Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συμβιβασμός - παρωδία για το μεταναστευτικό

Τα πρώτα συρματοπλέγματα του αντιμεταναστευτικού φράχτη της Ουγγαρίας στα σύνορά της με τη Σερβία έχουν ήδη αρχίσει να στήνονται, την ώρα που η Βουδαπέστη αρνείται κατηγορηματικά να συμμετάσχει στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων

Zoltan Gergely Kelemen/MTI via AP

Συμβιβασμός - παρωδία για το μεταναστευτικό

  • A-
  • A+

Αλλο ένα μεσοβέζικο «ναι μεν, αλλά» ήταν ο καρπός των χθεσινών διαβουλεύσεων των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες για το άκρως διχαστικό ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης στη Μεσόγειο και την Ευρώπη εν γένει.

Οι 28 υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία για την αναλογική μετεγκατάσταση 32.256 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα επόμενα δύο χρόνια, όταν ο συνολικός αριθμός των 40.000, που αποτελεί στόχο της Κομισιόν, είναι ήδη τραγικά μικρός συγκριτικά με τα πρωτόγνωρα κύματα της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής στον ευρωπαϊκό Νότο αλλά και τα δυτικά Βαλκάνια.

Το συμβούλιο απέτυχε, ωστόσο, να άρει το αδιέξοδο κυρίως της απροθυμίας συγκεκριμένων χωρών όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία, οι οποίες αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή στο πρόγραμμα επικαλούμενες τη δική τους επιβάρυνση από τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις ασύλου που δέχονται ήδη.

Η λήψη απόφασης για τους υπόλοιπους 8.000 πρόσφυγες παραπέμπεται πλέον για τα τέλη του 2015, καθώς σοβαρές ενστάσεις για το όλο σχέδιο συνεχίζουν να εκφράζουν οι Ισπανία, Πολωνία, Σλοβενία, Σλοβακία και οι χώρες της Βαλτικής.

«Εχουμε μια λύση για τη μετεγκατάσταση το τρέχον έτος. Για τον επόμενο χρόνο δεν έχουμε ακόμα φτάσει στον στόχο, αλλά θα το ξανασυζητήσουμε τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο» δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών η Εμιλι Χάμπερ, γενική γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, που συμφώνησε να δεχτεί και τους περισσότερους από τους πρόσφυγες, περίπου 10.500.

«Το γεγονός πως τα κράτη-μέλη απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μετεγκατάσταση μόλις 40.000 προσφύγων μετά από πέντε μήνες διαβουλεύσεων είναι γελοίο. Ο χρόνος και η πολιτική ενέργεια που σπαταλήθηκαν γι’ αυτό το θέμα μοιάζει ειλικρινά με φάρσα» τόνισε καυστικά ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

Η επί της αρχής απόφαση για τη μετεγκατάσταση των 40.000 (κυρίως από τη Συρία και την Ερυθραία) είχε ήδη ληφθεί μέσα σε οξύτατες διαφωνίες και διαξιφισμούς από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, αλλά η εφαρμογή της και κυρίως οι συγκεκριμένοι αριθμοί που προτίθεται να φιλοξενήσει εθελοντικά κάθε χώρα συνεχίζουν να προκαλούν έντονες αντεγκλήσεις.

Απογοητευτικές οι δεσμεύσεις

Η μόνη δέσμευση που ελήφθη χθες είναι η αναλογική μετεγκατάσταση 22.504 προσφύγων, που αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση από τους 40.000 καθώς θα προέλθουν από καταυλισμούς εκτός Ε.Ε.

Σ’ αυτό το πρόγραμμα αποδέχτηκαν να συμμετάσχουν η Βρετανία κι η Δανία, που εξαιρούνται από το έτερο βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά και χώρες όπως η Νορβηγία κι η Ελβετία, οι οποίες προσφέρθηκαν να φιλοξενήσουν 3.500 και 519 πρόσφυγες αντίστοιχα.

«Οι αριθμοί είναι μερικές φορές ενθαρρυντικοί, άλλες απογοητευτικοί και ενίοτε ίσως και ντροπιαστικοί» παραδέχθηκε μέχρι και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που ανέλαβε τον Ιούλιο την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.

Ενδεικτικές του βρόμικου κι εκδικητικού παιχνιδιού που παίζεται στις Βρυξέλλες εναντίον της Ελλάδας στο όνομα της πλήρως απομυθοποιημένης πια «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» είναι οι δηλώσεις που φέρεται να έκανε στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος που συγκυβερνά με τους Σοσιαλδημοκράτες.

«Ενα σταθερό σύστημα ασύλου στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι προϋπόθεση για ένα πακέτο διάσωσης προς τη χώρα αυτή» φέρεται να είναι η εκβιαστική δήλωση της υπουργού, που συνδέει την αυστηροποίηση της καταγραφής και δακτυλοσκοπίας προσφύγων και μεταναστών για λόγους ασφαλείας με τις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση.

Η εφημερίδα αναφέρει την έκπληξη της Κομισιόν, που μιλά «για δύο ξεχωριστές δέσμες διαπραγματεύσεων με διαφορετικές νομικές βάσεις», ενώ πηγές από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν να συζητηθεί η πρόταση της Μικλ Λάιτνερ, χωρίς όμως να αποτελεί προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις.

ΕΥΡΩΠΗ
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
Το Βερολίνο μίλησε και οι Βρυξέλλες ανταποκρίνονται. Παρ’ ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προθέσεις της, η Κομισιόν καλωσόρισε χθες την απόφασή της να ανοίξει τα...
Η Γερμανία κινητοποιείται· οι υπόλοιποι;
ΕΥΡΩΠΗ
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
Φρένο στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση 16.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και 24.000 από την Ιταλία στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε βάθος διετίας έβαλαν...
«Φρένο» στο μεταναστευτικό από Γαλλία και Γερμανία
ΕΥΡΩΠΗ
«Ναι» στις επιχειρήσεις, «όχι» στους πρόσφυγες
Σε πλήρη αντίθεση με τη διχογνωμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την έγκριση του σχεδίου ποσοστιαίας κατανομής και μετεγκατάστασης 40.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.,...
«Ναι» στις επιχειρήσεις, «όχι» στους πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έμεινε μόνο στις προθέσεις
Για τον Σεπτέμβριο μεταφέρονται για να εξεταστούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ποσοστιαία κατανομή και μετεγκατάσταση των 40 χιλιάδων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία στα υπόλοιπα...
Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έμεινε μόνο στις προθέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Αd hoc λύση για αποβίβαση από το «Ocean Viking» των προσφύγων
Εξι ευρωπαϊκές χώρες -Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο- θα δεχτούν τελικά τους 356 πρόσφυγες και μετανάστες που περισυνέλεξε ανοιχτά της Λιβύης το πλοίο «Ocean Viking» της SOS...
Αd hoc λύση για αποβίβαση από το «Ocean Viking» των προσφύγων
ΕΥΡΩΠΗ
Εξι θάνατοι τη μέρα, χαστούκι στην «ισχυρή» Ευρώπη
Εξι άνθρωποι τη μέρα πέθαιναν κατά μέσο όρο την περασμένη χρονιά προσπαθώντας να περάσουν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης - ένας διάπλους «στο πιο φονικό θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο»,...
Εξι θάνατοι τη μέρα, χαστούκι στην «ισχυρή» Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας