• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.1°C / 31.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.2°C
  2 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.5°C
  3 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 30.5°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.2°C / 24.8°C
  1 BF
  48%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.3°C
  2 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.7°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.1°C / 26.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  74%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 29.5°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.0°C / 31.4°C
  1 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 24.9°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 26.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  67%

Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της Ε.Ε. για την επισιτιστική κρίση

 • A-
 • A+

Οι υπουργοί Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση με φόντο τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία - τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την εξαγωγή του σιταριού, του καλαμποκιού και των ελαίων της χώρας. Καθώς πλησιάζει η συγκομιδή (το χειμερινό σιτάρι μαζεύεται από τον Ιούνιο, το καλοκαιρινό σιτάρι το φθινόπωρο), οι έμποροι φοβούνται μια στιγμή αλήθειας.

Η στρατηγική της Ρωσίας να εξορύσσει χωράφια καλαμποκιού στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικού δυναμικού και λιπασμάτων, σημαίνει ότι η Ουκρανία αναμένεται να συλλέξει έως και 50% λιγότερη σοδειά φέτος ... και ακόμη και αυτή δεν είναι εγγυημένο ότι θα φύγει από τη χώρα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον θαλάσσιο αποκλεισμό και βομβαρδίζει τις σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές.

Ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η Αίγυπτος, που η ίδια ήταν κάποτε ένα καλάθι ψωμιού κατά την εποχή της αρχαιότητας, έχει γίνει τώρα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα χωράφια της κατά μήκος του Νείλου παράγουν μόνο το ένα τρίτο της ίδιας της κατανάλωσης της χώρας. Περίπου το 80 τοις εκατό των εισαγωγών σιταριού της Αιγύπτου προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η ίδια η Ε.Ε. είναι λιγότερο εξαρτημένη από την Ουκρανία για τρόφιμα, καθώς εισάγει ως επί το πλείστον μόνο ζωοτροφές, οι οποίες είναι ευκολότερο να αντικατασταθούν, και είναι αυτάρκης στις περισσότερες άλλες καλλιέργειες. Ωστόσο, οι ηγέτες φοβούνται μαζικούς λιμούς στη στενή γειτονιά της γηραιάς ηπείρου και επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής εκτοξεύονται στα ύψη.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, οι υπουργοί Ανάπτυξης της Ε.Ε. θα αναζητήσουν λύσεις που θα κυμαίνονται από μια πρωτοβουλία για την ενίσχυση των ουκρανικών εξαγωγών μέσω σιδηροδρόμων έως επιδοτήσεις και περισσότερη επισιτιστική βοήθεια για τις φτωχές χώρες. Θα πραγματοποιήσουν επίσης ένα «γεύμα εργασίας» με τον Φίλιπο Γκράντι, τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. 

Ενώ η Ρωσία θεωρείται σαφώς ο κύριος ένοχος, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ προειδοποιούν ότι οι σχεδιαζόμενες ενεργειακές κυρώσεις της ίδιας της Ε.Ε. κινδυνεύουν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, δήλωσε στο Politico ότι αν η Ευρώπη αναζητήσει άμεσες εναλλακτικές λύσεις για τη ρωσική ενέργεια, οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω, καθιστώντας αδύνατη την αγορά τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους. «Αν αλλάξετε το ενεργειακό μείγμα πολύ γρήγορα, θα αυξήσετε την τιμή της ενέργειας», είπε. «Τότε θα αυξήσετε την τιμή των λιπασμάτων, θα αυξήσετε την τιμή των τροφίμων, περισσότεροι άνθρωποι θα πεθαίνουν από την πείνα. Τι θέλετε λοιπόν;»

Τι υποστηρίζει η Ρωσία

Χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνθηκε στην παγκόσμια κοινότητα σε δραματικούς τόνους προειδοποιώντας ότι η επισιτιστική κρίση μπορεί να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε συνθήκες πείνας και λιμού σε αρκετές περιοχές του πλανήτη. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: Δεν υπάρχει αποτελεσματική λύση στην επισιτιστική κρίση χωρίς την επανένταξη της Ουκρανίας στην αλυσίδα παραγωγής» είπε.

Στις επικρίσεις από τα Ηνωμένα Έθνη απάντησε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ανατόλι Αντόνοφ, κατηγορώντας τις χώρες της δύσεις για «ανούσιες μακροοικονομικές κινήσεις» που έχουν καταστρέψει την παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων, όχι σήμερα αλλά εδώ και αρκετά χρόνια.

«Η επισιτιστική ασφάλεια καταστρέφεται εδώ και αρκετά χρόνια από ανούσιες μακροοικονομικές κινήσεις που έχει κάνει συλλογικά η Δύση, με πρόσχημα την πανδημία. Με άλλα λόγια τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει αρκετά πριν από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επισιτιστική κρίση επιδεινώθηκε μετά από ένα κύμα μονομερών και παράνομων αντιρωσικών κυρώσεων που υποβάθμισαν την αξιοπιστία των δυτικών κυβερνήσεων εξαιτίας των απρόβλεπτων αποτελεσμάτων τους» τόνισε ο Αντόνοφ.

Σημειώνεται ότι μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, η Μόσχα έθεσε εμμέσως ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Στο τραπέζι των ΥΠ.ΕΞ. το νέο πακέτων κυρώσεων 
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη Ρωσία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Ωστόσο, η Κομισιόν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουγγαρία, η οποία εξακολουθεί να...
Στο τραπέζι των ΥΠ.ΕΞ. το νέο πακέτων κυρώσεων 
ΕΥΡΩΠΗ
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
Περισσότερο και βαρύτερο εξοπλισμό ζήτησε ο Ντμίτρο Κουλέμπα από τους ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ● «Ετοιμότητα» υποσχέθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αντιτάσσοντας την ευθύνη της συμμαχίας στην αποκλιμάκωση.
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Τι περιλαμβάνει το 5ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Συμφώνησαν οι «27» για τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι αποφάσεις, οι ισορροπίες και τα μέτρα που λαμβάνονται εις βάρος της Ρωσίας.
Τι περιλαμβάνει το 5ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας
ΕΥΡΩΠΗ
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται και σήμερα η σύνοδος των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας, με Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο του νέου οδικού χάρτη ● Κάρβουνο... οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στον ρωσικό άνθρακα.
Περισσότερα όπλα ζητάει η Ουκρανία από το ΝΑΤΟ
ΕΥΡΩΠΗ
Η Κομισιόν αποφασίζει για βοήθεια στις χώρες-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες
Το κολέγιο των επιτρόπων της Ε.Ε. συνεδριάζει και αναμένεται να υιοθετήσει ανακοινωθέν με στόχο την ενίσχυση της χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας των χωρών-μελών, καθώς ο αριθμός των προσφύγων που...
Η Κομισιόν αποφασίζει για βοήθεια στις χώρες-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Ευρωπαϊκές σκέψεις και «παζάρια» για άμυνα, οικονομία και διπλωματία
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν την προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει επίσημη υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ- ένα ζήτημα υψηλού συμβολισμού που διχάζει τις ηγεσίες...
Ευρωπαϊκές σκέψεις και «παζάρια» για άμυνα, οικονομία και διπλωματία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας