Νέα πρόταση κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται εντός της εβδομάδας μετά το «ναυάγιο» του έκτου πακέτου, όπως το παρουσίασε η Κομισιόν πριν από δύο εβδομάδες.
Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία, λόγω των αντιρρήσεων που εξέφρασε κυρίως η Ουγγαρία. Οι υπουργοί Εξωτερικών αρκέστηκαν σε μια αναλυτική συζήτηση, που κράτησε παραπάνω από δυόμισι ώρες, στην οποία απλώς... αντάλλαξαν απόψεις. Για ακόμη μία φορά ο Ούγγρος ΥΠΕΞ δεν συμφώνησε σε καμία από τις προτάσεις που έφερε η Κομισιόν για τη διακοπή της ροής του ρωσικού πετρελαίου, παρ' όλο που η αναθεωρημένη πρόταση εξαιρούσε Ουγγαρία και Σλοβακία έως το τέλος του 2024, ενώ οι άλλες χώρες θα είχαν περιθώριο ώς το τέλος του χρόνου.
Αντίθετα, ο Πίτερ Σιιάρτο επέμεινε στη συνέχιση της ροής πετρελαίου με αγωγούς και στην απαγόρευση μόνο της μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου με ευρωπαϊκά πλοία -αυτό δηλαδή που η Ελλάδα, η Κύπρος και άλλες χώρες κατάφεραν να βγάλουν από το τραπέζι των συζητήσεων- ή στην αναβολή προς το παρόν του εμπάργκο πετρελαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», μετά τις εξελίξεις αναμένεται νέα πρόταση κυρώσεων από την Κομισιόν εντός της εβδομάδας με «διορθωμένα» κάποια σημεία. Οι διπλωμάτες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά η Κομισιόν θα θελήσει να κάνει τα «χατίρια» της Ουγγαρίας αλλά και όσων χωρών έχουν εκφράσει αντιρρήσεις και ανησυχίες. Μεταξύ αυτών είναι οι ενστάσεις για την ένταξη ή μη του Πατριάρχη Κύριλλου στη «μαύρη λίστα» της Ε.Ε., αλλά και η απαγόρευση παροχής υπηρεσιών real estate σε Ρώσους, κάτι στο οποίο έχει αντιρρήσεις η Κύπρος.
Σκοπός των Βρυξελλών είναι να διασφαλιστεί η ενότητα της Ε.Ε. πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις 30-31 Μαΐου και στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να θυσιάσει το σκληρό πακέτο των κυρώσεων με ένα άλλο, πιο... λάιτ.
Υπό το λήμμα «τρέχουσες υποθέσεις» η Ελλάδα έθεσε το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, ενημερώνοντας την Ε.Ε. για τις εξελίξεις. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, εξέφρασε πλήρη στήριξη στις θέσεις της Ελλάδας.
Ρούβλια
Στο μεταξύ στους νέους κανονισμούς που κοινοποιήθηκαν στις χώρες της Ε.Ε. την Παρασκευή και είδε το Reuters, η Κομισιόν επιβεβαίωσε την προηγούμενη συμβουλή της, ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. δεν εμποδίζουν τις εταιρείες να ανοίξουν λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα και ότι οι εταιρείες μπορούν να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο -εφόσον το κάνουν έτσι- στο νόμισμα που συμφωνήθηκε στα υπάρχοντα συμβόλαιά τους και να δηλώσουν τη συναλλαγή ολοκληρωμένη όταν πληρωθεί με το νόμισμα αυτό.
Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια «σαφή δήλωση» λέγοντας ότι όταν πληρώνουν ευρώ ή δολάρια θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων έχουν εκπληρωθεί, ανέφερε το νέο πλαίσιο οδηγιών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι «τέτοιες πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από αυτές τις συμβάσεις, χωρίς περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή» υπογραμμίζεται.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας