• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.8°C / 35.7°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.5°C / 34.7°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 36.0°C
  3 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.9°C / 34.0°C
  0 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 31.5°C
  2 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 35.9°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.2°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.5°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  41%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 35.0°C
  3 BF
  30%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  27%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ρήτρα διαφυγής στο Eurogroup

 • A-
 • A+
Πρώτο «κάστινγκ» για τον διάδοχο του Ρέγκλινκ στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με βάση τις θέσεις των υποψηφίων απέναντι στη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και του ίδιου του ESM.

Πρώτη διερεύνηση προτιμήσεων των κρατών - μελών της ευρωζώνης για τον διάδοχο του Κλάους Ρέγκλινγκ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα. Τυπικά, η θητεία του κ. Ρέγκλινγκ τελειώνει τον Οκτώβριο, ωστόσο η εκλογή του αντικαταστάτη του αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Υποψήφιοι, όπως έχει γίνει γνωστό, είναι ο Ιταλός γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρ. Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Μένο Σνελ, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Ζοάο Λεάο.

Προγνωστικά δεν υπάρχουν, αλλά πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο ότι στο «κάστινγκ», εκτός από τις συνήθεις συμμαχίες «βορείων» - «νοτίων», σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι θέσεις των υποψηφίων απέναντι στη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και του ίδιου του ESM, για τον οποίο προτείνεται η μετεξέλιξη σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με «κουμπαρά» 250 δισ. ευρώ.

Στο Eurogroup θα συζητηθούν, επίσης, οι δυσοίωνες μακροοικονομικές εξελίξεις, με βάση τις μάλλον μετριοπαθείς ως προς τις επιπτώσεις τής πληθωριστικής κρίσης εαρινές προβλέψεις της Επιτροπής, τα επικαιροποιημένα σχέδια δημοσιονομικών προγραμμάτων της Γερμανίας και της Πορτογαλίας για φέτος και το σχέδιο για την ολοκλήρωση της μετέωρης, εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, τραπεζικής ένωσης, από την οποία λείπει το κρίσιμο ταμείο εγγύησης καταθέσεων.

Ωστόσο, την παράσταση στη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να κλέψει το έγγραφο που θα θέσει υπόψη στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα -όπως και στο Ecofin αύριο- η Κομισιόν, με την πρόταση για παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής -δηλαδή της αναστολής των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας- και για το 2023, ως αντίδραση στη νέα εστία κρίσης που απειλεί με ύφεση τις οικονομίες, την ενεργειακή ακρίβεια και την πληθωριστική έξαρση. Η παράταση της γενικής ρήτρας διαφυγής -για τέταρτη συνεχή χρονιά από το 2020- αναμένεται να αποφασιστεί οριστικά από το Συμβούλιο της Ε.Ε. μέχρι τον Ιούλιο.

Συμφωνία για άμεση αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου

Στο 80% συμφωνήθηκε το υποχρεωτικό ελάχιστο επίπεδο φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης των κρατών-μελών της Ε.Ε. Το συγκεκριμένο ποσοστό θα ισχύσει έως την 1η Νοεμβρίου όπως προκύπτει από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη Πέμπτη οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Η συμφωνία αφορά τη θέσπιση ενός νέου κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι φορείς αποθήκευσης θα πρέπει να υποβληθούν σε μια νέα υποχρεωτική πιστοποίηση για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι εξωτερικών παρεμβολών.

Βάσει της ίδιας συμφωνίας και οι 27 και οι εταιρείες εκμετάλλευσης οφείλουν να προσπαθήσουν να ανεβάσουν το επίπεδο κατειλημμένης χωρητικότητας στο 85% με στόχο τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί στο 90% ώστε να προστατεύονται τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τυχόν διαταραχές στην τροφοδοσία φυσικού αερίου. Επίσης, τα κράτη-μέλη που δεν διαθέτουν υπόγειες μονάδες αποθήκευσης θα πρέπει να εξασφαλίσουν την αποθήκευση σε άλλη χώρα ποσοτήτων αερίου που αντιστοιχούν στο 15% της μέσης κατανάλωσης της τελευταίας πενταετίας.

Επίσης, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δημοσιεύσουν τα σχέδια αποφάσεων πιστοποίησης έως τον Νοέμβριο του 2022. Οι φορείς εκμετάλλευσης που δεν θα εξασφαλίζουν την πιστοποίηση αυτή θα πρέπει να παραιτηθούν από την κυριότητα ή τον έλεγχο των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου. Εναλλακτικά, θα πρέπει να αναπτύξουν έναν μηχανισμό επιμερισμού βαρών που θα προβλέπει χρηματοδοτική στήριξη για την επίτευξη των στόχων ανεφοδιασμού.

Η άτυπη συμφωνία πρέπει να εγκριθεί επίσημα από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ, ενώ η Επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνας και Ενέργειας θα ψηφίσει επί του κειμένου σε προσεχή συνεδρίαση. Εως την 1η Αυγούστου 2022, η Επιτροπή θα εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο χρήσης ενός μηχανισμού για την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, ο οποίος θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εθελοντικά από δυο ή περισσότερα κράτη-μέλη.

ΒΡΑΒΕΙΟ LUX 2022

Ψηφίστε και ίσως ταξιδέψετε στο Στρασβούργο!

Λήγει στις 25 Μαΐου η προθεσμία για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία (https://luxaward.eu/el) για το Κινηματογραφικό Βραβείο Κοινού LUX. Η ταινία που θα λάβει το βραβείο, θα αναδειχθεί με τον συμψηφισμό των ψήφων του κοινού και των ευρωβουλευτών. Ψηφίστε την αγαπημένη σας ταινία και μπορεί να είστε εσείς ένας από τους τυχερούς που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή απονομής του Βραβείου Κοινού LUX, στις 8 Ιουνίου 2022 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δείτε ποιες είναι οι υποψήφιες ταινίες:

https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/eu-affairs/20211202STO18646/vraveio-koinou-lux-2022-oi-treis-finalist

Πρακτική στο EPRS

Εάν είστε κάτοχος πανεπιστημιακού πτυχίου, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για αμειβόμενη πρακτική άσκηση στο Πρόγραμμα Robert Schuman στη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικών Ερευνητικών Υπηρεσιών (EPRS) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Διαθέσιμες είναι 26 θέσεις πρακτικής άσκησης, για τις οποίες υποψήφιοι, χωρίς διάκριση φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτισμικού, εθνοτικού υπόβαθρου, ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση, με εύλογες διευκολύνσεις για τους επιτυχόντες με αναπηρίες που μπορεί να τα χρειάζονται.

Η προθεσμία είναι η 31η Μαΐου 2022 για την περίοδο πρακτικής άσκησης από 1 Οκτωβρίου 2022 έως 28 Φεβρουαρίου 2023. «Η αμειβόμενη πρακτική άσκηση θα ενισχύσει την εκπαίδευσή σας και την επαγγελματική σας κατάρτιση και θα σας δώσει μια εικόνα για το έργο των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρεται στη σελίδα του EPRS. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην εξής διεύθυνση:

https://ep-stages.gestmax.eu/website/application-informations

■ Yπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικών Ερευνητικών Υπηρεσιών του Ε.Κ., με περίπου 300 υπαλλήλους, είναι το εσωτερικό ερευνητικό κέντρο και η δεξαμενή σκέψης του Ε.Κ. Παρέχει έρευνα, ανάλυση και πληροφορίες, σε ανεξάρτητη βάση, στα μέλη του Ε.Κ. και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές για όλες τις πολιτικές, τη νομοθεσία και τα θέματα της Ε.Ε. Αποτελείται από τέσσερις διευθύνσεις: την Υπηρεσία Ερευνών των Μελών, τη Διεύθυνση Εκτίμησης Επιπτώσεων και Ευρωπαϊκής Προστιθέμενης Αξίας, τη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης και Υπηρεσιών Γνώσης και τη Διεύθυνση Πόρων.

Για μία περιήγηση πρακτικής άσκησης σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς ενημερωθείτε στην εξής διεύθυνση:

https://epso.europa.eu/job-opportunities/traineeships_en


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Μονόδρομος η τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών
Το ερευνητικό ινστιτούτο για τις συνθήκες απασχόλησης και διαβίωσης σε έκθεσή του αποκαλύπτει ότι ο πληθωρισμός έχει ήδη εξανεμίσει τις ονομαστικές αυξήσεις των κατώτατων μισθών και υπογραμμίζει την ανάγκη ad...
Μονόδρομος η τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών
ΕΥΡΩΠΗ
Παγωμένη η αιρεσιμότητα
Οι ευρωβουλευτές ζητούν εξηγήσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την απόφαση αποδέσμευσης 35,4 δισ. ευρώ στην Πολωνία παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα σχετικά με το...
Παγωμένη η αιρεσιμότητα
ΕΥΡΩΠΗ
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε την πρόταση για 100% μείωση στις εκπομπές CO2 μέχρι το 2035 κάτι που θα σημάνει το τέλος των πωλήσεων αυτοκινήτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε.
Ηλεκτροκίνηση... εδώ και τώρα
ΕΥΡΩΠΗ
Ανακατανομή στο Ταμείο Ανάκαμψης
Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η Κομισιόν θα επανεκτιμήσει την κατανομή των επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον βαθμό έκθεσής τους στην ουκρανική και ενεργειακή κρίση, ενώ τα καλεί να χρησιμοποιήσουν τα 220...
Ανακατανομή στο Ταμείο Ανάκαμψης
ΕΥΡΩΠΗ
Στον φακό της Eυρω-εισαγγελίας
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία λειτουργεί ως ενιαίο γραφείο με έδρα το Λουξεμβούργο και με αποκεντρωμένη δομή, ενώ από τον Ιούνιο του 2021 έχει εξασφαλίσει την οικονομική αυτονομία της από την Επιτροπή.
Στον φακό της Eυρω-εισαγγελίας
ΕΥΡΩΠΗ
Δικαίωμα στην επισκευή
Οκτώ στους δέκα πολίτες της Ε.Ε., σύμφωνα με έρευνα, δηλώνουν ότι οι παρασκευαστές θα πρέπει να είναι υποχρεωμένοι να διευκολύνουν την επισκευή των ψηφιακών συσκευών ή την αντικατάσταση μεμονωμένων εξαρτημάτων...
Δικαίωμα στην επισκευή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας