Με αιχμές για τον Λουίτζι ντι Μάιο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ιταλικό σχέδιο ειρήνευσης στην Ουκρανία, λέγοντας μάλιστα ότι έχει πληροφορηθεί για το περιεχόμενό του μόνο από τον Τύπο, παρότι τη Δευτέρα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, είχε πει ότι είχε παραληφθεί και ήταν υπό εξέταση.
«Είναι θέμα ότι η Κριμαία [η ουκρανική χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία] και το Ντονμπάς [μια αυτόνομη περιφέρεια που αναγνωρίζεται από τη Μόσχα] (θα) ανήκουν στην Ουκρανία με μια μεγάλη αυτονομία», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση RT.
«Σοβαρές πολιτικές που θέλουν αποτελέσματα δεν μπορούν να προτείνουν πράγματα όπως αυτά, εκείνοι που το κάνουν είναι εκείνοι που θέλουν να αυτοδιαφημιστούν ενώπιον του εκλογικού τους ακροατηρίου», πρόσθεσε σε μια αιχμή που απευθύνεται προφανώς στον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όπως έκανε γνωστό η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, «η συνομιλία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις της κατάστασης στην Ουκρανία και στις προσπάθειες οι οποίες καταβάλλονται για να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και τις σοβαρές επιπτώσεις της, στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ είχε ανακοινώσει πριν από μία εβδομάδα ότι η χώρα του πρότεινε στον ΟΗΕ τη συγκρότηση μιας «διεθνούς ομάδας διευκόλυνσης» η οποία θα προσπαθήσει να καταλήξει «βήμα βήμα» σε μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου αυτού δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, όμως σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica το έγγραφο που παραδόθηκε στον ΟΗΕ προβλέπει τέσσερα στάδια:
- κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την αποστρατιωτικοποίηση του μετώπου υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ
- διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της Ουκρανίας, που θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ όχι όμως στο ΝΑΤΟ
- διμερή συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την Κριμαία και το Ντονμπάς που θα είναι αυτόνομες περιφέρειας, όμως υπό ουκρανική κυριαρχία
- την επίτευξη πολυμερούς συμφωνίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας