• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 27.4°C
  2 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.3°C / 25.9°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 27.1°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.3°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 26.0°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 28.8°C
  2 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.5°C
  2 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  74%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  3 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.6°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.1°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.3°C / 23.3°C
  1 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 26.1°C
  1 BF
  96%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 19.2°C
  2 BF
  51%
Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDC via AP

Πληθαίνουν οι αναφορές για κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε ανθρώπους

 • A-
 • A+

Οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν την Τετάρτη πέντε κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε νεαρούς άνδρες και η Βρετανία ανακοίνωσε άλλα δύο, σηματοδοτώντας ένα ασυνήθιστο ξέσπασμα στην Ευρώπη μιας ασθένειας που συνήθως περιορίζεται στην Αφρική.

Η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Πορτογαλίας είπε ότι διερευνούν επίσης 15 ύποπτα περιστατικά και ότι όλα εντοπίστηκαν αυτόν τον μήνα στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα, τη Λισαβόνα.

Όλα τα ύποπτα περιστατικά στην Πορτογαλία αφορούν άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι νέοι, όπως ανέφεραν οι αρχές. Έχουν δερματικές βλάβες και αναφέρθηκε ότι είναι σε σταθερή κατάσταση. Οι αρχές δεν είπαν εάν οι άνδρες είχαν ιστορικό ταξιδιού στην Αφρική ή τυχόν διασυνδέσεις με πρόσφατα περιστατικά στη Βρετανία ή αλλού.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι εντόπισαν δύο νέα κρούσματα ευλογιάς, ένα στο Λονδίνο και ένα άλλο στη νοτιοανατολική Αγγλία. Είπαν ότι κανένα από τα κρούσματα δεν είχε ταξιδέψει προηγουμένως στην Αφρική και ότι είναι πιθανό να μολύνθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα κρούσματα δεν είχαν γνωστούς δεσμούς με άλλους προηγουμένως επιβεβαιωμένους ασθενείς, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν ήδη πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα.

Η Δρ Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας είπε ότι τα τελευταία κρούσματα, μαζί με τις άλλες λοιμώξεις που αναφέρθηκαν στην Ευρώπη, «επιβεβαιώνουν τις αρχικές μας ανησυχίες ότι θα μπορούσε να υπάρξει εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στις κοινότητές μας».

Οι υγειονομικές αρχές στην κεντρική περιοχή της Μαδρίτης δήλωσαν επίσης την Τετάρτη ότι αξιολογούν 23 πιθανά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων. Σημείωσαν ότι όλα τα ύποπτα κρούσματα είναι νεαροί άνδρες.

Η ασθένεια ανήκει σε μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει την ευλογιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από την ευλογιά των πιθήκων μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά ο ΠΟΥ είπε ότι η ασθένεια είναι θανατηφόρα για έως και έναν στους δέκα ανθρώπους. Σποραδικά κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, αλλά σχεδόν όλα ήταν σε άτομα που πιθανότατα μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Αφρική.

Τόσο οι βρετανικές όσο και οι ισπανικές αρχές ανέφεραν πως τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν σε ομοφυλόφιλους άνδρες. Αυτόν τον ισχυρισμό αναπαρήγαγε και ο δρ Ibrahim Soce Fall, βοηθός γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ο οποίος είπε ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να διερευνηθεί για να κατανοηθεί πώς μεταδίδεται η ασθένεια στους άνδρες που κάνουν σεξ με άλλους άνδρες.

Ο Fall είπε ότι οι αρμόδιοι για την υγεία χρειάζονται ακόμα καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο εξαπλώνεται γενικά η ευλογιά των πιθήκων, ακόμη και στις χώρες όπου είναι ενδημική.

Σημείωσε ότι ενώ υπήρξαν περισσότερα από 6.000 περιστατικά που αναφέρθηκαν στο Κονγκό και περίπου 3.000 περιπτώσεις στη Νιγηρία πέρυσι, εξακολουθούν να υπάρχουν «τόσα πολλά άγνωστα όσον αφορά τη δυναμική της μετάδοσης».

Ο ιός τυπικά έχει εξαπλωθεί σε άτομα από μολυσμένα ζώα όπως τα τρωκτικά, αν και είναι γνωστό ότι συμβαίνει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ορισμένοι Βρετανοί ειδικοί είπαν πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει εξαπλωθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως προκαλεί πυρετό, ρίγη, εξάνθημα και βλάβες στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα που μοιάζουν με εκείνες που προκαλούνται από την ευλογιά. Ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε κατά της ευλογιάς έχει εγκριθεί για την ευλογιά των πιθήκων και αρκετά αντι-ιικά φάρμακα φαίνεται επίσης να είναι αποτελεσματικά.

Μαγιορκίνης: Τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση

Σχετική ανάρτηση στα social media έκανε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως σχολίασε, υπάρχουν τρία επιδημιολογικά σημεία, που έχουν ενδιαφέρον και είναι τα εξής:

 1. τα στοιχεία συγκλίνουν στην παρατεταμένη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων και όχι ανθρώπων από μολυσμένα ζώα (όπως βλέπαμε στον παρελθόν)
 2. πρώτη φορά στα ιστορικά βλέπουμε εξάπλωση σε περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες
 3. τα κρούσματα δεν έχουν όλα μεταξύ τους άμεση σχέση, συνεπώς σίγουρα υπάρχουν αδιάγνωστοι (ασυμπτωματικοί;) φορείς της νόσου

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μία επιδημική έξαρση όπως αυτές που γνωρίζαμε για αυτόν τον ιό και έχουμε συνηθίσει, και συνεπώς είναι σημαντικό να σκεφτούμε out of the box» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα «να βλέπουμε μία σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς του ιού ως αποτέλεσμα και της μειωμένης ανοσίας από το εμβόλιο της ευλογιάς».

«Χωρίς να πιστεύω ότι υπάρχει άμεσα λόγος ανησυχίας, θα έλεγα ότι τα στοιχεία δείχνουν ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση» κατέληξε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Η Βρετανία εξετάζει εμβολιασμό για την ευλογιά των πιθήκων, ανησυχία για τα κρούσματα
Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων αναμένουν την ερχόμενη εβδομάδα οι βρετανικές υγειονομικές αρχές, που εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε εμβολιασμό κάποιων ομάδων «υψηλού...
Η Βρετανία εξετάζει εμβολιασμό για την ευλογιά των πιθήκων, ανησυχία για τα κρούσματα
ΕΥΡΩΠΗ
«Καλπάζει» στην Ευρώπη ο Covid-19
Γεγονός αποτελούν οι πρώτοι θάνατοι από τον νέο κορονοϊό σε Ελβετία και Βρετανία ● Αν και ο ιός έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 80 κράτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν τον χαρακτηρίζει ακόμα πανδημία.
«Καλπάζει» στην Ευρώπη ο Covid-19
ΕΥΡΩΠΗ
Αναζητώντας τον «ασθενή μηδέν» στον ιταλικό Βορρά
Ο κορονοϊός συνεχίζει να δοκιμάζει την ψυχραιμία και τα αντανακλαστικά της Ιταλίας ● Τα μοιραία λάθη για τη μετάδοση του ιού ● Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει ειδικούς στη χώρα.
Αναζητώντας τον «ασθενή μηδέν» στον ιταλικό Βορρά
ΕΥΡΩΠΗ
Υπερήλικες και με βεβαρημένη υγεία τα θύματα του κορονοϊού στην Ιταλία
Στους 7 ανέρχονται οι νεκροί από τον κορονοϊό στη γειτονική χώρα και 230 τα κρούσματα. Ο ΠΟΥ απέδωσε την ευθύνη για την εξάπλωση του ιού στη χώρα στη λάθος διαχείριση των πτήσεων που προέρχονταν από την Κίνα.
Υπερήλικες και με βεβαρημένη υγεία τα θύματα του κορονοϊού στην Ιταλία
ΑΣΙΑ/ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού φτάνουν τις 35.000
Κατά δεκάδες και εκατοντάδες αυξάνονται οι νεκροί και τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην Κίνα, όπου ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να φτάσει τη Δευτέρα ή την Τρίτη.
Αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα, ενώ τα κρούσματα του κορονοϊού φτάνουν τις 35.000
ΕΥΡΩΠΗ
Επαναπατρισμός Ευρωπαίων από την Κίνα, λόγω του κοροναϊού
Σε διαρκή συναγερμό βρίσκονται οι παγκόσμιοι, αλλά και οι κρατικοί φορείς για την εξάπλωση του ιού. Ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να επαναπατρίσουν περίπου 600 ανθρώπους. 
Επαναπατρισμός Ευρωπαίων από την Κίνα, λόγω του κοροναϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας