Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αιτήσεις ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες, σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος τόνισε ότι θα συμβάλει και στην ενότητα της Ε.Ε. Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι πρέπει η επικύρωση της αίτησής τους από τις ΗΠΑ να γίνει το ταχύτερο δυνατό και ότι μπορούν να συζητήσουν με την Άγκυρα τις όποιες αντιρρήσεις της.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον και ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαούλι Νιινίστο, ο δεύτερος επισήμανε ότι «αν ακολουθηθεί μια γρήγορη διαδικασία εκεί, βοηθά την όλη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο».
Οι δύο χώρες καταθέτουν αύριο, Τετάρτη, τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η Μαγκνταλένα Άντερσον επισήμανε ότι η Στοκχόλμη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την αίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει να επιλύσει όποια ζητήματα έχει η Άγκυρα αναφορικά με το αίτημά της αυτό.
«Αναζητούμε επαφή με την Τουρκία και είμαστε έτοιμοι να ταξιδέψουμε στην Τουρκία για να συζητήσουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που θα υπάρχουν», είπε. Η τουρκική κυβέρνηση έχει θέσει ζήτημα τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι κυρίως η Σουηδία «φιλοξενεί» πυρήνες του PKK. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στις δύο χώρες να εισέλθουν επειδή είναι πολύ χαλαρές στην αντιμετώπιση Κούρδων μαχητών, ενώ το PKK περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των «27» Ε.Ε. κατά της τρομοκρατίας.
Η Σουηδή πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν να περάσουν από όλη αυτή τη διαδικασία χέρι-χέρι, και αύριο θα καταθέσουμε την αίτηση μαζί». «Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενισχύει την ασφάλεια στη Σουηδία αλλά και στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «το γεγονός ότι υποβάλλουμε αίτηση μαζί με τη Φινλανδία σημαίνει ότι μπορούμε να συμβάλουμε στην ασφάλεια στη Βόρεια Ευρώπη».
Μπορέλ: Οι τουρκικές ανησυχίες θα κατευναστούν
Ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ είπε ότι Σουηδία και Φινλανδία «θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από όλα τα κράτη μέλη, επειδή αυξάνει την ενότητά μας και μας κάνει πιο δυνατούς».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στις δύο χώρες να εισέλθουν επειδή είναι πολύ χαλαρές στην αντιμετώπιση Κούρδων μαχητών, όπως το απαγορευμένο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν ή το PKK. Το PKK περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των 27 εθνών της ΕΕ κατά της τρομοκρατίας.
Αν και αναγνώρισε ότι η Τουρκία έχει εγείρει αντιρρήσεις, εξέφρασε την ελπίδα «ότι το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να τις ξεπεράσει». Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι μέλη της Ε.Ε., 21 κράτη μέλη της οποίας έχουν ήδη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Λουξεμβούργου, Φρανσουά Μπάους, δήλωσε ότι «κανείς δεν θα καταλάβαινε αν αρνούμασταν στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά και η Τουρκία θα συμφωνήσει ότι μπορούν να ενταχθούν» στη Συμμαχία.
Χαιρετίζει η Γερμανία και ζητά στρατιωτικές ασκήσεις στη Βαλτική
«Ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη» χαρακτήρισε ο Γερμανός καγκελάριος το αίτημα των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και διαβεβαίωσε ότι, σε περίπτωση αντίδρασης της Ρωσίας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, «οι δύο χώρες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λιχτενστάιν, Ντανιέλ Ρις, ο Όλαφ Σολτς τόνισε ότι έχει επισημάνει «ρητά και σκοπίμως» ότι η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ήδη δεσμευμένες η μία απέναντι στην άλλη μέσω του ΟΗΕ και κυρίως μέσω της Ε.Ε. «Ειδικά σε αυτή την πολύ ειδική κατάσταση, μπορούν να βασίζονται πάνω μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει τώρα να ενισχυθεί και η στρατιωτική συνεργασία του ΝΑΤΟ, μέσω κοινών ασκήσεων στη Βαλτική Θάλασσα.
Όπως είπε, η Σουηδία και η Φινλανδία αντιδρούν με το αίτημα ένταξής τους στη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και στην αντίστοιχη «δραματική αλλαγή» στην κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη. «Τώρα οι δύο χώρες θα ασκήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα τη συμμαχία τους», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η ενταξιακή διαδικασία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.
Ο πρωθυπουργός του Λιχτενστάιν, Ντανιέλ Ρις, από την πλευρά του ανέφερε ότι η χώρα του έχει ήδη «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 260 εκατ. ελβετικών φράγκων, στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ενώ συνεργάζεται με τους δυτικούς εταίρους προκειμένου να καλυφθούν και περιπτώσεις περιουσιών εκτός Λιχτενστάιν.
Ζαχάροβα: «Μας λύνετε τα χέρια»
Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Solovyov Live, υποστήριξε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατόπιν πίεσης των ΗΠΑ, «λύνει τα χέρια της Ρωσίας».
Υποστήριξε ότι την απόφαση για την ένταξη την πήραν οι πολιτικές εξουσίες και όχι οι λαοί των δύο χωρών. «Σήμερα, κάτω από την πίεση της Ουάσινγκτον, η Φινλανδία και η Σουηδία, που για δεκαετίες κρατούσαν στάση ουδετερότητας στα διεθνή θέματα και δεν συμμετείχαν σε κανένα στρατιωτικό μπλοκ, αναγκάζονται να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία και να αλλάξουν την στρατηγική κατεύθυνση της πολιτικής τους», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση «μας λύνει τα χέρια» και η Δύση «πρέπει να το έχει υπ' όψιν της».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας