• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 36.2°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 34.1°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 35.5°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 33.8°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.8°C / 30.9°C
  3 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.6°C
  4 BF
  70%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.8°C / 28.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 30.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  3 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.5°C / 34.5°C
  3 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 35.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.8°C / 32.0°C
  3 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  2 BF
  29%

Ρώσος στρατιώτης στο λιμάνι της Μαριούπολης

AP Photo

Η Μόσχα συνδέει το άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών με επανεξέταση των κυρώσεων

 • A-
 • A+

Απάντηση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, που έκαναν έκκληση στη Μόσχα να επιτρέψει τη λειτουργία των λιμανιών της Ουκρανίας, ώστε να αποκατασταθεί ο ομαλός εφοδιασμός σε σιτηρά και να αποτραπεί επισιτιστική κρίση για τα επόμενα χρόνια. Μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντένκο, η Μόσχα έθεσε εμμέσως ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της πρόσβασης στα ουκρανικά λιμάνια την επανεξέταση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. 

Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, εξήγαγε τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω των λιμανιών της. Μετά τη ρωσική εισβολή, αναγκάστηκε να κάνει τις εξαγωγές της μέσω σιδηροδρόμου ή μέσω μικρών λιμανιών στον ποταμό Δούναβη, ωστόσο είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο αυτά τα μέσα να υποκαταστήσουν την προηγούμενη λειτουργία των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας: «Αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ, ανοίξτε αυτά τα λιμάνια». Ανάλογη έκκληση έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη διάρκεια υπουργικής συνόδου στην Νέα Υόρκη, που τόνισε ότι η Ρωσία «πρέπει να επιτρέψει τη σίγουρη και με ασφάλεια εξαγωγή των σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στα ουκρανικά λιμάνια», χωρίς πάντως να αναφερθεί σε άλλες αιτίες που επιδεινώνουν την ήδη μεγάλη επισιτιστική κρίση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, που υπάγεται στον ΟΗΕ, τρέφει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους και αγοράζει το 50% των σιτηρών του από την Ουκρανία.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε επίσης ότι «υπάρχει αρκετό φαγητό στον κόσμο μας τώρα, αν ενεργήσουμε όλοι μαζί. Αλλά αν δεν λύσουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα, θα αντιμετωπίσουμε το φάσμα της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων τους επόμενους μήνες» και προειδοποίησε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση για την κρίση ήταν η επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και των λιπασμάτων που παράγονται τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Λευκορωσία, στην παγκόσμια αγορά.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε, απευθυνόμενος στον ΟΗΕ: 

«Δεν πρέπει να απευθύνετε έκκληση μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των αιτιών που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και, πρωτίστως, αυτές είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. που παρεμβαίνουν στο ομαλό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα».

Νωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ανατόλι Αντόνοφ, είχε κατηγορήσεις τις χώρες της Δύσης για «ανούσιες μακροοικονομικές κινήσεις» που έχουν καταστρέψει την παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων, όχι σήμερα αλλά εδώ και αρκετά χρόνια.

«Η επισιτιστική ασφάλεια καταστρέφεται εδώ και αρκετά χρόνια από ανούσιες μακροοικονομικές κινήσεις που έχει κάνει συλλογικά η Δύση, με πρόσχημα την πανδημία. Με άλλα λόγια τα προβλήματα έχουν ξεκινήσει αρκετά πριν από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία» είπε και τόνισε ότι η επισιτιστική κρίση επιδεινώθηκε «μετά από ένα κύμα μονομερών και παράνομων αντιρωσικών κυρώσεων που υποβάθμισαν την αξιοπιστία των δυτικών κυβερνήσεων εξαιτίας των απρόβλεπτων αποτελεσμάτων τους».

«Η Ρωσία παραμένει δεσμευμένη στις υποχρεώσεις της σε διεθνή συμβόλαια σχετικά με εξαγωγές αγροτικών τροφίμων, λιπασμάτων, ενέργειας και άλλων σημαντικών αγαθών. Οι χώρες της Δύσης έσπασαν την εφοδιαστική αλυσίδα και διέκοψαν τη διεθνή οικονομική ροή. Είναι ψέμα ότι οι κυρώσεις τους δεν αγγίζουν τα τρόφιμα και τα λιπάσματα», πρόσθεσε.

Είναι γνωστό ότι η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σιταρού. Η Ουκρανία είναι σημαντικός εξαγωγέας αραβόσιτου, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία -σύμμαχος της Μόσχας στην εισβολή της στην Ουκρανία στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις- αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών των καλλιεργειών του θρεπτικού συστατικού ποτάσα.

Ωστόσο, η επισιτιστική επισφάλεια πράγματι δεν είναι κάτι καινούργιο και απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία, που επιδείνωσε την υπάρχουσα κρίση. Εμπόλεμες συγκρούσεις, οικονομικές κρίσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα έφεραν 40 εκατ. περισσότερους ανθρώπους αντιμέτωπους με επισιτιστική κρίση το 2021, σύμφωνα με Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, το οποίο έχει ιδρυθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ε.Ε. Συνολικά, το 2021, 193 εκατ. άνθρωποι (20% περισσότεροι από το 2020) βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα και σύμφωνα με διεθνή οργάνωση πρέπει να ληφθεί άμεσα δράση, «σε μαζική κλίμακα», γιατί η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Κατά των Επισιτιστικών Κρίσεων, είχε επισημάνει στην ετήσια έκθεσή του ότι η επισιτιστική ανασφάλεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στα έξι χρόνια, από το 2016 που ξεκίνησε να καταγράφει στοιχεία. Οι συγκρούσεις στη ΛΔ Κονγκό, στο Αφγανιστάν, στην Αιθιοπία, στο Σουδάν, στη Συρία και στη Νιγηρία συγκαταλέγονται στους λόγους που ο αριθμός των ανθρώπων που απειλούνται από την πείνα αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Την κατάσταση επιδείνωσαν η πανδημία του κορονοϊού και η επακόλουθη οικονομική κρίση που προκάλεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
Στις 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, που συμπληρώνονται σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 20% της επικράτειας της χώρας, κατά παραδοχή του ίδιου του προέδρου της.
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ρωσία «ανταλλάσσει» ανθρωπιστικό διάδρομο για μεταφορά τροφίμων με άρση κυρώσεων
Η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο με αντάλλαγμα άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
Η Ρωσία «ανταλλάσσει» ανθρωπιστικό διάδρομο για μεταφορά τροφίμων με άρση κυρώσεων
ΕΥΡΩΠΗ
Ρωσοουκρανικός πόλεμος: Νέες αλληλοκατηγορίες και προειδοποιήσεις για τις διαπραγματεύσεις
H Ρωσία διαμηνύει πως η άρση κυρώσεων είναι μέρος των συνομιλιών, οι οποίες «δεν πάνε καλά», ενώ η Ουκρανία προειδοποιεί ότι ενδέχεται να καταρρεύσουν
Ρωσοουκρανικός πόλεμος: Νέες αλληλοκατηγορίες και προειδοποιήσεις για τις διαπραγματεύσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Ξεπέρασαν τα 4,4 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες από την έναρξη του πολέμου
Ο αριθμός των προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ουκρανία έχει ξεπεράσει πλέον τα 4,4 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Οργανισμός το πρωί του Σαββάτου κατέγραψε 4.441.663...
Ξεπέρασαν τα 4,4 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες από την έναρξη του πολέμου
ΕΥΡΩΠΗ
Εκτός Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η Ρωσία
Ιστορική απόφαση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, με 93 ψήφους υπέρ, 24 κατά, 58 αποχές και 18 απουσίες ● Οι αρνητικές ψήφοι δείχνουν πιθανές συμμαχίες της Μόσχας.
Εκτός Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ η Ρωσία
ΕΥΡΩΠΗ
Έδιωξαν τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια συνόδου στη Νέα Υόρκη.
Έδιωξαν τη Ρωσία από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας