• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 35.7°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 34.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 34.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.5°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%
© Ibreakstock | Dreamstime.com

ECDC: Ξεπέρασαν τα 200 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο

 • A-
 • A+

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ανακοίνωσε ότι διεθνώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως έχει φθάσει τα 219, ανεξάρτητα από τα κρούσματα στην Αφρική όπου η νόσος είναι ενδημική. Όπως επισημαίνει, τουλάχιστον ένα κρούσμα έχει καταγραφεί σε συνολικά 19 χώρες όπου πολύ σπάνια εμφανίζονται κρούσματα της νόσου. Την ίδια στιγμή, επιστήμονες στη Βρετανία εκτιμούν ότι ο ιός κυκλοφορούσε στη χώρα ήδη από το 2019, αλλά δεν είχε εντοπιστεί.

Σύμφωνα με το ECDC, από τις 11 χώρες της Αφρικής, τρεις χώρες συγκεντρώνουν επί του παρόντος τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα: το Ηνωμένο Βασίλειο, η πρώτη χώρα όπου εντοπίστηκαν ασυνήθιστα κρούσματα στις αρχές Μαΐου (71), η Ισπανία (51) και η Πορτογαλία (37).

Εξηγεί ότι είναι η πρώτη φορά που αλυσίδες μετάδοσης αναφέρονται στην Ευρώπη χωρίς γνωστούς επιδημιολογικούς δεσμούς με τη Δύση ή την Κεντρική Αφρική, και τα περισσότερα κρούσματα είναι «νεαροί άνδρες, που αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες». Αλλά τονίζει ότι «δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι».

Στην Ευρώπη επίσης συγκεντρώνονται τα περισσότερα κρούσματα εκτός Αφρικής (191, εκ των οποίων 118 εντός της Ε.Ε.), ενώ ο Καναδάς (15), οι Ηνωμένες Πολιτείες (9), η Αυστραλία (2), το Ισραήλ (1) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1) είναι οι έξι μη ευρωπαϊκές χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Να σημειωθεί ότι στην έκθεση δεν υπολογίζονται τα ύποπτα κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από το ECDC τη Δευτέρα έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από την πρώτη καταμέτρησή του στις 20 Μαΐου, ωστόσο τότε, κατά την πρώτη του αξιολόγηση κινδύνου, ο Οργανισμός είχε χαρακτηρίσει την πιθανότητα μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό «πολύ χαμηλή» αλλά προειδοποίησε ότι όσοι είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, κινδυνεύουν περισσότερο.

Ίσως κυκλοφορούσε στη Βρετανία 2 ή 3 χρόνια

Στη Βρετανία, όπου έχει εντοπιστεί ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, επιστήμονες δήλωσαν ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί αόρατος εδώ και αρκετά χρόνια, σε χαμηλά επίπεδα, είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Χέιμαν, που προεδρεύει ομάδας εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις μολυσματικές απειλές για την παγκόσμια υγεία, είπε ότι είναι πιθανό ο ιός να εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από δύο ή τρία χρόνια και να εξαπλώθηκε χωρίς να έχει εντοπιστεί.

Συγκεκριμένα, μεταξύ 2018 και 2019, τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στη Νιγηρία, ενώ τρεις ακόμη περιπτώσεις με παρόμοιο ταξιδιωτικό ιστορικό έφτασαν το 2021.

«Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η μετάδοση του ιού ενισχύθηκε από αυτό το χαμηλό επίπεδο μετάδοσης όταν κατά τύχη εισήλθε στην κοινότητα», είπε ο Χέιμαν, που τόνισε ότι ήταν μία από τις πολλές υποθέσεις που χρειάζονταν περαιτέρω μελέτη προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Οι γενετικές μελέτες στα δείγματα της ευλογιάς των πιθήκων που ελήφθησαν δείχνουν μεγάλη ομοιότητα με τον ιό που έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη από την Αφρική το 2018 και το 2019. Φέρνουν επίσης μεταλλάξεις που μπορεί να προέκυψαν καθώς ο ιός στη συνέχεια κυκλοφόρησε σε χαμηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενώ το πρώτο επίσημο κρούσμα του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2022 έφτασε από τη Νιγηρία στις 4 Μαΐου, ο ιός βρισκόταν ήδη στη χώρα.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ε.Ε. κατά Λονδίνου για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου
H Κομισιόν ξεκίνησε νομικές διαδικασίες κατά του Λονδίνου για τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών μετά το Brexit.
Ε.Ε. κατά Λονδίνου για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου
ΕΥΡΩΠΗ
Προσφεύγει δικαστικά η Κομισιόν κατά της Βρετανίας
Ο λόγος που ενεργοποιείται η διαδικασία είναι επειδή η Βρετανία δεν συμμορφώνεται με σημαντικά μέρη του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς την κυβέρνηση...
Προσφεύγει δικαστικά η Κομισιόν κατά της Βρετανίας
ΕΥΡΩΠΗ
Συμφωνία στην Ε.Ε. για κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων
Σουηδική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας κατά της ευλογιάς των πιθήκων, για την καταπολέμηση της ασθένειας. Καθησυχάζει ο ΠΟΥ.
Συμφωνία στην Ε.Ε. για κοινές αγορές εμβολίου και αντιιικής θεραπείας για την ευλογιά των πιθήκων
ΕΥΡΩΠΗ
Μέτρα ζητά το ECDC από τις χώρες της Ε.Ε. για την ευλογιά των πιθήκων
Τις καλεί να επικαιροποιήσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης επαφών και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων, φαρμάκων και μέσων ατομικής προστασίας.
Μέτρα ζητά το ECDC από τις χώρες της Ε.Ε. για την ευλογιά των πιθήκων
ΕΥΡΩΠΗ
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
Νέα… τσαλίμια κάνει στους Ευρωπαίους η Βρετανία του Brexit, ρισκάροντας να υποστεί αντίποινα από την Ε.Ε., που ίσως φτάσουν μέχρι την κήρυξη εμπορικού πολέμου.
Νέες εντάσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. λόγω της Β. Ιρλανδίας
ΕΥΡΩΠΗ
Ξεριζωμένοι... μια Ελλάδα
Σύμφωνα με την UNHCR, από τις 24 Φεβρουαρίου κάπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός Ουκρανίας και σχεδόν 3,4 εκατομμύρια έχουν διαφύγει κυρίως στην Ευρώπη.
Ξεριζωμένοι... μια Ελλάδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας