ουδετερότητας

 • A-
 • A+

Μπορεί οι έως τώρα ουδέτερες (αδέσμευτες) Φινλανδία και Σουηδία να προσχωρούν, υπό διεθνείς «επευφημίες», στο ΝΑΤΟ αλλά, από την άλλη, ίσως για τον λόγο αυτό να... τρίζουν τα κόκαλα του σημαντικότερου Σουηδού ηγέτη όλων των εποχών, του δολοφονηθέντα στις 28 Φεβρουαρίου 1986, κάτω από –ακόμη και μέχρι σήμερα– μυστηριώδεις συνθήκες, πρωθυπουργού Ούλοφ Πάλμε.

Την ίδια στιγμή, στη Βιέννη θεωρείται αδιανόητη μελλοντική ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, καθώς «η Αυστρία ήταν ουδέτερη, η Αυστρία είναι ουδέτερη, η Αυστρία θα παραμείνει ουδέτερη», όπως τονίζει επανειλημμένα, παρά τον συνεχιζόμενο ουκρανικό πόλεμο, ο καγκελάριός της και αρχηγός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, Καρλ Νεχάμερ, κηρύσσοντας ταυτόχρονα το τέλος της σχετικής συζήτησης.

Η διαρκής (μόνιμη) ουδετερότητα της Αυστρίας είχε ψηφιστεί από την αυστριακή Βουλή με συνταγματικό νόμο στις 26 Οκτωβρίου του 1955, όταν η χώρα –έπειτα από δέκα χρόνια μεταπολεμικής διαίρεσής της σε τέσσερις ζώνες επιρροής– επανακτούσε την πλήρη κυριαρχία της με την αποχώρηση και του τελευταίου ξένου στρατιώτη των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Γαλλία και Αγγλία) και από τότε η ημερομηνία αυτή έχει καθιερωθεί ως η εθνική επέτειός της.

Γράμμα από τη Βιέννη

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ανάλογες δημοσκοπήσεις που γίνονται παραμονές της αυστριακής εθνικής επετείου της 26ης Οκτωβρίου –αλλά και πρόσφατα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– τα αποτελέσματά με ποσοστά πάνω από το 70% των ερωτηθέντων δείχνουν ότι οι πολίτες ζητούν τη διατήρηση της ουδετερότητας της χώρας σε κάθε περίπτωση – απόδειξη πως η αυστριακή ουδετερότητα φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού από τον αυστριακό πληθυσμό.

Από την άλλη πλευρά, τηρώντας έναν καθαρά δυτικό προσανατολισμό, η Αυστρία συμμετέχει ως μέλος στη «Σύμπραξη για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ και παίρνει μέρος στη Δύναμη Προστασίας του Κοσσυφοπεδίου, KFOR, υπό την ηγεσία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, με την επίσημη Βιέννη να διευκρινίζει, ενόψει των εξελίξεων στην Ουκρανία, ότι μπορεί στρατιωτικά να είναι ουδέτερη, αλλά δεν είναι πολιτικά ουδέτερη όσον αφορά το κράτος δικαίου.

Όπως επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι ουδέτερη σε ό,τι αφορά τη βία και πως δεν θα παραμείνει ποτέ σιωπηρή όταν η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία ενός κράτους υφίστανται επίθεση και πως πάντα θα λαμβάνει αποφασιστική θέση εναντίον τέτοιων ενεργειών, σε όλα τα επίπεδα, έχοντας ως κόκκινη γραμμή τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα τις διατάξεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Σύμφωνα με παλαιότερη τοποθέτηση του γνωστού καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Όλιβερ Ράτκολμπ, η ουδετερότητα αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της ταυτότητας των Αυστριακών, με αυτή συνδέουν την απουσία πολέμων και την οικοδόμηση του κράτους πρόνοιας και «ως εκ τούτου κάθε κόμμα που θα υποστήριζε την εγκατάλειψή της θα πρέπει να αναμένει πολιτικό κόστος».

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει και τα πέντε πολιτικά κόμματα της αυστριακής Βουλής να υπεραμύνονται σθεναρά του καθεστώτος ουδετερότητας της Αυστρίας, ακόμη και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο επί αρχηγίας του πρώην καγκελάριου, μεταξύ 2000 και 2006, Βόλφγκανγκ Σιούσελ χαρακτήριζε το καθεστώς αυτό ξεπερασμένο και υποστήριζε την ανάγκη προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ, απαξιώνοντας ο ίδιος το «παραδοσιακό» της ουδετερότητας, την οποία συνέκρινε με τα φημισμένα «σοκολατάκια Μότσαρτ του Ζάλτσμπουργκ».

Ωστόσο, την εγκατάλειψη του ενδεχομένου μιας μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ είχε επιβεβαιώσει με απόφασή του το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο του τότε μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, τον Μάρτιο του 2011, υιοθετώντας τότε το νέο Αυστριακό Αμυντικό Δόγμα.

Κάποιοι παρατηρητές θεωρούν ότι η ανακήρυξη από την Αυστρία της ουδετερότητάς της το 1955 ήταν αποτέλεσμα σοβιετικής απαίτησης που προέκυψε ως αντίδραση της Μόσχας σε διαγραφόμενη αυξημένη προσέγγιση της Δυτικής Αυστρίας με το ΝΑΤΟ από το 1949 και μετά, ωστόσο οι ίδιοι, όπως και στην πλειονότητά τους οι υπόλοιποι, παραδέχονται ότι η ουδετερότητα έδωσε στην Αυστρία πολυάριθμα πλεονεκτήματα που συνέβαλαν στην ενίσχυση της διεθνούς της θέσης.

Τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν τη Βιέννη ξανά τόπο διεθνών διασκέψεων και, με μία σειρά άλλων διεθνών οργανισμών, μόνιμη έδρα τους, ενώ οι στενές οικονομικές, εμπορικές συναλλαγές της και τα αυστριακά χρηματοοικονομικά δίκτυα στην κεντροανατολική Ευρώπη έθεσαν τις βάσεις για τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα ακμή της Αυστρίας στο κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η χώρα μπόρεσε κάλλιστα να αναπτύξει μια ανεξάρτητη και με αυτοπεποίθηση εξωτερική πολιτική και ήδη από το 1956, έναν μόλις χρόνο από την ανεξαρτητοποίησή της και εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, πήρε μια ξεκάθαρη θέση ενάντια στην καταστολή από τους Σοβιετικούς της εξέγερσης στην Ουγγαρία, υποδεχόμενη κατόπιν σχεδόν 200.000 Ούγγρους πρόσφυγες.

Ούτε τότε ούτε στις δεκαετίες που ακολούθησαν η χώρα έκρυψε τον δυτικό προσανατολισμό της, κάτι που δεν το έκανε όμως κατά τη διάρκεια των δεκατριών χρόνων (1970-1983) της διακυβέρνησης και της εξαιρετικά ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής του ιστορικού καγκελάριου Μπρούνο Κράισκι, πολιτική την οποία η Δεξιά επέκρινε ως «αδέσμευτη».

Όπως αυτό τον προσανατολισμό δεν τον απέκρυψε και μετά το 1989, όταν με τον δεξιό υπουργό Εξωτερικών, Άλοϊς Μοκ, τασσόταν ανοιχτά στο πλευρό της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο πλαίσιο της απόσχισής τους από την ενιαία Γιουγκοσλαβία, την οποία διέλυε τότε το ΝΑΤΟ με τον πόλεμο εναντίον της.

Μια άλλη ιστορική ένδειξη της «ελευθερίας δράσης» της Αυστρίας ήταν ο έντονος αντικομμουνισμός που ξεκίνησε στη χώρα πέρα από τις κομματικές γραμμές, ήδη από τη δεκαετία του 1940, περίπου ταυτόχρονα με τη γενική απαλλαγή των πρώην ναζί από τις ευθύνες τους, και αυτό το ιδεολογικό στοιχείο αντιπροσωπεύει έναν σχετικό μύθο, ο οποίος έχει επίσης μακρά παράδοση στην Αυστρία ως «ο κίνδυνος από την Ανατολή», που επινοείται ως πολιτιστική απειλή, στον οποίο η χώρα, ως γενναίο προπύργιο της Δύσης, έχει επανειλημμένα πέσει θύμα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Το Κόσοβο δικάζει τον εαυτό του
Η ώρα της κρίσης έφτασε και για το Κόσοβο καθώς μετά το Βελιγράδι, το Ζάγκρεμπ και το Σαράγεβο, είναι η σειρά της Πρίστινα να συναινέσει στην ίδρυση ειδικού δικαστηρίου που θα διερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου...
Το Κόσοβο δικάζει τον εαυτό του
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
Στις 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, που συμπληρώνονται σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 20% της επικράτειας της χώρας, κατά παραδοχή του ίδιου του προέδρου της.
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
ΕΥΡΩΠΗ
Το ΝΑΤΟ έτοιμο να «αγκαλιάσει» Φινλανδία και Σουηδία, ενώ εντείνεται η πολεμική σύγκρουση
Η Σουηδία και η Φινλανδία «θα γίνουν δεκτές με ανοιχτές αγκάλες» στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που από την Ουκρανία ο Αντόνιο...
Το ΝΑΤΟ έτοιμο να «αγκαλιάσει» Φινλανδία και Σουηδία, ενώ εντείνεται η πολεμική σύγκρουση
ΕΥΡΩΠΗ
Αναγνώριση και ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ζήτησε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου
Μιλώντας στο 7ο Φόρουμ των Δελφών, ο Άλμπιν Κούρτι υποστήριξε ότι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, πράγμα αμοιβαία επωφελές, καθώς θα...
Αναγνώριση και ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ζήτησε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου
ΕΥΡΩΠΗ
Διεθνείς πιέσεις για την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς από τη Λευκορωσία
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διεθνείς αντιδράσεις για την κρατική αεροπειρατεία στην οποία προέβη η κυβέρνηση της Λευκορωσίας με στόχο τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου Ρομάν Προτασέβιτς στην...
Διεθνείς πιέσεις για την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς από τη Λευκορωσία
ΕΥΡΩΠΗ
ΟΗΕ: Η Αυστρία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων
O OHE δημοσίευσε έκθεση που διαπιστώνει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα του ασύλου από την Αυστρία. Αντιδράσεις από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.
ΟΗΕ: Η Αυστρία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας