Mε το… καλημέρα του διορισμού, σύννεφα άρχισαν να μαζεύονται πάνω από το νέο υπουργικό συμβούλιο που επέλεξε ο επανεκλεγείς Εμανουέλ Μακρόν με πρωθυπουργό την τεχνοκράτισσα πρώην υπουργό Εργασίας, Ελιζαμπέτ Μπορν.
Σύννεφα που επισκιάζουν την υπερφιλόδοξη προσπάθεια επανεκκίνησης της προεδρίας του ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 12 και 19 Ιουνίου, με διακύβευμα τη νίκη της ιστορικής συμμαχίας της ευρύτερης Αριστεράς και την αναπόδραστη τότε συγκατοίκησή του στην εξουσία με πρωθυπουργό πια τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Παρά λοιπόν την προεκλογική ρελάνς του Μακρόν και δη την ψηφοθηρική επίσπευση της επεξεργασίας «επείγοντος» νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των -χειμαζόμενων από τις θηριώδεις ανατιμήσεις σε ενέργεια και τρόφιμα- νοικοκυριών της Γαλλίας, με στόχο να ψηφιστεί αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα η νέα Εθνοσυνέλευση, ήταν άλλο το ζήτημα που μονοπώλησε σχεδόν την πρώτη συνέντευξη Τύπου της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολιβιά Γκρεγκουάρ: η ντροπιαστική αποκάλυψη του ερευνητικού δημοσιογραφικού ιστότοπου Mediapart πως ο 42χρονος νεοδιορισθείς υπουργός Αλληλεγγύης και Ατόμων με Αναπηρία, Νταμιέν Αμπάντ (μέχρι πρότινος βουλευτής και επικεφαλής της Κ.Ο. του δεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικανών), έχει κατηγορηθεί από δύο γυναίκες για βιασμό το 2010 και το 2011.
«Απ’ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει εν εξελίξει [νομική] διαδικασία κατά του Νταμιέν Αμπάντ», δικαιολογήθηκε η εκπρόσωπος (αφού οι εισαγγελικές έρευνες έχουν κλείσει, με επίκληση την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων). Αντέτεινε πάντως ότι θα υπάρξει «μηδενική ανοχή» σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης με θύτες υπουργούς, αλλά γι’ αυτές θα πρέπει πρώτα να αποφανθούν οι δικαστικές αρχές, όπως είπε, και όχι τα ΜΜΕ.
Ενθάρρυνε δε άλλες γυναίκες που ίσως έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων να βρουν το κουράγιο να μιλήσουν για όσα βίωσαν, ώστε οι καταγγελίες να διερευνηθούν. «Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία» για τα μέλη της κυβέρνησης αν παρέμβει η Δικαιοσύνη, είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα η Μπορν (μόλις η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της Γαλλίας τα τελευταία 30 χρόνια), υποστηρίζοντας ότι αγνοούσε τις κατηγορίες σε βάρος του Αμπάντ.
Σίγουρα πάντως δεν αγνοούσε ούτε η Μπορν ούτε -ακόμα περισσότερο- ο Μακρόν ότι ανάλογες σκιές για βιασμό, σεξουαλική παρενόχληση και κατάχρηση εμπιστοσύνης βαραίνουν και τον ιδιαίτερα σκληρό υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν (επίσης «μεταγραφή» από τους δεξιούς Ρεπουμπλικανούς), που παρέμεινε κανονικότατα στη θέση του στο νέο υπουργικό συμβούλιο, προφανώς με πάγιο άλλοθι πως ούτε η δική του υπόθεση είχε δικαστική συνέχεια. «Πρέπει να παραιτηθεί ένας αθώος άνθρωπος; Δεν το πιστεύω», διερωτήθηκε από την πλευρά του ο Αμπάντ.
Επικαλέστηκε μάλιστα την αναπηρία του που καθιστά αδύνατο τον βιασμό, όπως είπε. Το ξέσπασμα του σκανδάλου συνέπεσε σχεδόν με την τελευταία δημοσκόπηση των εταιρειών Ipsos/Sopra Steria/Cevipof για λογαριασμό της εφημερίδας Le Monde - δημοσκόπηση που εξακολουθεί να δείχνει μια Γαλλία κομμένη στα τρία, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.
Στον α’ γύρο των βουλευτικών λοιπόν, ο μακρονικός συνασπισμός κομμάτων Μαζί έρχεται οριακά πρώτος με 28% στην πρόθεση ψήφου. Η Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Κοινωνική Ενωση υπό τον Μελανσόν ακολουθεί κατά πόδας με 27%, ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτος με 21%.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας