• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 27.9°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 24.6°C
  3 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 23.2°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.8°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 27.2°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 25.5°C
  1 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.5°C / 24.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 27.1°C
  0 BF
  84%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  91%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 24.7°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  0 BF
  57%
EUROPEAN UNION

Στο τραπέζι των ΥΠ.ΕΞ. το νέο πακέτων κυρώσεων 

 • A-
 • A+

Έχουν περάσει 12 ημέρες από τότε που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο το έκτο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Μόσχας και η συμφωνία για αυτό δεν έχει επιτευχθεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη Ρωσία να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Ωστόσο, η Κομισιόν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ουγγαρία, η οποία εξακολουθεί να εμποδίζει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Η άρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, να προχωρήσει σε μια καθαρή ρήξη με τη Ρωσία έχει αποξενώσει την πρώην σύμμαχο Πολωνία και οι διπλωμάτες ανησυχούν ότι η Ε.Ε. θα κινδύνευε να φανεί κατακερματισμένη, όταν προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο κατά του Πούτιν.

Οι πρεσβευτές της Ένωσης είχαν τα τηλέφωνά τους σε ετοιμότητα το Σαββατοκύριακο σε περίπτωση έκτακτης σύγκλησης της Coreper, αλλά τελικά δε συνεδρίασαν. Δεν υπάρχουν σχέδια για συνεδρίαση των 27 μόνιμων αντιπροσώπων σήμερα, και η υποσχεθείσα βιντεοκλήση με τον Όρμπαν και άλλα στελέχη της ΕΕ δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Αλλά η επιλογή της διάσπασης του πακέτου και της καθυστέρησης της απαγόρευσης του πετρελαίου εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. Εν τω μεταξύ, το Κίεβο θέλει η Ε.Ε. να απαγορεύσει στα πλοία με σημαία της Ένωσης ή ελεγχόμενα από αυτήν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τρίτες χώρες - μια ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απορρίφθηκε από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο λόγω ανησυχιών ότι οι πλοιοκτήτες τους θα χάσουν από τους αντιπάλους τους και οι οικονομίες τους θα δεχθούν πλήγμα.

Είτε το θέλουν είτε όχι, το θέμα των ρωσικών κυρώσεων φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. Δεν νομίζω ότι οι υπουργοί Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα εξοπλισμένοι για να ασχοληθούν με αυτή τη Δευτέρα», δήλωσε διπλωμάτης, που συμμετέχει στις συζητήσεις, αναφερόμενος στο γεγονός ότι αυτό είναι συνήθως έδαφος για την Επιτροπή και τους εμπειρογνώμονες του εμπορίου.

Δεν είναι μόνο οι υπουργοί Εξωτερικών που συναντώνται σήμερα. Ορισμένοι από τους κορυφαίους επιτρόπους της Ε.Ε. βρίσκονται στο Παρίσι για το δεύτερο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC). Δεδομένου ότι το κύριο αποτέλεσμα της διήμερης συνόδου κορυφής αναμένεται να είναι μια κοινή απάντηση στη Ρωσία, οι Αμερικανοί μπορεί να αναρωτιούνται γιατί η ΕΕ δεν μπορεί να συμμαζευτεί και να συμφωνήσει σε πετρελαϊκές κυρώσεις.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Ζοζέπ Μπορέλ, προανήγγειλε την Παρασκευή ότι η Ε.Ε. πρόκειται να υπογράψει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης, το οποίο θα επιτρέψει στην Ουκρανία να προμηθευτεί στρατιωτικό εξοπλισμό (με τον τρόπο αυτό η συνολική στρατιωτική χρηματοδότηση της ΕΕ για το Κίεβο ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια ευρώ). Η πολιτική υπογραφή από τους υπουργούς αναμένεται σήμερα, αν και οι τεχνικές λεπτομέρειες θα υπογραφούν από τους πρεσβευτές της ΕΠΑ (Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας).

Της σημερινής συνάντησης προηγείται συνεδρίαση της Μεικτής Υπουργικής Επιτροπής ΕΕ-Καναδά, στην οποία θα συμμετάσχει η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μελανί Ζολί, η οποία μόλις είχε επιστρέψει από τις συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της G7 και του ΝΑΤΟ στη Γερμανία. Καθώς έρχεται αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Ιαπωνίας της περασμένης εβδομάδας, οι συνομιλίες με τον Καναδά δείχνουν ότι η ΕΕ δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις σχέσεις με δύο ομοϊδεάτες εταίρους της G7.

Κάπως πιο περίπλοκη μπορεί να είναι η συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες γίνονται όλο και πιο ανυπόμονες σε διάφορους βαθμούς με τη μακρά ενταξιακή διαδικασία της ΕΕ, θα πραγματοποιήσουν ανταλλαγή απόψεων με τους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ο υπουργός της Σερβίας είναι πιθανό να τεθεί υπό ιδιαίτερο έλεγχο, δεδομένου ότι η χώρα έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ακόμη και όταν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ επέμειναν πριν από τη σημερινή συνάντηση ότι το Βελιγράδι είναι τελικά "ευθυγραμμισμένο" με την ΕΕ για τον πόλεμο.

Στο τελευταίο σημάδι των εντάσεων στο Κίεβο σχετικά με την προσέγγιση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στον ρωσικό πόλεμο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή σε ιταλικό μέσο ενημέρωσης ότι ο Μακρόν ζήτησε από την Ουκρανία να κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά την κυριαρχία της για να βοηθήσει τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν να σώσει τα προσχήματα.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO στο περιθώριο του συνεδρίου Λέναρτ Μέρι στο Ταλίν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτις Πάμπρικς δήλωσε ότι η πρόταση του Μακρόν ήταν «ταπεινωτική». «Νομίζω ότι είναι ταπείνωση για τον Ζελένσκι. Δεν θα έπρεπε να το κάνουμε αυτό. Ο Ζελένσκι ξέρει τι κάνει», δήλωσε ο Πάμπρικς. 

«Υπάρχουν πάντα πολιτικές τάσεις που θα ήθελαν να κατευνάσουν τη Ρωσία. Ο κατευνασμός είναι το χειρότερο πράγμα και θα πρέπει να μάθουμε από την ιστορία μας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», είπε για να προσθέσει ότι «Οι Ρώσοι πρέπει να μάθουν πώς να χάνουν, πρέπει να χάσουν και μετά μπορούμε να μιλήσουμε. Δεν είναι καθήκον μας για έναν εγκληματία να σώσουμε τα προσχήματα».

Σε μια δέσμευση που θα χαιρετιστεί από το Κίεβο, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν κανένα εδαφικό κέρδος από τη Ρωσία στην Ουκρανία μετά τη συνάντησή τους το Σαββατοκύριακο στη Γερμανία. «Ποτέ δεν θα αναγνωρίσουμε σύνορα που η Ρωσία έχει επιχειρήσει να αλλάξει με στρατιωτική επίθεση», ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 σε μια δήλωση που περιγράφει επίσης την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, "συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και όλων των κρατών».

Η ουκρανική Kalush Orchestra στέφθηκε νικήτρια του 65ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στο Τορίνο το Σάββατο, καθώς το ευρωπαϊκό κοινό συνέρρευσε για να υποστηρίξει την ουκρανική συμμετοχή. Η νίκη - την οποία χαιρέτισε ο Ζελένσκι - σημαίνει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να φιλοξενήσει τον ετήσιο διαγωνισμό τραγουδιού το επόμενο έτος.

Αφού ανησυχούσαν για το τι θα συμβεί αν η Ρωσία συντρίψει την Ουκρανία, οι δυτικοευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν τώρα για το τι μπορεί να συμβεί αν η Ουκρανία κερδίσει πραγματικά, χάρη στην πρόσφατη επιτυχία της να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από κάποια κατεχόμενα εδάφη. Μια «ταπείνωση» της Ρωσίας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ολόκληρη σειρά νέων προβλημάτων, λένε δυτικοί αξιωματούχοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Προς επ’ αόριστον αναβολή το ευρω-εμπάργκο
Ακόμα και την αναβολή του εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου σκέφτονται οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι βλέπουν ότι η συμφωνία μεταξύ των 27 εξακολουθεί να είναι αδύνατη.
Προς επ’ αόριστον αναβολή το ευρω-εμπάργκο
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
Αμετάπειστος ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην άρση του βέτο για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ● Ακόμη και χρήματα προτίθενται να του προσφέρουν έναντι της συναίνεσής του.
Η Ε.Ε. «δέσμια» στα τσαλίμια του Ορμπαν
ΕΥΡΩΠΗ
«Πλατφόρμα αλληλεγγύης» της Ε.Ε. για Ουκρανούς πρόσφυγες
Τα σχέδιά της για την εφαρμογή των μέτρων στήριξης στα τρία και πλέον εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία, που έχουν καταφύγει σε κράτη-μέλη της Ε.Ε., παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Πλατφόρμα αλληλεγγύης» της Ε.Ε. για Ουκρανούς πρόσφυγες
ΕΥΡΩΠΗ
Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της Ε.Ε. για την επισιτιστική κρίση
Οι υπουργοί Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να αντιμετωπίσουν τη διαφαινόμενη επισιτιστική κρίση με φόντο τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία
Συνεδριάζουν οι υπουργοί Ανάπτυξης της Ε.Ε. για την επισιτιστική κρίση
ΕΥΡΩΠΗ
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
Περισσότερο και βαρύτερο εξοπλισμό ζήτησε ο Ντμίτρο Κουλέμπα από τους ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ● «Ετοιμότητα» υποσχέθηκε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αντιτάσσοντας την ευθύνη της συμμαχίας στην αποκλιμάκωση.
Οπλα, Μπούτσα και εκτελέσεις
ΕΥΡΩΠΗ
Τι περιλαμβάνει το 5ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Συμφώνησαν οι «27» για τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι αποφάσεις, οι ισορροπίες και τα μέτρα που λαμβάνονται εις βάρος της Ρωσίας.
Τι περιλαμβάνει το 5ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας