Στην επικύρωση της πρότασης της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Σουηδίας προχώρησε σήμερα με ευρεία πλειοψηφία το κοινοβούλιο της χώρας, ανοίγοντας το δρόμο για τις διαδικασίες ένταξης της χώρας. Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον ανακοίνωσε και επίσημα την απόφαση της Ολομέλειας χωρίς να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα ή μία ακριβή ημερομηνία για την ένταξη της χώρας.
Η Μαγκνταλένα Άντερσον είπε στη διάρκεια της εισηγητικής της τοποθέτησης στο κοινοβούλιο ότι βλέπει «μια ιστορική αλλαγή στη γραμμή πολιτικής ασφάλειας της χώρας».
«Η Σουηδία χρειάζεται επίσημες εγγυήσεις ασφάλειας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Άντερσον κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, προσθέτοντας ότι η χώρα ενεργεί σε κοινό βηματισμό με τη γειτονική Φινλανδία.
Η συζήτηση της ολομέλειας ήταν ουσιαστικά τυπική, καθώς υπήρξε ισχυρή κοινοβουλευτική βουλευτών υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Η κίνηση της Σουηδίας, η οποία απέχει από στρατιωτικές συμμαχιίες από την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων, ήρθε αφότου η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι και αυτή θα επιδιώξει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας μία πολιτική απόφαση δεκαετιών, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
«Η Σουηδία θα οχυρωθεί αποτελεσματικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε η Άντερσον. «Δυστυχώς, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η τάση (των ενεργειών της Ρωσίας) θα αντιστραφεί στο άμεσο μέλλον».
Την Κυριακή, οι Σουηδοί Σοσιαλδημοκράτες έσπασαν τη μακροχρόνια θέση του κόμματος ότι η Σουηδία πρέπει να είναι ουδέτερη, ανοίγοντας το δρόμο για μια σαφή πλειοψηφία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο.
Από τα οκτώ κόμματα της Σουηδίας, μόνο δύο μικρότερα, αριστερά κόμματα αντιτίθενται.
«Βλέπω ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη» για τη θέση της κυβέρνησης, είπε η Άντερσον μετά την τρίωρη συζήτηση στο Riksdagen κατά την οποία είπε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να έχει πυρηνικά όπλα ή «μόνιμες βάσεις» στο έδαφός της. Η σκανδιναβική χώρα δεν έχει δικά της πυρηνικά όπλα.
Η Ρωσία έχει ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τις ενέργειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας, λέγοντας ότι δεν θα μείνει άπραγη και δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν «σοβαρές επιπτώσεις».
Οι σκανδιναβικές χώρες δίνουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στη Σουηδία και τη Φινλανδία
Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία, με κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι είναι έτοιμες να στηρίξουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, στην περίπτωση που δεχτούν επίθεση.
«Μαζί με τη Δανία και την Ισλανδία, η Νορβηγία είναι έτοιμη να βοηθήσει τους σκανδιναβούς γείτονές της με όλα τα αναγκαία μέσα, εάν δεχτούν επίθεση στο έδαφός τους προτού να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.
Την ίδια διαβεβαίωση έδωσε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν λέγοντας ότι αν οι δύο χώρες δεχτούν επίθεση «θα βοηθήσουμε τη Φινλανδία και τη Σουηδία με όλα τα αναγκαία μέσα». «Ξεκινούμε αμέσως προετοιμασίες για να υλοποιήσουμε αυτές τις εγγυήσεις ασφαλείας», πρόσθεσε.
Μόνο τα μέλη του ΝΑΤΟ και όχι οι υποψήφιες χώρες μπορούν να επωφεληθούν από την «ομπρέλα προστασίας» του Συμφώνου, γεγονός που ώθησε τη Στοκχόλμη και το Ελνσίνκι να ζητήσουν εγγυήσεις ασφαλείας από πολλές χώρες. Η Νορβηγία, η Δανία και η Ισλανδία είναι και οι τρεις μέλη του ΝΑΤΟ.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην απόφαση της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Γάλλος πρόεδρος είχε χαιρετίσει και μια παρόμοια ανακοίνωση που έκανε στις 12 Μαΐου η Φινλανδία για το ίδιο θέμα.
Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μία εκ των προτέρων «απειλή», όμως η Μόσχα θα αντιδράσει σε όποια προσπάθεια εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων, οπλισμού ή πυρηνικών στα εδάφη αυτών των χωρών στο πλαίσιο της ένταξης τους στο ΝΑΤΟ,
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την υποψηφιότητα της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η εξέλιξη αυτή «ούτε θα ενισχύσει, ούτε θα βελτιώσει την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ήπειρό μας».
Με την ένταξη της Σουηδίας, η Βαλτική Θάλασσα θα μετατραπεί σε «Νατοϊκή Θάλασσα» - εκτός από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στον θύλακα του Καλίνινγκραντ και στην Αγία Πετρούπολη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας