• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.0°C / 15.3°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 14.4°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.1°C / 14.3°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 7.9°C / 11.1°C
  1 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.6°C / 12.0°C
  1 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 15.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.4°C
  4 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  3 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.2°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.6°C / 14.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  38%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.3°C / 15.5°C
  2 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  4 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  3 BF
  48%

Άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη Αλβανίας και Β. Μακεδονίας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

 • A-
 • A+

Να ξεκινήσουν άμεσα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Η παράταση της αδράνειας μπορεί να έχει ιστορικά σημαντικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και ασφάλεια», τόνισαν οι ευρωβουλευτές, που παραδέχθηκαν ότι «αμφότερες οι χώρες έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις και έχουν επιτύχει σταθερά αποτελέσματα».

Το Ευρωκοινοβούλιο ενθαρρύνει Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία να επιλύσουν τα διμερή τους ζητήματα και κάλεσε το Συμβούλιο να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, υπογραμμίζοντας το γεωστρατηγικό πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε δύο εκθέσεις αξιολόγησης της προόδου της Αλβανίας και της Βορείου Μακεδονίας σχετικά με την πορεία ένταξής τους στην ΕΕ, οι οποίες εγκρίθηκαν την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν το Συμβούλιο να ξεκινήσει επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας το γεωστρατηγικό πλαίσιο των σχέσεων με τη Ρωσία και της επιθετικότητας αυτής κατά της Ουκρανίας. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ να αξιολογήσει με κριτικό πνεύμα και λαμβάνοντας υπόψιν τον πιθανό ιστορικής σημασίας αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης για τη σταθερότητα και την ενότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στα Δυτικά Βαλκάνια.

Παρά το γεγονός ότι και οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και έχουν επιτύχει σταθερά αποτελέσματα, το Συμβούλιο δεν έχει αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζουν οι ευρωβουλευτές. Το γεγονός αυτό έχει υπονομεύσει την άποψη των πολιτών για την Ένωση και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την πολιτική διεύρυνσης στο σύνολό της, αναφέρει η έκθεση. Οι ευρωβουλευτές προτρέπουν την Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να λύσουν τις πολιτισμικές-ιστορικές τους διαφορές ανεξάρτητα από την διαδικασία ένταξης της δεύτερης στην ΕΕ.

Αλβανία: αξιόπιστος και αφοσιωμένος στρατηγικός εταίρος

Οι ευρωβουλευτές επαίνεσαν τον στρατηγικό προσανατολισμό και την αταλάντευτη προσήλωση της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασαν τη σαφή στήριξή τους για τον δημοκρατικό μετασχηματισμό και τις ενταξιακές προσδοκίες της χώρας. Η έκθεση ενθαρρύνει την Αλβανία να διατηρήσει και να εντείνει τις προσπάθειές της για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, την ενίσχυση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της οικονομίας. Θα πρέπει επίσης να ενδυναμώσει την κοινωνία των πολιτών, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, να διασφαλίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να εγγυηθεί την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ.

Η εισηγήτρια του ΕΚ για την Αλβανία Isabel Santos (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) δήλωσε: «Η Αλβανία παραμένει πλήρως αξιόπιστος και αφοσιωμένος στρατηγικός εταίρος. Συνεχίζει να προωθεί τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ και πληροί σταθερά τις προϋποθέσεις για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Είναι δίκαιο το Συμβούλιο να συμφωνήσει επιτέλους να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό, ιδίως ενόψει των αυξανόμενων γεωστρατηγικών προκλήσεων.»

Η έκθεση εγκρίθηκε με 519 ψήφους υπέρ, 52 κατά και 28 αποχές.

Βόρεια Μακεδονία: το καλύτερο ιστορικό δημοκρατικής μετάβασης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων

Το Κοινοβούλιο επαίνεσε τις συνεχείς προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και την εδραίωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Η έκθεση επισημαίνει επίσης τους κινδύνους αύξησης της οικονομικής και ενεργειακής εξάρτησης από την Κίνα και τη Ρωσία και προειδοποιεί ότι η εκτεταμένη χρήση χρηματοδότησης από κινεζικά επενδυτικά δάνεια αυξάνει την ευπάθεια της περιοχής.

Ο εισηγητής Ilhan Kyuchyuk (Renew, Βουλγαρία) δήλωσε: «Η Βόρεια Μακεδονία επέδειξε τις καλύτερες επιδόσεις δημοκρατικής μετάβασης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ έναντι της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο γεωστρατηγικό πλαίσιο και το γεγονός ότι η χώρα έχει επιτύχει σταθερά αποτελέσματα, ζητούμε την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Χαιρετίζω τη θετική δέσμευση για την επίλυση εκκρεμών διμερών ζητημάτων και παροτρύνω τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να βρουν άμεσα μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.»

Η έκθεση εγκρίθηκε με 508 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 35 αποχές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΥΡΩΠΗ
Υποψήφιες ένταξης στην Ε.Ε. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
Τίρανα και Σκόπια απέκτησαν και με τη... βούλα το πολυαναμενόμενο καθεστώς υποψήφιας χώρας, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να ξεκινούν επισήμως.
Υποψήφιες ένταξης στην Ε.Ε. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία
ΕΥΡΩΠΗ
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
Καρφιά Εντι Ράμα για τη μακρά αναμονή που επιφυλάσσεται για τη Βόρεια Μακεδονία και τα λοιπά Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και για την Ουκρανία που πήρε υποψηφιότητα ένταξης ● Πρόταση Ντράγκι για έκτακτη σύνοδο τον...
Βαλκανική πικρία στις Βρυξέλλες
ΕΥΡΩΠΗ
Δεν της πέρασε της Γερμανίας για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
Παρόλο που είναι μία από τις φορές που το Βερολίνο δικαίως επιμένει για τη Βόρεια Μακεδονία, κάποια κράτη μέλη -βλέπε Γαλλία, Αυστρία και Βουλγαρία- δεν της έκαναν το... χατήρι.
Δεν της πέρασε της Γερμανίας για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία
ΕΥΡΩΠΗ
«Παρηγοριά» σε Σκόπια και Τίρανα από το Ευρωκοινοβούλιο
H ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα με μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες.
«Παρηγοριά» σε Σκόπια και Τίρανα από το Ευρωκοινοβούλιο
ΕΥΡΩΠΗ
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες ένταξης Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι μετά τη σημερινή Διακυβερνητική Διάσκεψη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες «θα αρχίσουν να εργάζονται για το πρώτο βήμα στη διαδικασία»
Ξεκίνησαν οι διαδικασίες ένταξης Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε.
ΕΥΡΩΠΗ
Άρση του βέτο από τη Βουλγαρία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας
Ανοίγει ο δρόμος για την άρση του αδιεξόδου όσον αφορά την αίτηση της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της άρσης του βέτο στην έναρξη των...
Άρση του βέτο από τη Βουλγαρία στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας